『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
一講就收到dhl sms
其實佢要你證明自己就係申請人,怕有人偷你本護照去做新證,所以搵個佢信得過嘅人,去核實係咪你嚟。記住佢同你三唔識七,點認得你?不過只要之後定期續,佢唔再需要副署,佢又好做時,又唔使為難你。
唉問完
應該真係住址證明出事
真心唔明差餉點解會fail
我96年出世,有BNO(係BB仔1歲拎GE) 是咪好大機會要副簽?毒撚唔識人,做左幾年野E+讀返HD 身邊都冇人同我簽到各位大佬有何高見
我自己用hsbc statment 同交稅單
即刻改
樓下有自取櫃
名位巴打俾啲耐性
過程雖然好耐
但bno可能幫到你
大家加油
腥港出世唔係自動支籍?
啱啱收到寄出未有dhl會唔會同一拖
我應該快你小小
我件野已經到左希斯路
寫信解釋
如果真係搵唔到 唯有搵揸特區護照既friend幫你副簽
佢話要兩份住址證明?
咩情況下會要兩份?
肯定要,副署係證明你就係申請人,你努力去搵下啦,其實好多人有資格你唔知啫。
你係咪跟差餉地址填?要一模一樣喎!
Facebook/IG出post、Whatsapp群組出post,公開問有邊位朋友有BC/BNO或英聯邦國家有效Passport,要求佢地幫你副簽,應該總有一兩個掛?如果冇,退而求其次有效廁板朋友都照殺,都係冇,就附上簡單書面解釋信,講你社交圈子好細,盡力搵過都係冇合資格朋友做副簽,睇HMPO職員點安排啦。
簽收左第一份DHL 番屋企就拆禮物
第二份亦收到SMS話寄出
我自己就3個鐘 屋企人個幾鐘就搞掂
https://www.immd.gov.hk/hkt/residents/immigration/chinese/law.html

中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法

第 四 條 :
父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 , 本 人 出 生 在 中 國 , 具 有 中 國 國 籍 。

所以理論上雙親脫離左支籍的話係唔會自動有支籍

自動支籍係指1997年主權移交個時就「送」個支籍畀你,一日脫離唔到就世世代代
碌低少少

// 凡 具 有 中 國 血 統 的 香 港 居 民 , 本 人 出 生 在 中 國 領 土 ( 含 香 港 ) 者 , 以 及 其 他 符 合 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 規 定 的 具 有 中 國 國 籍 的 條 件 者 , 都 是 中 國 公 民 。//
你睇清楚呢句:「其 他 符 合 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 規 定 的 具 有 中 國 國 籍 的 條 件 者 」

所以前提都係要父母一方要有支籍
如果有「中國血統」,而父或母係香港永久性居民,就算兩個都唔係中國籍,個子女都會變中國籍。

一 .凡具有中國血統的香港居民,本人出生在中國領土(含香港)者 ,以及其他符合《中華人民共和國國籍法》規定的具有中國國籍的條件者,都是中國公民。
以及
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞