做緊濾水器公司,總結問題集

569 回覆
93 Like 3 Dislike
而家新屋裝修,女友想裝呢隻,想問下呢隻會唔會又係得個樣?

http://www.hk-water.com/water-ionizer/io-400u.html

我就想裝 3M 個 Faucet-J 水龍頭,濾水器方面如果都係用返 3M 咁有冇乜野好提議?

冇用啦,佢話就話通過NSF認證。但佢只係過左42,最重要既53冇PASS。
佢個網到搵,42係口感認證,唔關有害物事。

3M既搵下水貨先,冇既就買LC。
ching, 我屋企有下面呢舊濾水 purtiy 2000, 不過系枱面的.都好多年了, 你估有几有用?
http://www.visionquestonline.com/undercounterfilter.html
我見佢label有 ANSI/NSF42 同53. 不過用左N年都無換芯, 因為佢講話每3個月將出入水管反轉沖15分鐘就可以繼續一直用. 我追完呢個po, 就好大疑問...

其實有無家用瀘水器系唔洗換芯?

謝指教
ching, 我屋企有下面呢舊濾水 purtiy 2000, 不過枱面的.都好多年了, 你估有有用?
http://www.visionquestonline.com/undercounterfilter.html
我見佢label有 ANSI/NSF42 同53. 不過用左N年都無換芯, 因為佢講話每3個月將出入水管反轉沖15分鐘就可以繼續一直用. 我追完呢個po, 就好大疑問...

其實有無家用水器系唔洗換芯?

謝指教

唔好玩啦,快快手掉左佢。冇可能唔洗換。
ching, 我屋企有下面呢舊濾水 purtiy 2000, 不過枱面的.都好多年了, 你估有有用?

其實有無家用水器系唔洗換芯?

謝指教

唔好玩啦,快快手掉左佢。冇可能唔洗換。

佢呃人!

果款機係咪垃圾黎

果款機係咪垃圾黎

呢單野就幾有趣喇。

首先,單入面既係呢間(簡稱HKAT)
http://www.hkaquatech.com/
但係相入面既機就係呢間(簡稱HKPW)
http://www.hkpurewater.com/

HKAT就指到明HKPW係冒佢地名的呃人,但HKPW又話某間野冒佢去呃人

個人睇啦,呢兩間野D貨其實係一樣,只係貼紙唔同。
所以個人推斷可能係一間做黑一間做白,其實都係同一樣野掛
關于nsf 認証, 點解有D連埋成台瀘水器都有認証, 有D就只系個濾芯有認証?
其實台機無認証, 都系個売來啫, 有幾大關系. (以上系我對比doulton 同 Aquasana 系 nsf.org 里面的資料的)

另外,我見Aquasana还有NSF401, 多左個認証當然好, 對香港D水又多左幾大幫助呢?
問多一樣, 按 NSF.org, 两個不同牌子的瀘芯都有NSF53, 但Claim的一項里面的內容有不同, 有D多左幾項, 有咩分別?

例如
Doulton, replacement element, Biotect Ultra W9123050[3]
Claim:
Cyst Reduction
Lead Reduction
Turbidity Reduction

Aquasana, AQ-4000 with replacement element AW-4035
Claim:
Asbestos Reduction
Mercury Reduction
MTBE Reduction
VOC Reduction **
問多一樣, 按 NSF.org, 個不同牌子的芯都有NSF53, 但Claim的一項面的內容有不同, 有D多左幾項, 有咩分別?

例如
Doulton, replacement element, Biotect Ultra W9123050[3]
Claim:

Aquasana, AQ-4000 with replacement element AW-4035
Claim:

首先你學下打繁體字先
問多一樣, 按 NSF.org, 個不同牌子的芯都有NSF53, 但Claim的一項面的內容有不同, 有D多左幾項, 有咩分別?

例如
Claim:

Claim:

首先你學下打繁體字先

因為繁簡體字而迴避問題,沒必要浪費時間交流。

例如
Claim:

Claim:

首先你學下打繁體字先

因為繁簡體字而迴避問題,沒必要浪費時間交流。

你傻架你當左自己係客定我幫你打工呀
樓上條友真係痴線,你問人地就要答架喇 咁撚把炮自己google喇
近排屋企想裝濾水器,上 google 搵, 見到呢篇文, 又發現呢個論壇, 似乎好過忍.
我都忍唔住上黎請教下.

我其實睇中左 3M 隻 AP-DWS1000, 爬文見到原來 amazone 係平一半.
跟住我諗住 amazon 訂返黎, 叫 3M 搵師傅上黎裝.

咁我 email 左去 3M 問, 佢咁講喎.

如果你在外國購買,我司恕無法提供任何的保養,因為相關美國元裝入口的配件(例如 塑膠三分制)是不太適宜在香港安裝(香港水壓保遍較大)。

但佢話佢地都可以安排經銷商安裝, 只係唔包保養.

咁我真係唔知點好. 佢講話唔適宜喎... 巴打你可唔可以比個建議我呢?
真係訂返黎唔岩用, 又或者好似佢咁講水壓太大會易壞就痾 L 囉..

水貨睇佢平成2千銀... 幫手諗諗?
近排屋企想裝濾水器,上 google 搵, 見到呢篇文, 又發現呢個論壇, 似乎好過忍.
我都忍唔住上黎請教下.

我其實睇中左 3M 隻 AP-DWS1000, 爬文見到原來 amazone 係平一半.
跟住我諗住 amazon 訂返黎, 叫 3M 搵師傅上黎裝.

咁我 email 左去 3M 問, 佢咁講喎.

如果你在外國購買,我司恕無法提供任何的保養,因為相關美國元裝入口的配件(例如 塑膠三分制)是不太適宜在香港安裝(香港水壓保遍較大)。

但佢話佢地都可以安排經銷商安裝, 只係唔包保養.

咁我真係唔知點好. 佢講話唔適宜喎... 巴打你可唔可以比個建議我呢?
真係訂返黎唔岩用, 又或者好似佢咁講水壓太大會易壞就痾 L 囉..

水貨睇佢平成2千銀... 幫手諗諗?

佢冇呃你,DWS水貨的確係配膠三通,香港真心會出事。我接觸過幾款唔同牌子既鬼佬水貨都有咁既情況。但其他野都係一樣既。而保養方面呢,其實都冇咩好壞架喇,所以唔洗太擔心。
平2K的確買得過,但要注意運費,同埋用咩公司送,因為碳濾芯係唔可以受太多撞擊,會壞。如果唔好彩撞著垃圾送遞呢⋯⋯
你可以買番黎再搵師傅裝,普遍都係5-600,但要注意包唔包配件。

佢冇呃你,DWS水貨的確係配膠三通,香港真心會出事。我接觸過幾款唔同牌子既鬼佬水貨都有咁既情況。

講漏左樣野,只要呢件配件轉番做銅就OK冇問題。但呢件野香港都相當難買到,所以最好搵人裝之前問埋包唔包呢件野「銅三通」

佢冇呃你,DWS水貨的確係配膠三通,香港真心會出事。我接觸過幾款唔同牌子既鬼佬水貨都有咁既情況。

講漏左樣野,只要呢件配件轉番做銅就OK冇問題。但呢件野香港都相當難買到,所以最好搵人裝之前問埋包唔包呢件野「銅三通」

師傅,你收個價可以考慮喎. 呢個野要裝台底, 我廚房人造石, 你係咪包埋?
師傅有冇裝過呢個型號? 有冇信心?

不過我重係有啲唔太清楚, 其實我唔知乜膠三通"塑膠三分制"係乜膠野黎, 佢話水壓有問題, 會唔會即係就算裝左都會易整壞部機?

定係照你意思,好似係話, 買左水貨, 你黎裝, 換左條膠喉做銅喉咁就冇問題?
水壓唔關事?
你話香港真心出事即係點解?

虛心求證...

我只係覺得, 舊野2-3千銀, 佢賣到4-5千銀, 呢個世界好似唔應該係咁囉...

師傅,你收個價可以考慮喎. 呢個野要裝台底, 我廚房人造石, 你係咪包埋?
師傅有冇裝過呢個型號? 有冇信心?

不過我重係有啲唔太清楚, 其實我唔知乜膠三通"塑膠三分制"係乜膠野黎, 佢話水壓有問題, 會唔會即係就算裝左都會易整壞部機?

定係照你意思,好似係話, 買左水貨, 你黎裝, 換左條膠喉做銅喉咁就冇問題?
水壓唔關事?
你話香港真心出事即係點解?

虛心求證...

我只係覺得, 舊野2-3千銀, 佢賣到4-5千銀, 呢個世界好似唔應該係咁囉...

佢入面有件配件,係負責係原本既水喉分一節出去比濾水器,由於佢要食得住你原本既水壓,而香港因為多高樓,特別住低層既水壓好大,所以膠既好易收皮。至於部機你就唔洗驚,佢頂到好大水壓,唔會有事。香港會出事係指呢件分水既配件用膠會好影爆,因為食唔住大水壓,轉番銅就冇事。

另外售價呢方面。呢個世界係咁架喇,永遠有水魚既。同埋又要做廣告又要運送又要請人又要比中間食水。所以我點解會成日推隻800蚊既濾水器呢⋯⋯因為明明食水係生活必須,但成個市就好蝦人玩。搞到有錢既做水魚,冇錢既用垃圾。
好。最緊要正常安冇問題, 過幾日聯絡你。唔該晒!
e wei.... 原來呢個forum係冇 pm...
巴打,我可以點樣聯絡你?可否留個電話?whatsapp or wechat? Thanks.
巴打,我可以點樣聯絡你?可否留個電話?whatsapp or wechat? Thanks.

冇TG呀。。。唔好意思。。或者email? thanks.
呢道點解會冇得PM?真衰。。
冇TG呀。。。唔好意思。。或者email? thanks.
呢道點解會冇得PM?真衰。。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞