『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
佢俾得ref no.你,代表已幫你註銷所遺失舊BNO passport,意味你曾經擁有BNO passport或included child於父母passport內,總之就係有BNO國籍身份,係一世抹唔走,當然可以申請續領passport..
除住址證明同副簽form外,你所有野都係交影印副本?咁本舊BNO呢?
伯母一定錫晒你呢個未來女婿!
天佑香港
我係報左lost
可能人人唔同
得住址證明係正本
我係online confirm identity
所有野都係副本
支國籍一世都抹唔走
有機會因為報失,反正副本佢收咗做support,之前伙有巴絲會收副本唔回返,亦有case寄正副本,結果收正本,所以一係正一係副,否則後果....
想問BNO入境英國係咪都係要排返non EU隊?
唔該巴打
因為爬文見大部分人都係email收到ref no., 但佢直接喺電話度比我所以想confirm一下
thx
等咗一個月 前日approved
文件同新保護照都會寄返比你

但分開寄返比你,同埋未必同一日寄出

我就隔左1日

空郵掛號
搵左英國BC朋友confirm identity
寄左 ID 雙面印 colour copy , 特衰雙印 colour copy, 3張住址證明(銀行MPF, 報稅單, 專業學會收據)

護照/文件今日收倒
除住址證明,其他文件全被沒收
會收文件?
全部寄返晒俾我喎

所有document係copy本都會被收走
正本先會寄返來
6月18申請
6月28收齊資料排隊
7月28 approved

情況 細路相BNO renew 但要副簽
6月17申請
6月26排隊
仲未approve
聽日webchat
但我係copy都照寄返俾我
收到呢個message但係仲未收到sms tracking number

https://www.dhl.com/en/express/tracking/shippers_reference.html
可以按番你申請編號 (唔要頭三隻字,唔要空格) 去睇下Waybill no.
空郵掛號
Speedpost好貴
如果幾百蚊對你黎講好大壓力既話
空郵掛號囉
冇話一定要用邊隻

最安全咪dhl個啲速遞公司

我之前寄空郵掛號但發覺去到英國個邊就開始冇status
唔想心掛掛又要冇咁貴speedpost係你最佳既選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞