IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
岩岩先番到公司

我今朝好早明明起左身但係好攰同唔想起身,訓返跟住就遲大到了

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

我都連續遲左半年到,老細都無出聲。上個禮拜請假,問都無問就簽左了

高層

btw 我之前聽我老細屌過另一個同事
日日 5 點幾就放工先返工
7 點幾就走人
佢又唔炒得條友,因為個同事做野真係好快手

一日番2個鐘
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

我都連續遲左半年到,老細都無出聲。上個禮拜請假,問都無問就簽左了

巴打細公司?
遲到洗唔洗補番鐘

做哂野就走啦
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

高層

7 點幾就走人

咁誇張
IVE HD SE 年半前入職12k上年加左2k今年6月再review應該叫幾多同埋升唔升到senior

利申: Android P仔

介唔介意講cgpa幾多

3.3 個陣想入shitty唔收
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

巴打細公司?
遲到洗唔洗補番鐘

無計鐘的,都唔係細,係兩個集團既合營公司。
我通常會遲半個鐘,為左良心過意得去,會補5分鐘比公司
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

高層

7 點幾就走人

唔係高層,係成個dept 都鍾意玩集體遲到早退,老細吹我地唔漲
IVE HD SE 年半前入職12k上年加左2k今年6月再review應該叫幾多同埋升唔升到senior

介唔介意講cgpa幾多

差0.2 咋巴打
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

高層

7 點幾就走人

唔係高層,係成個dept 都鍾意玩集體遲到早退,老細吹我地唔漲

做得哂 d 野就得啦

其實唔係做 solution / software house 都唔會 OT 得好勁

介唔介意講cgpa幾多

3.3 Shitty Top-up定UGC唔收
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

高層

7 點幾就走人

做得哂 d 野就得啦

其實唔係做 solution / software house 都唔會 OT 得好勁

上班時間

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

高層

7 點幾就走人

做得哂 d 野就得啦

佢怕左我地,個期set 到勁鬆動
開撚左成朝會
一句野都未講過

辭職撚就是霸氣
依家d ap 叫價高過sa

3-4個ap 叫45k or above
而sa 3字尾4字中
個市場咩玩法

巴打請人?

而sa 3字尾4字中
個市場咩玩法

巴打請人?

佢請左3個post喇

btw. ap好似冇見過有4字頭

而sa 3字尾4字中
個市場咩玩法

巴打請人?

請呀
ap/sa/qa/sql 都要
ap 起碼2年exp
front end 要識js/angularjs
back end 要識java同spring

其實我覺得 vue 好過 angularjs 囉

而sa 3字尾4字中
個市場咩玩法

巴打請人?

請呀
ap 起碼2年exp

tg:HR_win

好想上ap,但係要有耐性等多年

而sa 3字尾4字中
個市場咩玩法

巴打請人?

請呀
ap 起碼2年exp

差4個月2年

而sa 3字尾4字中
個市場咩玩法

巴打請人?

佢請左3個post喇

btw. ap好似冇見過有4字頭

好多ap 要45k
上份工26k request37k 同45k 都有
offer 34k 再加montly bonus 都reject
究竟係出手低定我未跟貼個市?

其實個人黎講絕對尊重code monkey,年資高做到50k,做死一世都唔覺得有問題
不過香港真係冇乜可能
見/聽過最高都係唔夠40k
係香港要搵得多冇咩可能會掂到code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞