『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
你意思係申請續領BNO時,系統要求提交歸化證明?冇就惟有打封書面解釋,我申請時系統都要我提交父親歸化證明,但我交唔到,附加封書面解釋先父過身好多年,冇留低俾我。
佢哋有需要時會scan,而且要搵地方存放,現代環保的,好多時唔需要舊時代咁,必須單面。

呢個case可以俾大家信心,以後用少啲紙同慳郵費。
我本過期未註銷廁板都被佢剪埋角...
係阿
巴打另外想問下封解釋信係咪要打得好詳盡?
我都覺,同我本差不多,不過用到就算啦,話唔定係防偽之一..
想問副署form印左黑白 同埋個日期寫錯左6月
係咪簽過份好啲
原來雙面影印係work
佢哋有需要時會scan,而且要搵地方存放,現代環保的,好多時唔需要舊時代咁,必須單面。

呢個case可以俾大家信心,以後用少啲紙同慳郵費。

其實本身追完舊post都諗住印單面,但後尾爬外國forum有啲人續BC好勇咁一開四印 所以就webchat問,staff就話單/雙面都得
續完passport之後將舊BNO俾番我呀媽收入櫃
然後佢發現...根本全家都有BNO
不過佢地唔去旅行,有機會嘅話幫佢地續BNO先
好簡單咁兩、三句,大意都係話父母、祖父母都過身好多年,佢地冇留低某些所需文件俾我,所以提交唔到... 其實BNO係永久身份,基本上你能力內盡量提交所需文件就得,交唔到就附加簡單書面解釋,HMPO職員好少難委你,咁耐以來都未聽過有續領rejected過案。
好的 thanks巴打
如果再搵人副簽唔太麻煩,補過份,講明係Amendment好d,好過又等一輪唔知得唔得,繼而被彈...
大家都係英國同鄉,唔使客氣!
唯有係咁
不過我地住好遠 搭去搵佢都要個幾鐘
我email比佢 佢寄返俾我
收到副署見到有啲唔妥但唔太敢叫佢再做多次
都係下星期先webchat 問下
我當日係whatsapp個PDF file俾朋友,佢返到公司彩色印page 3出黎,填好後我去佢公司拎,原本諗過叫佢郵寄,但因為份form講明唔可以摺,所以穩陣d親身去拎。
巴打一次過寄3份?
佢個地址要寫ref ,你一次過寫3個?
淨係交page 3?
我係,頭兩頁係口水野冇野填,係第三頁(有相果頁)至要填資料。
唔該哂巴打
Approved 之後DHL幾時會contact 我?
HMPO話準備send文件返香港比我先
其實我見英國當地指引,成張表格4板紙,可以接受3個錯處,錯咗只需畫咗佢,唔可以用塗改液,多於3處請重新填寫!
我係將三份文件分別放喺三個公文袋到,上面寫返相應嘅ref number。再用一個大公文袋入住佢哋
嗰陣webchat都有問埋,佢就話大公文袋上面嘅郵寄地址寫其中一個人嘅ref no.就得,唔好幾個寫哂上去,入面加返封cover letter link返applicants同對應嘅ref numbers就得 (前提係幾個申請人要寄去嘅地址係一樣)

收到啦
靚到唔捨得用
解釋信果到我係用手寫,其實唔洗解釋得咁詳細,簡單講下冇咗咩文件就得,最緊要講thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞