IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

不過睇佢對我都冇乜興趣
問呢樣問個樣都唔知做乜鳩

講到份工好有前途,又對客又剩,仲要做個咩HOME TEST,頭半PART 考CODE,下半PART 考ACCOUNT

可以send 俾我做下嗎?

你想我點比你

係公司 Remote 番屋企PC CAP 圖

第一題
至少都hard code 廿幾行

頭3題都係year one功課

真心唔識,第一題應該點做?

英文word 除左幾十個word係fix之外都可以砌返出來

例如 61 & 62咪 sixty + one 同sixty + two。
寫哂d hard code字咪寫 algorithm 砌lor

正路都係e個方法

反而想知js做有咩好處

可能JS做可以直接食埋個Url Scheme連揀都唔使

自己link就任自己舞啫
係條url度做咪得點解要js
街外link點都會要user揀app開好似係

就係想條街外url揀自己個app去開 係咪browsable就得? 定其實要用其他方法?

https://developer.android.com/training/app-links/index.html
用 Google App search 又得,就禁click link 都得

但我個app唔係webview,如果用browsable去凈係catch條url入我個app到做database matching,係咪都得 之後matching完會問user仲想唔想用browser開條url

冇所謂架
user揀用你隻app開
你接左條url/ d parameters 之後做乜都得
你隻app空白都得

咁如果之後要喺我個app到redirect條URL返去browser到開,可以點做?

正路都係e個方法

反而想知js做有咩好處

就係想條街外url揀自己個app去開 係咪browsable就得? 定其實要用其他方法?

https://developer.android.com/training/app-links/index.html
用 Google App search 又得,就禁click link 都得

但我個app唔係webview,如果用browsable去凈係catch條url入我個app到做database matching,係咪都得 之後matching完會問user仲想唔想用browser開條url

冇所謂架
你隻app空白都得

咁如果之後要喺我個app到redirect條URL返去browser到開,可以點做?

咪好似平時咁自己有條link 彈去人地d app度咁
自己google下啦已經教左好多
俾埋提示你 intent filter可以filter走自己隻app

正路都係e個方法

反而想知js做有咩好處

冇所謂架
你隻app空白都得

咪好似平時咁自己有條link 彈去人地d app度咁
自己google下啦已經教左好多
俾埋提示你 intent chooser可以filter走自己隻app

不過睇佢對我都冇乜興趣
問呢樣問個樣都唔知做乜鳩

講到份工好有前途,又對客又剩,仲要做個咩HOME TEST,頭半PART 考CODE,下半PART 考ACCOUNT

可以send 俾我做下嗎?

你想我點比你

係公司 Remote 番屋企PC CAP 圖

第一題
至少都hard code 廿幾行

頭3題都係year one功課

真心唔識,第一題應該點做?

英文word 除左幾十個word係fix之外都可以砌返出來

例如 61 & 62咪 sixty + one 同sixty + two。
寫哂d hard code字咪寫 algorithm 砌lor

除10 同 餘數 囉
去flxxxsystxm見工問埋我家庭狀況
有冇供樓
做乜鳩
問呢樣問個樣之後仲要second in
家下潮流興咁玩定點

呢間野真係極品...
first in完之後打俾我話請我..呃我上去傾計傾下package咁..
之後上到去 條自稱hr dept既人係度數我
最後仲要壓我幾k人工

我都in過呢間
hr話我開12k都太過高

我HD冇相關經驗開15.5佢都冇講D咩
係咪做爛市

second interview/簽約個陣佢就會黎料
唔知係公司落order定hr個邊懶醒
有冇供樓
做乜鳩
家下潮流興咁玩定點

呢間野真係極品...
first in完之後打俾我話請我..呃我上去傾計傾下package咁..
最後仲要壓我幾k人工

我都in過呢間

係咪做爛市

blacklist la on9公司 做黎咪日日比老闆屌
有冇供樓
做乜鳩
家下潮流興咁玩定點

呢間野真係極品...
最後仲要壓我幾k人工

我都in過呢間

係咪做爛市

原來係咁
不過我諗佢叫我都唔去了
棟野咁樣睇到唔開胃
有冇供樓
做乜鳩
家下潮流興咁玩定點

呢間野真係極品...
最後仲要壓我幾k人工

我都in過呢間

係咪做爛市

原來係咁
不過我諗佢叫我都唔去了
棟野咁樣睇到唔開胃

佢個WEBSITE 都唔開胃
IVE既Game Software Development既學生表示,
想問下將來出來做野有乜出路#

我CGPA唔係高果班,但自己一個人寫個Game出去參加比賽咁

ive GPA重唔重要我唔知
但有game demo對將來搵工絕對有幫助
香港雖然唔多,不過平均都有幾間game公司請人

btw,用邊隻game engine?

巴打係game公司?
離題有無得講吓入面啲Artist好唔好做呀

Intern做過Game公司
宜家自己一個人做個人Project準備出去參賽

坦白講Game公司唔好太大期望
我果陣果間Intern派份Project出來比你自己做自己野
當時Program 3D Database都要自己做
但你話呢個Artist好唔好做,真心見仁見智,好睇你邊間公司做,某些會要求你2D同3D都要識得搞

我就係淨識2D, 佢都叫我去in
但係諗Degree Holder去做呢啲IVE畢業都做到嘅工
技術又未必夠人嚟, 其實有無得發圍姐
睇左少少大家d post講邊間公司點,
我發覺我好似太好運, 好離地
其實dynamic AX既development即係做D咩
公司有用AX但係具體既development係點我又冇見得到
本身唔係有哂ERP D野架啦咩
點解仲要整
樓上d 題目叫我白手做我都未必寫到好正確既syntax出黎 同埋已經差不多唔撚記得哂點做
樓上d 題目叫我白手做我都未必寫到好正確既syntax出黎 同埋已經差不多唔撚記得哂點做

做test要人唔準查任何野咁寫
果間公司唔做都算啦
e個年代仲要100%準確咁記得d syntax同function 離地到

line 福岡 份test 先難

果間公司唔做都算啦
e個年代仲要100%準確咁記得d syntax同function 離地到

咪係
都係個句
我寫個陣頭都大埋
成份野7題俾40分鐘我
就算個題我唔使諗都知點做但係隻手都寫唔切啦

果間公司唔做都算啦

記function係harsh d既,就算寫唔到exactly啱你起碼call "library"既interface要合理,即係知道你用緊既adt support咩operation
而syntax好基本咋喎,唔通到你落手落腳都要係咁浪費生命查syntax咩,我覺得樓上三題只係用黎篩走連咁都做唔到既人
IVE既Game Software Development既學生表示,
想問下將來出來做野有乜出路#

我CGPA唔係高果班,但自己一個人寫個Game出去參加比賽咁

ive GPA重唔重要我唔知
但有game demo對將來搵工絕對有幫助
香港雖然唔多,不過平均都有幾間game公司請人

btw,用邊隻game engine?

巴打係game公司?
離題有無得講吓入面啲Artist好唔好做呀

Intern做過Game公司
宜家自己一個人做個人Project準備出去參賽

坦白講Game公司唔好太大期望
我果陣果間Intern派份Project出來比你自己做自己野
當時Program 3D Database都要自己做
但你話呢個Artist好唔好做,真心見仁見智,好睇你邊間公司做,某些會要求你2D同3D都要識得搞

我就係淨識2D, 佢都叫我去in
但係諗Degree Holder去做呢啲IVE畢業都做到嘅工
技術又未必夠人嚟, 其實有無得發圍姐

點講好,Game公司其實好缺人才,而且香港既繪畫風格太少選擇,如果可以畫到宜家日系既2D畫有機會加分
因為都用來做手機遊戲立繪畫
但要做Game真心要考慮清楚,人工既收入雖然話月薪但都唔太穩定,因為如果細公司,其實有人講過因為公司收入同收支唔平衡,老板走佬走左幾個月數

果間公司唔做都算啦

記function係harsh d既,就算寫唔到exactly啱你起碼call "library"既interface要合理,即係知道你用緊既adt support咩operation
而syntax好基本咋喎,唔通到你落手落腳都要係咁浪費生命查syntax咩,我覺得樓上三題只係用黎篩走連咁都做唔到既人

我同意syntax果部分既
但有時寫得快漏一兩個分號都好常見

果間公司唔做都算啦

又唔係唔准用backspace
舉手嗌完成之前執番正架嘛
有冇供樓
做乜鳩
家下潮流興咁玩定點

呢間野真係極品...
最後仲要壓我幾k人工

我都in過呢間

係咪做爛市

我HD畢業
得intern exp
下星期見support工,開14k合唔合理?

果間公司唔做都算啦

其實香港考成咁都哂9氣啦
香港d system落手做果陣咪又係亂9咁黎
run得到又冇咩bug都算偷笑

所以我有時覺得自己太離地,究竟呢d扎實既基本功係香港係咪真係咁唔重要
雖然返工好明顯唔會叫你print 12345有形狀,但好認真講句,寫兩個loop print個三角形都做唔到,真係做到p仔咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞