『薪火Post』BNO續期資訊(47) 堅持五大訴求,追究黑警濫權責任!

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
我幫緊我老豆老母整返本BNO
但因為佢地本BNO太舊 HMPO要求副簽
諗著搵美國親戚幫手簽 係咪需要親戚簽完再寄正本比我 先可以連埋D資料再寄去英國?
屌 我上年自己申請都唔洗搞呢D野 重要係用緊本細路BNO續
當然,除非你想分兩次寄,否則通常都係文件連同副簽form一齊寄,仲有如果副簽人係非BNO/BC持有人身份,記緊叫佢彩色影印埋佢本護照個人資料頁俾你寄埋俾HMPO。
我記得我當年有份FORM要填再簽名 但依家幫我老母搞佢只係叫墳副簽張FORM 同埋加埋一堆文件 係咪正常?
正常,舊系統果份叫Declaration form,主要用黎填申請人資料,而家新系統已取消,而正常情況下,新系統只有一張Confirmation identity form需要印成hardcopy (LS01 form係俾無法提交未註銷舊BNO申請人士填寫,另計),交俾合資格朋友副簽,再連同系統列上要求文件一齊寄到指定地址。
各位連登仔女盡情負皮我la,因為DHL凖備接收我本新BNO

Yeah,有新大英護照用,唔洗被當中國人鳥
等緊DHL聽日送貨了
收到後對清楚內頁,隨時變成BC甚至BDTC、Observation頁空白、打錯HKID號碼.... 是但中一辮!
放心,一定(油左personal data 後)post上比強大的連登仔䏲

PS:8月2 攞新廁所🚽板,到底邊本快D收呢
同埋廁所板幾時有UPS送上門服務呢?
有BNO仲拎廁板?我塊過期廁板於續領BNO時被HMPO剪角,不過都由得佢,反正冇打算再續。
我都收到呢個sms 但用DHL tracking冇料到 因為我想佢到香港個陣直接轉去我公司收 屋企唔到夜晚1800都冇人係屋企
Me too
想問下攞得BNO既英文都好好
利申:英文麻麻地
如果係自己一手包辦,最基本都要識睇申請系統每個版面內容掛?如果要報Lost & stolen就要基本個人資料簡介能力,我英文都油麻地,但都應付到申請過程。
油麻地
老母迫我拎但我唔會用
同埋準備好本過期廁所板被剪角
想問下如果副署人佢覺得唔合資格,會唔會有第二次機會?
我13年續嘅BNO
最近1年本野唔知咩事
搭飛機check in個時
地勤成日都要過幾次機先過到
前幾日喺日本即場買野免稅又喺要scan咗十次先scan到啲個人資料出嚟
睇嚟好快要續本新
會有email通知你,叫你補交副簽。
我英文係有限公司....申請過程我都仲睇得明
但係要對答同寫信就玩完都係搵下朋友幫手
有機會申請就去試....
寫解釋信都容許你慢慢諗,甚至上網搵例句,但如果報失,要打電話去英國即時對答就可能難少少,不過都係問你姓名、出生日期之類,唔使咁驚。
我咁大個仔未用過RFID Passport外遊,黎緊12月將會去歐洲幫本BNO破處,好緊張!
出世紙可用影印本嗎?
巴打去歐洲邊到?
波蘭>德國>荷蘭,最尾一站英國祖家,探完我初戀女友就返黎 (佢已經有家室有仔女),大約去三個星期,會渡過聖誕同新年。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞