『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
Hello

我只俾左
passport影印
身份證影印
住址證明
識廣東話丫
終於收到
多謝呢個post嘅巴絲提供嘅寶貴資訊

佢故然快左
想問下加拿大副簽/BNO副簽
要交佢個本彩色影印既PASSPORT嫁嘛
咁係影有佢資料個頁定係好似我地咁影曬?
唔該各位
24/6 joined queue,今日終於 approved
感謝整合個 post 嘅資訊同解答問題嘅巴絲
我本 bno 過咗期20年 小朋友相
冇父母結婚證書同出世紙,冇 grandparents 資料
請咗個拎加拿大 passport 嘅同事 (算專業人士) countersign
相係自己喺 office 走廊白色牆影嘅
另外我本特區護照早幾個月先 renew 咗,新嗰本我彩印俾佢,舊嘅寄埋俾佢任剪
我06年申請美國Visa,去之前問過人都係話可以講廣東話,佢地英/國語、廣東話都ok,去到見個亞裔職員一開始對我講英語,我唔敢問佢可唔可以講廣東話,最後用盡生平學過英語應付.... 好彩最後都恭喜我獲得簽證..
btw,英國passport既設計真係好撚靚
睇返本特衰,屌你老母
搵咗加拿大 passport 持有人 副簽 here
我朋友就咁用電話影相 whatsapp 咗佢 passport 資料頁俾我
我彩色 print 佢出黎,放大少少,用A4紙印 張相A5 size 左右
唔駛成本 passport,佢好似有寫只要資料嗰頁
七個星期,巴打應該唔使食負皮喇掛!
加拿大 - 要資料頁,BNO/BC唔使。
我都報下喜

過咗期十幾年
申請嗰陣淨係搵到本剪咗角嘅BNO
就當咗damaged passport去申請
點知臨寄件前先搵到另一本
之後就另外寫封信 連埋所有文件寄過去

寄過去嘅文件有:
特區護照 成本寄
身份證兩面彩印 印喺同一頁
出世紙正本
銀行信正本
兩本BNO + 一封解釋信
countersign就搵咗BNO holder簽

父母資料就寫咗封解釋無父母同祖父母文件嘅信
再加埋父母身份證兩面彩印 都係印同一頁

寄件就用speedpost $245
一個file裝哂所有嘢
last in first out 既, 祝你
新BNO第一次寄黎錯版
第二次寄黎寄失
第三次先寄得岩
好既
唔該曬兩位巴打 (春袋了無痕)
祝各位好運
HMPO Return 返黎既doc 係唔係隨批果個喜好
我收返 ID + 廁板COPY, 銀行同IRD信, 出世紙正本,
我女朋友收返 出世紙正本同地址正本, 其他copy無晒
我除左廁板同id copy,其他收得返
女朋友果份返黎仲要摺好左咁返黎, 我以為佢收2本passport
批左寄返黎個郵件點check?

終於
差d以為又多一單LIFO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞