《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
冇事冇事 大家一齊集氣
我都聽到
不過而家西鐵站準備開波
一齊圍大個爐
連登有愛
啱啱聽到個做黨鐵嘅Friend講完 好灰
妹妹仔早
風鈴早
高才鳩早
報報早
各位早晨
藍屍廢老 黑警同校長老師內外夾擊 痴撚線㗎

上回講到飛揚夢見中學時代,阿月同佢講原來早就同咗程勝一齊。
原來飛揚做咗第三者呀!
本來飛揚諗住偷偷摸摸都要同阿月一齊,點知阿月話要同飛揚光明正大!要同程勝分開!
就喺飛揚想攬實阿月之時,飛揚就夢醒。
起身見到羅羅同綽姿又係著住內衣褲咁坐喺度對望。
飛揚唔係好記得尋晚發生咗乜事...
羅羅就講返飛揚抱住斷咗雙臂嘅綽姿去到樓下就進入深層睡眠...
係吖係吖!尋晚吖!綽姿被羅羅斬斷雙手!飛揚攬實綽姿...
羅羅就殺咗偉先生...拎埋個...手提箱...
然後飛揚就抱住綽姿...跟住羅羅飛簷走壁咁嚟到...呢度樓下...就失去知覺...
不過講返轉頭...
飛揚雙手捉住羅羅對嫩滑膊頭:『點解你會接咗...同我哋對立嘅委託嘅?』
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「肯定係你俾佢追蹤咗啦!」綽姿立即喺茶几上拎起部電話!跳到床上!「解鎖!」

綽姿隊咗部電話埋嚟!要我揸住!

『解...解咩鎖姐...』我左手揸住部電話...望一望就解咗鎖...

係...係我部電話...

綽姿立即搶返部電話撳撳撳:「果然係有間諜程式!你發現唔到㗎咩?!」

『我?我...我點知咁多姐?』我可以點發現姐?
綽姿拎住部電話喺手撳撳撳,怒視住羅羅:「肯定係你喺交換Contact嘅時候過落去㗎啦?」

「嘿嘿~」羅羅陰陰嘴笑一笑,「慣咗手勢嘛~」

綽姿一手Dom部電話落床:「所有資料都俾你睇晒啦?!唔使問都知尋晚係你Mon到佢有委託,就接個同我哋對立嘅委託!仲要跟住我哋!利用我哋!」

跟住我哋...利用我哋...

「我又唔係真係全心想接個同你哋對立嘅委託㗎~」羅羅谷一谷塊面豬登,「本來我都真係想加入你哋~同飛揚一齊執行委託㗎~只係當我Mon到飛揚有委託之時,咁啱又俾我見到有對立嘅委託~仲要報酬多啲~咁咪嚟搵咗你哋先~再順便執行埋個委託囉~嘻嘻~」

順便...講得真係輕鬆...
「唉...」綽姿翹起雙手谷一谷對小饅頭,以鴨仔坐姿坐喺床上。

我竟然可以...喺同一時間...同兩個淨係著住內衣褲嘅未成年少女...喺同一張床上...

而家唔係諗呢啲嘢嘅時候!

『係呢...咁點解SPIRIT會有對立委託?』呢點我都仲係唔明!

咁樣對組織有利咩?

綽姿同羅羅都望住我。

呃...我係唔係問錯問題?
羅羅首先開聲:「睇嚟你真係唔知㗎喎...」

我又要知啲乜?

羅羅帶住微笑點點頭:「不過唔知都好正常嘅~始終呢種情況都唔常見~」

呢種情況...唔常見?

係指...對立嘅委託?

「唔...」羅羅用隻手指仔掂掂自己個嘴仔,「一般情況,有委託人交委託俾SPIRIT嘅話,SPAI都會先分析有冇同委託板上嘅現有委託發生衝突~如果冇呢...就會發放俾評估風險嘅行者做評估~」
『係評估風險嘅行者...』我記得綽姿之前都有提過...

就喺早幾日...愛港愛國嘅委託...

「嗯嗯~」羅羅點點頭,「評估風險嘅行者多數都係資深嘅調查型行者~」

『原來又係調查型行者...』好似好多嘢都關佢哋事...

綽姿接住講:「而對立嘅委託一般都唔會出現。萬一真係好似今次咁,都只會示為系統出錯。」

『系統出錯?我哋SPIRIT咁勁,都會犯啲咁低級嘅錯誤?』真係好難理解...

我哋SPIRIT點勁法,我諗經過咁多日嘅體會,都唔使我再多講啦...
羅羅舉起隻食指:「嗱~系統出錯係我哋行者之間所普遍流傳嘅講法姐~並冇得到證實同肯定㗎~」

『吓?』即係點吖?

戴晒頭盔咁喎...

綽姿擰擰頭:「總之就係行者之間普遍認為。唔算係確實答案。」

即係...算啦~咁高深嘅嘢我都係唔明㗎喇...

『咁如果萬一真係接到對立委託咁點吖?』都係問返啲比較簡單又真係遇過嘅問題好啲...

羅羅接住答:「基本上呢~每個行者喺接委託之前,都會Check Check會唔會有對立委託嘅~」

哦?原來接委託都咁有學問㗎?

咁耐以嚟都係綽姿接...真係唔知原來有咁多嘢要注意...
「一般情況行者見有對立委託,而對立嘅委託已經有行者接咗、執行中,都唔會接對立委託...」羅羅都未講完...

「除非好似啲人咁...有心啦。」綽姿冷眼望住羅羅...

有...心...

「你又唔好講到我咁衰咁~」羅羅睜大對大眼仔,「咁我都係想可以喺飛揚身邊耐啲~親近多啲~」

羅羅又攬實我...隔住張被,以鴨仔坐姿坐喺我身上...

嘩...好彩有張被隔住...唔係嘅話就磨到我碌巨棒...
綽姿冷眼望實羅羅:「明明就係報酬高...我哋唔係你對手。」

「唔好踢爆我啦~嘿嘿~」羅羅陰陰嘴咁笑笑口...

嘩...羅羅真係好陰險吖...

「不過又唔使咁擔心嘅~」羅羅甜絲絲咁對住我微笑,「就算係要打起上嚟,都唔會真係殺死對方嘅~」

唔會殺死對方...尋晚綽姿對手就被羅羅斬斷...

「錯手另計~」羅羅又陰陰嘴笑...

錯手另計?

咁即係話有機會因為執行委託而被自己人殺死?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞