『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
你好認真地再搵一搵,呢度有好多case,係屋企收埋咗,後來又搵得返。如果真係搵唔到,咪同佢哋講返報lost囉。
嘩,你嗰本真係斜得好明顯
直到呢一刻,香港並唔係國家,國籍從來無得填香港,既然你揸bno,簡單嚟講直接填British!
應該真係無。剪角果本93 年申請。會唔會有機會係佢果個record 出錯?

若果要當報失處理,應該要點做?
無知一問
有無巴打知咩野叫「歸化」
買airasia 得british 揀
https://en.wikipedia.org/wiki/Naturalization
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%BD%92%E5%8C%96
法律上的歸化,是指非該國家的公民的人、自願變成該國的公民或取得該國家的國籍的行為。一般是居住在國外的人,依據所居國的法律規定取得新國籍。歸化時若未放棄原有國籍而在不違反相關法律的情況下,就會造成多重國籍這一現象。
非本港出生居民而歸化英籍,會有張歸化證明cert。
Thanks巴打
但如果無左歸化果張cert的話
可以點做
想問點樣webchat?
printed and sent後多數幾耐會有tracking number?
佢退番出世紙正本,銀行信正本,同埋剪左角既舊bno 我

收走左passport 彩印,卵自己+父母id card 彩印,父母結婚證明彩印,同埋解釋信
同埋幫我本舊bno 剪角先岩
好感動
1日後
咁耐先document received嘅
DHL到左Liverpool我等左3日都仲未receive

只想100%確定
呢本係咪可以照計BNO
老母係櫃底搵番拎黎比我續
你問下好d
呢排都幫緊老母搞 都係03年前簽發
想問下你個case洗唔洗interview
同埋相個度 去影相鋪影係咪有code比你打返落個申請到
如果冇 點樣搞張相 我老母又唔想係屋企影完UPLOAD

太多問題 唔好意思
呢本係未電腦化出既BNO
絕對可以續,但巴打一定要countersign
介意影埋後邊endorsement果版嗎?
想睇係吸印定手寫
記得遮ID No
應該唔得,你張居留證係用你本廁板link up,入出境應該要用同一本護照。
普通影相鋪就自己帶隻usb去
通常都要加錢
我上次要加20蚊cls

快圖美聽巴打講話張單有得上網攞張相
好 唔該巴打

想問下大家知唔知interview大概流程係點
想同老母做好準備
同埋冇呀公呀婆出世紙係咪都ok
btw我三年前申請自己個本 仲係BB相都唔洗interview 而家又多左呢個step
應該唔使interview
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞