『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
同你同時間join q
今日approved
你得左未啊
printed & sent
想知18歲個陣換身份證加左英文名
係要入境處嘅 登記事項證明書 就夠?
呢樣爬完文都唔係好明呢張嘢用處
有無巴打之前有經驗寄返本錯既passport返去之後 佢會用咩方法聯絡返你?
唔得了
要落民政處宣誓
最後無彈左副簽 但又應該係需要副簽 可以點做..?
你點話比HMPO知錯既passport
就點回應你
你應該填錯野
有冇得補救..
無彈副簽就唔洗比
佢要再算
webchat
突然醒起連相都唔洗畀 係咪錯哂...
咁呢個反而我識做😂
不過大約字眼要點寫,使唔使再附咩文件去prove
巴打而家點解決?

今日得閒webchat問下,要等幾耐?都係hea答:HMPO處理中,點知今晚就批左。
補充返,大部份交彩色copy,寫信解釋無副簽(唔知原來廁板可以)
HKID
廁板全彩
上年同今年影的相各一張(證明係本人)
BB相BNO(正本)
住址證明(銀行+稅單)正本
老豆老母ID
老豆老母BNO
想問你地要補交文件都係email通知你地?
我剛剛check status寫we have sent you letter...有冇人試過咁?
其實唔係Heathorw 直接飛番香港
Heathrow -> East Midlands -> Leipzig -> Hong Kong (大概兩日)

我講下我無既野啦
無老豆老母出世紙
交左老豆香港出世既宣誓紙+老豆特區護照資料頁+HKID 3樣野既彩印
老母HKID既彩印 (老母無申請特區護照 無出世紙 有寫信解釋)
副簽就搵左個由初中識左10幾年既RN(持特區護照,佢唔肯定有無申請過BNO,但身份證大法3樣中晒)
睇過有人彈住址證明 我就交左3份住址證明正本(2間銀行+稅局)
3份住址證明都有齊 發出日期,機構名 同埋係經郵寄(我本身想比埋個信封佢證明唔係自己印)
唔影響使用,冇所謂啦!
舊BNO應該就係同正本文件一齊退俾你,冇聽過會分兩份,你少左乜?
Why?DHL同我講話會坐直航機(好似係)
DHL 歐洲 hub 係德國喎
原來如此
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞