『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
我webchat左佢 佢叫我sd返本bno去返hmpo office 之後我追問佢咁shipping fee呢? 佢話佢要contact customer service management team

巴打你情況又係點?
實情係點我都唔知
不過靠估可能係辦工時間IO一路審批
但系統要排程逐步去更新history同發送通知
而網上見到個時間係更新history嘅時間而非IO approve嗰下個時間
你地咁鍾意追問HMPO, 我頭先又追問HMPO la

原來HMPO果邊8:00已經開工做application架啦
運氣game黎
我都係咁諗既
無搵過我即係啲文件正常
見你地講即刻望下
原來我嗰本都無括號個英文字.......
7月10 過咗一個月先出聲啦
唔該曬巴打

Cd-rom咗一段時間 追哂post先apply
感謝大家嘅資訊 順利申請到

講下交咗咩文件先

特衰彩印
身份證彩印
出世紙彩印
父母出世紙彩印
父母結婚證明彩印
副簽 (BC holder 但非list上嘅職業)

16/7 郵局寄出 (普通空郵加掛號)

心水清嘅你會發現我係冇寄地址證明
因為攝漏咗

17/7再寄地址證明(普通寄郵加掛號)

23 Jul 收到email 話我仲爭address of proof
佢加多咗段 其實online statement 都可以接受
我email就話我已經補寄咗 不過都再attached 多張online statement (網上銀行月結單 print screen)

佢email覆我 未收到我郵寄嘅地址證明
(明明check ems hmpo已簽收)
不過佢話我 online statement 已經足夠 所以同日就批咗
萬幸
我噚日攞咗新passport
今日攞supporting documents
想去杜拜
唔想續本特衰
有冇bno簽證教學?
問得嚟都影咗啦
半日
24號上午hmpo簽收掛號
24號下午Documents received
咁快 我等左兩日都未轉status
想知Sam gor咩事可以睇番post 2
可以claim郵費咁正
我想做英國人啊屌

利申00後
佢搞錯就梗係Hurry claim啦
你錯你估會俾你claim咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞