做緊濾水器公司,總結問題集

569 回覆
93 Like 3 Dislike
貴係貴個龍頭。部濾水器冇咩特別,普通用OK
我用開 doulton, 有得拎出黎洗下感覺開心d, 老實講睇完第一版發覺洗完原來都有期限, 始終一年要換一次。 個cost 係咪都要比? 我見filter around $800?
一年換一次正路呀,邊有濾水器唔洗換芯
呢個又真
PHILIPS ADD6910 RO 既過濾能力
係咪冇doulton枱上式咁好?
打算直接飲唔煲水
直接飲我覺得飛利浦果隻OK呀
一黎佢方便,二黎係呢種RO系統出黎既水係純過普通活性碳濾水器好多。(當然呢點係純粹技術上黎睇,兩者從根本上就唔同,RO天生係會純D,但唔計認證之類問題)
學到野唔該
兩隻買哂濾完又濾
係咪會多餘?
唔一定,但會好煩

你可以簡單理解,活性碳可以過濾0.5微米既野,RO可以過濾0.1或更細。
既然係咪都要隔0.1咁細,咁做咩要過0.5

當然水入面仲有其他污染,活性碳可能會做得更好。但其實RO唔計大陸淘寶貨,效能都會有返咁上下。日常飲用都足夠了。

同埋要諗埋濾芯價錢,咁樣玩法隨時比錢叫大隻佬送水仲平
唔該師兄
好撚專業
請問樓主以下呢5隻邊隻抵玩呢?
睇過Doulton唔知HIP-CT同DCP101有咩分別,但睇過HCP係渣啲?
跟住下面3M果2隻唔知有咩差別,上網睇見人話用AP2-305之後可以換有認証既濾芯就好抵用?
唔該哂

Doulton HCP (M12)
Doulton HIP-CT+BTU
Doulton DCP101+BTU

3M AP2-WM10
3M AP2-305
呢隻Ro搵唔到有認證嘅,信唔信得過?
啱啱睇過3M嗰部成萬蚊
飛利浦冇認證架,我覺得還好既
Doulton HIP-CT 座台式濾水器 + BTU 2501
想買呢隻直接飲用,有冇伏?
如果有時煮飯都想用過濾水,係咪直接買座枱式然後如果飲水再另外煲水會方便啲?見到Philips add6910好吸引,但冇理由水龍頭裝多個for煮飯
巴打依家有無邊只平靚正濾水器介紹?利申有追前面少少post,仲係AQ4000?🙏
兩個人 用aq-5300定係aq 5300 a好
過濾芯大嚿啲 係咪可以遲少少先換
呢隻就咁飲唔使煲㗎喇

仲有你公司 個whatsapp唔work...
呀係,refresh轉左電話。去price睇
https://meethub.bnext.com.tw/panasonic、3m、doulton、bh家用座枱式最強濾水器比較/

純飲用安全考量
Doulton NSF53 + 0.1 過濾係咪最好選擇?
點睇濾水壺?要濾完再煲嗰啲
定係唔聽說明書講煲完再濾會好啲
只有最適合,冇話最好。呢個都係好選擇
實用性低。因為濾完冇左氯好快養細菌。
如果你飲得好密就冇所謂,但一日先飲一兩壺就唔好了,都係要煲
但要煲既咁濾黎意思都唔大啦
本身用緊 3M AP2-405G 套濾水系統 (LED 水龍頭 ID1) ... 我係咪可以用其他型號嘅濾芯?例如全效型濾芯 AP Easy C-Complete?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞