《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
仲有黑社會開始向特殊區發展業務...賣聖水...

仲有喺黃金海岸嘅委託...係幫愛港愛國...同黃傘力量有關係少女...個少女仲要係逆行者!

好多好多...我都好似真係講咗好多重要嘅情報俾羅羅聽...

越諗就越覺得...俾羅羅套料...

「唉...我都估到...」綽姿擰擰頭,冇我咁好氣,「小心啲朱海羅呢個人。」

『哦...哦...』小心啲朱海羅呢個人...睇嚟都唔止要小心啲...
首先撇除我好容易被小妹妹迷惑...(其實呢個先係致命傷...)

羅羅始終都係一個資深嘅執行者...(比起綽姿更資深...)

套料嘅手法完全唔會俾你察覺到...(都係因為我太容易被小妹妹迷惑...)

再見到羅羅嘅話...都係提高警覺...唔好再隨隨便便亂講嘢...(其實只要唔好再對小妹妹動心就得㗎喇...)

「我哋去踩踩線先。」綽姿放低落咖啡。

『踩踩線?』踩咩線?
「關於今次嘅委託...」綽姿推咗杯咖啡去我面前,「俾你飲埋去。」

『哦...』我拎起杯咖啡,『做咩你唔飲埋去嘅?』

「因為難飲。」綽姿就起身行過我身邊。

『哦...』難飲先俾我飲...『喂喂...等埋...』

我都起身跟住喺綽姿身邊行,行入室內,飲杯咖啡...

都唔係話咁難飲姐...仲有一點點...士多啤梨味?
咖啡有士多啤梨嘅甜味...

唔係唔係...係綽姿嘅口水...

係喇係喇!啱啱綽姿飲過...留有綽姿嘅口水...

小妹妹嘅口水...都總係帶住士多啤梨甜味...

「你塊面做乜咁紅?」綽姿眼尾望一望我。

『我?冇...冇...室內有啲焗姐...』唔好諗...唔好諗...

啱啱先話唔好再對小妹妹動心...呢頭又因為飲到綽姿嘅口水而心跳加速...
「焗?咁小嘅環境轉變都適應唔到...真係好弱。」綽姿皺一皺眉,擰擰頭。

『係係...我好弱...』我寧願認弱都唔想俾你知道因為飲咗你啲口水而面紅囉...

跟住綽姿身邊行出IFC...喺天橋上行,發覺有啲唔對路...

一路上,身邊嘅路人都係得啲身光頸靚穿金戴銀嘅上等人...

仲要成條天橋都好乾淨...

可能你會問:「咁又有乜咁唔對路吖?港島區吖嘛~中環吖嘛~上等人區域吖嘛~你自己都識講啦~」

冇錯~我都講咗好幾次~呢區係上等人嘅區域!

之但係中環喎...天橋喎...今日仲要係星期日喎!你唔發現少咗啲嘢㗎咩?
少咗啲乜?賓賓吖!

你冇發現,我一直都冇提及過有賓賓嘅存在...

不論係喺天橋兩旁...梯級邊...

平時一到星期六日,總係坐滿賓國人!

佢哋鋪晒紙皮除晒鞋露晒臭腳咁坐都算...仲要煲咖哩魚蛋食!

啲咖哩味同臭腳味混埋一齊...搞到我每次食咖哩魚蛋都唔知係食緊魚蛋定臭腳!

成堆賓國人就霸滿晒天橋兩旁路邊公園石壆!大大聲聲講唔知噏乜柒嘅賓國話吱吱咋咋嘈撚住晒!

真係污煙漳氣嘈喧巴閉!
但唔知點解一直都冇人理㗎喎!

警察行過又唔理~食環行過又唔理~

攞正牌咁㗎喎真係!

做咩吖?畫地為界吖?賓國特區吖?

明顯就係佔領行動啦!
一直都好難忍...忍唔到班賓國人霸佔我哋嘅地方...

係估唔到到咗廿年後,終於都清晒場~

成條天橋闊落晒~乾淨晒~清新晒~

真係估唔到,會有咁好嘅改變~

或者...係唯一一樣好改變...

今晚出完

三句預告

繼續跟住綽姿喺天橋上行...

四周都係名店嘅立體投射顯示器...LCD顯示器...

五顏六色...閃過不停...
帶綽姿食Jollibee
我帶綽姿食 佢埋單
返屋企先同你計
肉償
係借俾羅羅 收返租金
名符其實係肉金
PTFollower
突然發現

叫可可好mk
叫羅羅就啱啱好
叫嘉嘉/果果就成個𡃁妹咁

嘩 你識咁多囡嘅
下個故諗名就要請教你了
睇嚟你唔知我講咩
羅羅嘅原型係...
唔知喎 咁深嘅
有冇多啲提示
你知嘅
知得太多好危險
心照啦
你知道我知道啲乜?
極危險
睇嚟下個故要寫得深啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞