又係時間推吓Amazon 平價notebook (20)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
有set
個盒明顯開過,D包膠好多霉點,部機同火牛有明顯花痕。
好難係新。
出錯貨
我見人intel gpu都要set埋
可以

一般我懶搞
巴打有無心水?
8K budget
想要I7+16ram+512ssd+輕身
有冇咩選擇...?
i7唔代表咩
u版同hq版差天共地
10XX 係ice-lake 定係 comet-lake先

Laptop 放game 放到咁先夠爽
性能真係咁差天共地,最近成日見到好多機都行i7-8565u 同8750h.
利: 唔鍾意部機太熱同快無電
你講個兩粒已經好唔同取向
你有咁多時間玩得曬咩

最重要拿起手有得玩
Dell G3 15 3590 (i5, Black)
9th Generation Intel® CoreTM i5-9300H Processor (4 Cores, 8MB Cache, 2.4 GHz up to 4.1 GHz)
2 x 4GB DDR4 2666MHz (Max. 32GB) / 0 Free Slot
512GB SSD PCIe M.2
NVIDIA® GeForce® GTX 1650 with 4GB GDDR5

Dell Inspiron 5580-R2722-S
Intel(R) Core(TM) i7-8565U Processor (8MB Cache, up to 4.6 GHz)
8GB Ram
NVIDIA® GeForce® MX250 含 2GB GDDR5 顯示卡記憶體

我想問下巴打會建議邊部,因為我見G3 買i7又over budget
上面個部打到吓機

下面個部你頂多玩LOL
另加個條ram唔同牌子會唔會有咩影響?
冇接觸過notebook
諗住買部番學+打機用
如果當desktop用(每日打4-5個鐘機)會唔會好傷機

同埋一般notebook用幾耐就要換?(諗住可以用個4年到大學畢業)

https://www.amazon.com/ASUS-Zephyrus-GeForce-i7-8750H-GX531GW-AS76/dp/B07G5Z9H8R?th=1&psc=1

https://www.newegg.com/global/hk-en/p/N82E16834235011

https://www.amazon.com/Gaming-i7-8750H-Display-Gigabit-FX504GM-ES74/dp/B07F6K21HJ/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1535397691&sr=8-5&keywords=asus+8750h+1060&dpID=411ln44EZAL&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch

睇左幾部
想巴打們比d意見
得罪講句
好多薄機連8565u boost clock都壓唔到會降頻
g3個散熱
電子野一向睇彩數,冇話傷唔傷機
如果你自問黑仔既,可以買dell 加到4年保,但我覺得冇必要
倒不如買部行貨2年保玩到差不多2年過保前放左佢換部新機咁樣永續
再唔係你覺得冇所謂部機既可以用夠4年先換,但部機會好難賣
睇QVL

行Jadec應該唔大分別 不過兼容問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞