《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
『呃...唔好意思...我冇...精神液囉...』其實我都唔想打擾綽姿同羅羅嘅對望...

之但係我真係冇精神液喺身囉...

綽姿喺褸袋拎咗支精神液出嚟,遞俾我。

『唔...唔該...』我接過綽姿手上支...Level 1精神液...

「唔使唔該。」綽姿又冷冷放下一句,「我會喺你嘅報酬扣返。」

『吓...又扣吖?』喂咁扣法唔係辦法喎...

今次又分得幾多吖?又係1 Sil吖?

次次都分得嗰1 Sil真係冇肉食㗎喇喎...
「你估支Level 1精神液平㗎?」綽姿冷眼望住我,「快啲用,唔好嘥時間。」

好啦好啦~我都唔嘥時間喇~

我用力一捏手中嘅Level 1精神液,立即粉碎!分散成紅色嘅粒子!

無數發住紅光嘅紅色粒子就喺我左手手掌中飄出!飄到去手背!

手背上出現一個倒轉咗嘅五角星!發出紅光!

寒意由手背傳遍手掌…傳到手臂…全身!

當道寒意游到上頭之時…
「救命呀!」又...又係女仔聲?

「有冇人呀?放我出去呀!」我又聽到有幾把女仔聲…

「我唔想死吖...我唔想死喺呢度吖...」我又聽到另一把女仔聲喇!

點解每次...每次都...

「喂喂~做咩呆晒咁吖?」呢把係羅羅嘅嬌俏聲~

「佢每次都係咁。」呢把係綽姿把冷淡聲。

『你哋...冇...冇...』我擰擰頭。

本來打算問“你哋有冇聽到有女仔叫救命”...不過我諗只係得我自己一個有幻聽...就無謂講出嚟啦~
「係冇嘢喇嘛?」綽姿拉高衫領,長袍連埋毛毛大褸頂帽一齊笠起,「準備...」

我同羅羅都跟住綽姿拉高衫領,長袍連埋毛毛大褸頂帽一齊笠起...

「出發。」

我哋一行三人都扮晒平民咁行返上天橋...

喺人群之中掩飾行者嘅身份...

我同羅羅都跟喺綽姿身邊,向住老蘭方向行。

而家要行返去老蘭?
只見綽姿向住一個企喺電梯旁邊嘅...男人行過去。

個男人著住啡色乾濕褸...帶住頂黑色帽...

再行近啲...睇清楚啲...係一個...鬼佬?

「你就係偉先生?」綽姿行近個鬼佬面前,細細聲講。

「我係。」鬼佬帶住外國口音,「就係你哋喇?」

個鬼佬姓偉?就係我哋今次要護送嘅目標人物?
「係。」綽姿簡單咁答一隻字。

「好。我哋行。」偉先生左望右望就向住老籣方向行。

我同綽姿就一左一右咁跟住偉先生,羅羅就喺我哋身後。

偉先生雙手空空...乜都冇...

我哋今次個委託唔係要護送目標人物同件貨物㗎咩?

人物就有喇...貨物又喺邊呢?
只見我哋一直行...喺人群之中行返嚟老蘭...行到嚟頭先嗰間酒吧。

企喺門前嗰兩個蝻亞仔職員打量住我哋四個...然後幫我哋開門。

望乜撚嘢姐望?係開門就快手啲啦!

入到嚟酒吧,都坐咗唔少客人...直頭係座無虛席。

不過呢間吧都比較靜...係一間傾計嘅清吧。

喺柔和嘅燈光之間,跟住偉先生身後行...行過幾張吧檯...與幾個男男女女嘅客人擦身而過...就嚟到一張...圓形吧檯仔前...

吧檯仔坐咗一個...鬼鬼祟祟咁嘅...香港人?
個鬼鬼祟祟嘅香港人見到我哋行緊埋去佢面前,就好緊張咁攬一攬實放喺吧檯上嘅...黑色手提箱。

呢個香港人...同個手提箱...

偉先生坐喺香港人面前:「你就是鍾?」

講普通話?!

香港人點一點頭,拍拍吧檯上嘅黑色手提箱:「你要的東西...」

又係講普通話?!

咁係香港人定係蝗吖?我真係分唔到吖!!!

香港人又好蝗又好啦~總之呢條友應該係姓鍾!
正當偉先生想拎鍾先生個箱嚟睇之時...

「先給錢!」鍾先生又攬實個黑色手提箱!

「好。」偉先生拎出手提電話撳幾撳...

鍾先生又拎部電話出嚟...

佢哋兩個將自己手上部電話同對方嗰部對望一下...

“嘟叮”交易成功~

真係方便到呢~

偉先生立即拎個黑色手提箱摸一摸...望一望...

我再睇清楚啲...個黑色手提箱好似係...鐵製?

今晚出完

三句預告

[size=4]就喺鍾先生企起身,準備走人之時...

我感覺到身後嘅羅羅突然散發出強大且壓迫嘅殺氣!

當我想回頭一望之時,一道紅光一閃!就由我身邊閃過!
[/size=4
我同羅羅都跟住綽姿拉高衫領,長袍連埋毛毛大褸頂帽一齊笠起...

「出發。」

我哋一行三人都扮晒平民咁行返上天橋...

笠住個頭扮平民
街上咁多人 唔覺眼嘅
笠住個頭喎

exac7ly
頂帽姐 冬天我成日都咁喺條街上行㗎啦
諗返起尚方寶劍
用女皇嘅劍...
吞咗佢就當無數
靜靜哋唔再吹
之後又吹返老解
你咁樣係唔會令到我哋驚㗎
無產階級又點會有嘢輸呢
以最弱小嘅身份 挑戰最邪惡力量
就係因為我哋弱小 冇嘢輸
無價值就係我地既價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞