《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
報報早
高才鳩早
風鈴早
各位早晨
香港人要齊齊整整
缺一不可

上回講到羅羅講返代號“鍾”嘅係中國賣家,而“偉”就係外國買家。
委託內容冇乜點講過佢哋係咩人,羅羅亦只係知偉係好似幫英國做事,鍾就冇資料。
綽姿都係一樣。情報庫都唔覺眼。
咁神秘咁嘅?
至於件貨係啲乜...就打開嚟睇睇啦~
係喎!上次綽姿都有睇過要搶返嚟嘅物品!
羅羅拎咗個手提箱出嚟之後,話要做返啲準備功夫。
原來係要開電波干擾系統!
開完之後,綽姿同羅羅都怕個箱有陷阱!就要飛揚嚟開!
嘩屌!搵笨柒咩!
唉...冇計啦...鬼叫飛揚做細咩...
飛揚合埋對眼撳落兩粒黑色掣!
“咔!”一聲!手提箱隨即打開!
冇...冇事...
好似乜事都冇喎...
飛揚再驚驚青青咁睜開左眼...再睜開埋右眼...睇睇個手提箱裡面...
黑色嘅內槓...中間放咗個...黑色嘅...圓球體...
個黑色嘅圓球體...有啲似...水晶球?
係咩嚟㗎?!
羅羅就細細步...細細步咁行到去飛揚背後...探頭偷偷望:「係...立體投射器...」
立體...投射器?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

綽姿都行到嚟我身邊,打量住個黑色圓球體:「真係立體投射器...」

『喂唔係吖嘛?就係立體投射器咋?』使唔使搞到咁大鑊呀?呢個年代啲立體投射器好值錢㗎?

「當然就唔係淨係立體投射器啦...」羅羅又拎起部電話睇睇...

當然唔係淨係立體投射器?

咁即係點吖?

羅羅撳兩撳部電話:「一直有訊號發出...」

一直有訊號發出?
綽姿諗一諗:「睇嚟係要連接主機。」

『喂喂...即係點吖?可唔可以講得清楚啲吖?』講到1999咁好難理解㗎嘛...

羅羅點點頭:「即係話我哋面前呢個立體投射器一直都向外發出訊號...除咗係指明位置之外,仲應該要連接主機讀取數據...」

嘩...越講越複雜喎...

綽姿點一點頭:「即係話呢個係遠端連接投射系統。」

嘩...咁專嘅名詞我實聽得明啦~

不過聽唔聽得明都冇所謂啦~最重要都係睇羅羅同綽姿點做姐~
羅羅都打量住個黑色圓球:「喺電波干擾系統範圍裡面,遠端連接投射系統連接唔到主機...冇嘢睇...」

『哦...』咁點吖?

綽姿都打量住個黑色圓球:「唔喺電波干擾系統範圍裡面嘅話...主機嗰邊就會追蹤到我哋嘅位置...」

『哦...』所以呢?

羅羅點點頭:「咁就要...用個Spy App去過一過濾喇~」

『Spy App?』間諜App?
綽姿都點點頭:「嗯...用我哋SPIRIT裡面嘅Spy App的確可以好輕易隱藏定位訊號同時連接對方主機...」

羅羅接住講:「但Spy App都幾貴~而且仲係要以數據數量收費~」

綽姿又點點頭:「唔知個數據量有幾多...唔知值唔值...」

「所以都係由你出啦~」羅羅搭一搭綽姿膊頭~

「點解要我出吖?」綽姿冷眼望住羅羅。

「因為呢個委託係由我一個完成~你哋冇份~」羅羅帶住微笑點點頭~
「關咩事?明明就係你想喺件貨得到情報。」

「你唔想知嘅?」

「想知都唔應該由我出。」

「嘩~想知又唔使付出邊有咁著數㗎?」

「咁大家都唔好知。」

綽姿同羅羅都互不相讓...
『呃...不如由我出啦...』話晒我都係行者...我都有份參與...付出返啲都好合邏輯嘅...

綽姿同羅羅都望住我...望咗一陣...

「唉...」羅羅無奈咁擰擰頭,「知你都唔係多Sil得去邊...都係等我出啦~」

睇嚟...都係羅羅善解人意啲~

「好啦~」羅羅拎起部電話撳撳撳撳撳~

然後過咗唔係好耐...

箱裡面個黑色圓球開始有啲...一點點光...越嚟越光...
越嚟越光...越嚟越多顏色...然後強光一閃!

突然有好多好多嘢由圓球射出!投射到整間房之中!

好多...好多...整個空間...都有好多...好多英文字母...數字飄吓飄吓...

『呢啲...呢啲係...』咩嚟?

充滿整個空間...房間...喺我哋之間...飄浮...飄浮...

綽姿抬頭望住啲英文字母...數字:「係立體計算法...」

『立體計算法?』計陰影面積吖?!
羅羅都橫視四周嘅英文字母...數字:「係一種方程計算方法...近呢幾年發現。由一個天文學家意外咁收集到喺宇宙傳嚟一啲強烈嘅電波...電波裡包含住一堆方程式...但一直都解唔開方程式嘅秘密。於是佢將呢堆方程式公開...有一個數學天才發現通過立體視圖成功解密,並借助方程式製造咗件巨型裝置出嚟。雖然呢件巨型裝置到最後係完全冇用處~之但係...呢個立體計算法成為數學界一大突破...」

『嘩...好深喎...』我連中學嘅數都計唔掂...仲要同天文學有關?!

羅羅擰擰頭:「係好深...我都唔係知好多...」

『你都唔係知好多...咁綽姿呢?』我望望綽姿。

綽姿好似喺堆英文字母同數字之間搵緊嘢咁:「我都唔係好知...只係知...要有連接位...但邊個係連接位?」
『連接接位?係點㗎?』我又搵搵...

綽姿都擰擰頭:「我都唔知。」

『喂乜都唔知咁點搵吖?』成堆嘢都奇奇怪怪咁...冇樣嘢識㗎喎...

我而家終於知咩叫書到用時方恨少...

羅羅雙手叉住條小蠻腰,擰擰頭:「太多喇...又太複雜喇...根本就唔知要由邊度入手...」

綽姿點點頭:「冇錯...真係好多又好複雜...究竟係要計啲乜?」

羅羅再細心觀察:「唔...我睇就好似同...物理有關...」

『物理?』喂點睇㗎?
羅羅指住其中一Part:「嗱...呢Part就應該係同物理有關嘅...」

『嘩!咁複雜你都識吖?又話你唔鍾意返學嘅?』我望住一大堆英文字母加數字再加唔知乜嘢鬼畫符咁嘅方程符號!

而家啲中學教呢啲㗎?!

羅羅帶住微笑擰擰頭:「梗係唔係返學學到㗎啦~係我之前有見過類似啲咁嘅嘢囉~」

『吓?』見過就知乜㗎喇?天才喎...

綽姿又細心觀察,指一指另一Part:「但呢Part似係同生物有關...呢Part係唔係化學呢?」

『嘩!咁複雜你又識吖?又係之前見過吖?』唔係又咁天才吖化?!
綽姿點點頭:「嗯。」

我屌係唔撚係㗎?

總係覺得佢哋兩個妹妹仔喺度Hea鳩我咁囉...

羅羅又點點頭:「都似...雖然唔知係計乜...但就咁睇...應該都係同物理...生物仲有化學有關...」

物理...生物仲有化學有關?

咁即係咩吖?Free Cam By吖?
我都跟住綽姿同羅羅睇睇啲方程...

好多都唔識...全部都唔識...

而喺陌生嘅方程當中...終於俾我發現一啲熟識嘅文字!

呢五隻字係...

『魂導兵計劃?!』

今晚出完

三句預告

[Day 16-秘密情報] PART 03

“魂導兵計劃”...仲要係用繁體中文字...

羅羅都行近嗰五隻字,靠到近一近咁睇:「魂導兵計劃?」
『立體計算法?』計香港人心理陰影面積吖?!
已經將[Day 16-秘密情報] PART 02 Upload上Facebook同紙言
你明嘅
連接接位
謝校對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞