做緊濾水器公司,總結問題集

569 回覆
93 Like 3 Dislike
之前開左個濾水器既POST
因為都推左十幾頁,應該冇咩人會追,所以不如開個總結。

1:咩水最搵笨
電解水,能量水,酸鹼水,水素水,神仙水

2:酸鹼水係咪廢
可以咁講,師奶們成日吹到酸性體質會有病,所以要食D鹼性野,飲鹼性水,以防身體變酸。
咪玩啦,人既器官本身都有酸有鹼,無論你食咩飲咩,你既胃,腎,血都會自動調節。
同埋所謂既酸鹼水,頂多都係PH5~8,唔好唔記得你既胃酸係PH1~2。酸性體質易有癌症?切左個胃去囉。
比成萬蚊飲D鹼性水?落街比廿蚊買生菜啦。

3:水龍頭式既濾水器有冇用?
一般水龍頭式既濾水器都係日本製造,行JIS認證,而常見既濾水器係行NSF認證,分別係JIS 大部份效能係80%為準,少部份係只有過到同過唔到(50%為界)。而NSF標準係絕大部分98%,只有一兩樣係60%
其次,水龍頭式濾水器機身細,濾芯壽命短。但都有可取之處,就係普遍都用中空絲膜,濾膜密度可以到0.1微米(市面普遍係0.5,0.3微米)但唔係得個密就好既,因為仲有好多因素要睇
所以唔係真係冇位同冇錢,盡量避免了

4:過濾水就咁飲好定煲完再飲?
如果你隻濾水器係OK既,就咁飲都冇問題
如果你飲慣煲過既水,你要確保你個水煲唔會有重金屬釋放。
我會咁睇,人對細菌有抵抗力,對重金屬會早死
濾水器會過濾重金屬,但未必隔哂所有細菌
水煲煲水會殺菌,但有機會會釋放重金屬
所以要視乎你既條件去諗

5:貴野一定好?定係直銷騙局?
相信好多人都聽過 咩美 既 E春濾水器,售價約8千,識人定唔知點都要6千,仲未計之後既保養費用。
首先你要搞清楚點解要用濾水器,就係要隔除食物水中既有害物,點知道有冇用?就係睇第3點講既認證。主流濾水器都有NSF42,53認證,分別係味道同污染物既標準,基本上有呢兩個認證既都有咁上下保證
而有認證既濾水器其實平既幾百蚊,貴既都係千零二千蚊。
大家都係過濾食水,大家都拎認證,點解要比多幾千幾萬去做同樣既事呢?
OK你會話E春有紫外線殺菌
你隻杯無菌咩?

6:RO濾水器(逆滲透)好唔好?
RO過濾系統簡單黎講,即係過濾完既水係超乾淨無雜質
呢個問題就要拉去到底純水對人體有冇害。
除左食物之外,水係人體補充礦物質既來源之一,如果長期飲純水,食物又補充唔夠礦物質既咪唔好囉。如果你有信心你淨係食飯已經有足夠礦物質既,你咪飲囉(我睇緊相關既世衛文件,有結果再詳談)
同埋一般RO水機係比較大件,同時會製造廢水,最重要係貴,自己諗啦。

7:我會濾芯SALES話洗下可以再用
拿,我講多次,每隻濾芯都有設計壽命,到期就要換。有D牌子既濾水器話可以拎支濾芯出黎洗,洗完再用。啱,但注意,佢叫你洗濾芯原意係保持水流穩定,到期一樣要換,絕對唔係話刷完到期可以繼續用!

諗到再講,有問題歡迎一齊探討。對上一次開完POST發覺好多人對濾水都有誤解,希望幫到你地
一個濾水器成本都唔洗50蚊 點解賣成千蚊

首先濾水器成本唔只50蚊,其次係用料,如果一隻濾水器要PASS到NSF標準,同料係會貴。相比起淘寶見到既濾水器,外觀同用料睇落係一樣,但實際上係兩回事。其三,認證問題,每樣濾水器拎既認證費用唔低。其五,運輸費,你都唔想買隻東莞造架?其六,裝工,你買隻濾水器如果要安裝既又一筆。

所以成本係唔低架,成本低又貴既,一係搵笨,一係廢

首先濾水器成本唔只50蚊,其次係用料,如果一隻濾水器要PASS到NSF標準,同料係會貴。相比起淘寶見到既濾水器,外觀同用料睇落係一樣,但實際上係兩回事。其三,認證問題,每樣濾水器拎既認證費用唔低。其五,運輸費,你都唔想買隻東莞造架?其六,裝工,你買隻濾水器如果要安裝既又一筆。

所以成本係唔低架,成本低又貴既,一係搵笨,一係廢

原來你都知有其他成本嘅

原來你都知有其他成本嘅

咪話對唔住囉

原來你都知有其他成本嘅

咪話對唔住囉

你鐘意啦

原來你都知有其他成本嘅

咪話對唔住囉

你鐘意啦

對唔住囉

原來你都知有其他成本嘅

咪話對唔住囉

你鐘意啦

對唔住囉

原來你都知有其他成本嘅

咪話對唔住囉

你鐘意啦

對唔住囉

做乜
高質post
留名
多謝,其實我最想係吊埋其他勁巴打出黎一齊學野,上次個PO吊左個醫科巴出黎
留左名打算追嗰陣見到呢個post
樓主功德無量
加油
留名學野
留名學野
點解要用?自我感覺好d?
Btw
如果影響力大既即刻用
煲完再過濾點睇
留名學野
點解要用?自我感覺好d?
Btw
如果影響力大既即刻用

我個人黎講,我都係親眼睇過水喉入面既樣先會用
另外唔只係心理,觀感係最直接既因素

用左3分鐘既,用唔用你諗啦
煲完再過濾點睇

有點廢 ,因為要裝一杯水去過濾本身就煩
想知呢部點
我家姐買的
有冇邊款平靚正推薦
留名學野
有冇邊款平靚正推薦

AQ4000啦,暫時係香港有出售行貨中最平而有哂NSF42,53認證既濾水器,一般賣$920~$800
想知呢部點
我家姐買的

你問下你家姐買幾錢,你自然搵到答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞