又係時間推吓Amazon 平價notebook (20)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
係amazon 同新蛋買係行貨機??
定係去到台灣係台灣直接買會平d

姐係用一年半左右就可以賣比鋪頭...?好似apple 咁 trade 換新機?定係facebook 賣比人果種
價錢係折一半咁上下..?
唔好意思問d問題咁低能
太多野未試過,怕到時比人當水魚咁搵笨

買行貨永續咁好似幾抵玩
amazon同新蛋得asus有一年國際保
香港區行就2年保
台灣唔使諗,係賣得最貴
台灣>香港=大陸>美國

至於我講個永續係自己用到差不多過保前自己放上網賣再買新款機
媽的,我好亂!突然又整個Comet Lake,即係10 代Notebook CPU 會分兩邊?

到底10代H系CPU 會係 Comet Lake 定 Ice Lake 呢?如果Comet Lake即係唔洗換機喇喎⋯⋯
應該會係comet lake

ice lake 架構未成熟 產能可能追唔上 我係intel就會保守啲 等多一年

而且ice lake 更大食 又更慢 春數又低少少 出黎唔係個個接受到
Comet Lake仲係14nm
換句話說,若要輕薄行動筆電、文書工作即可,那挑 10 代的 Ice Lake 才是明智的選擇;而若要更多核心的效能則可選 Comet Lake,但是好玩的就在這了,Comet Lake 僅 U、Y 兩系列,都是相對低功耗的版本,並非電競筆電愛用的 H 系列…QQ。
不過ice lake應該發熱低啲,Comet lake應該只係8/9代U嘅小升級,發熱同8,9代相約?
唯有等實際出睇review
未出機 無人知

TDP W數大過 comet lake 係真既以U 同 Y 系嚟睇既話
所以唔知10代H會用咩lake,兩個lake都係得U&Y
呢個情況下,啲人要買10代U嘅notebook 都要小心睇CPU型號,本身ice lake 啲名都夠亂,仲要整多個Comet lake
懷疑intel 特登改名改成咁 等堆買家唔知自己買咩U 就算ice lake 產能不足都可以賺到盡
上面係唔係應付到3D遊戲,因為我都係諗住當desktop 用,時不時玩LOL同2k
我見佢出新一代,想知會唔會比上一代好
要睇拆機
9300H 4c8t 唔打太大食的大作都仲可以
1650 勁過1050 ti 弱過1060

1080p 中高效打機我覺得尚可

但我唔清楚佢散熱能力如何
留個名
想問巴打買左幾錢

如果唔係急用,真係想等到11月 black friday
退左一個月有多都未退到錢比我 仆街
newegg收左貨後2-3日就有確定email,銀行3-4日就退左
利申,退過2次貨
gx502港行特價好似完左,去返21998 csah only
我amz.......
點解咁耐?有冇搵CS?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞