IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

不過唔使十年D野就會淘汰,然後到你老左追唔切就要乞食

講個神話比你聽, AS400

as400 而家出現左幾多年

維基大神
The platform was first introduced as the AS/400 (Application System/400) on June 21, 1988

但都唔係有好多地方用啦...!?吓嘛?

各大bank 既core system, 號稱永不會中毒之神機

四洲集團同大昌行都有。

保險有幾間大野仲甩唔到,識得玩其實好吃香,但唔會有得比你自己試, 如果有野replace ,咁你就真係“吃香”喇。。。

仲有冇人用COBAL?

前一兩年先有公司做assembler > cobol conversion
btw
做稅務局junior p仔 15k無福利
半年contract
諗唔諗得過?

15 k 無福利 + 半年
btw
半年contract
諗唔諗得過?

又做爛市
之前見jp有17k up
巴打們有冇d正常既agent 公司

同問…
有2間agent都係未完約就走要1個月通知+賠一個月人工…傻的嗎

但失左業5個月無得揀

你可以照做
但要有心理準備佢真係扣糧你要追要上勞資庭
如果佢炒你唔洗一個月通知加以1個月糧你
上庭個agent已輸9成
巴打們有冇d正常既agent 公司

同問…
有2間agent都係未完約就走要1個月通知+賠一個月人工…傻的嗎

但失左業5個月無得揀

你可以照做
但要有心理準備佢真係扣糧你要追要上勞資庭
如果佢炒你唔洗一個月通知加以1個月糧你
上庭個agent已輸9成

因為override左勞工法
btw
半年contract
諗唔諗得過?

做爛市班仆街
15K冇福利,咩學歷先
做爛市班仆街

你估大家想既咩
15K冇福利,咩學歷先

3大it degree
做爛市班仆街

你估大家想既咩

係囉我都叫16,17k
個pk hr話比到15k only
15K冇福利,咩學歷先

3大it degree

下?
OU都17啦大佬
唔好做爛市啦
稅局出黎仲要加唔得多呀
你甘心頹既就去做PCCW Sol
想入少林寺又易入就ICO啦
做爛市班仆街

你估大家想既咩

係囉我都叫16,17k

上JobsDB搵過份啦
定你又介意返得遠呀
15K冇福利,咩學歷先

3大it degree

下?
OU都17啦大佬
唔好做爛市啦
稅局出黎仲要加唔得多呀

咪做稅局啦
之前個同事做過稅局 廢到
15K冇福利,咩學歷先

3大it degree

下?
OU都17啦大佬
唔好做爛市啦
稅局出黎仲要加唔得多呀

咪做稅局啦
之前個同事做過稅局 廢到

香港政府出黎既IT都爭唔得遠
新加坡就唔同喇
做爛市班仆街

你估大家想既咩

係囉我都叫16,17k

全香港得佢間公司咩
15k你自己扣埋老強
你睇下幾多
15K冇福利,咩學歷先

3大it degree

下?
OU都17啦大佬
唔好做爛市啦
稅局出黎仲要加唔得多呀

點解會話pccw頹?
聽講成日ot?
做爛市班仆街

你估大家想既咩

係囉我都叫16,17k

agent你都信
你話太低cut線轉頭佢會提價打返黎
通常it manage問咩係oop 應該點答
寫code就好d,背書真係唔識答,google左都係唔知點up出黎
15K冇福利,咩學歷先

3大it degree

仲要3大
IVE仔都高過你
15K冇福利,咩學歷先

3大it degree

下?
OU都17啦大佬
唔好做爛市啦
稅局出黎仲要加唔得多呀

點解會話pccw頹?
聽講成日ot?

16.5K有手有腳有IT Degree interview有講過野就請
唔係入面冇勁人,而係參差不齊
做爛市班仆街

你估大家想既咩

係囉我都叫16,17k

全香港得佢間公司咩
15k你自己扣埋老強
你睇下幾多

15k, Agent叫C L?
寫code就好d,背書真係唔識答,google左都係唔知點up出黎

講下用有咩好處; 唔用會點
再講下其中1,2個pattern名 用法

如果俾我我會咁答 Build logic that focus on modifying object attributes, 然後解釋polymorphism ,再解釋inheritance
然後睇份工用咩language, 舉個例講返oop會點做

呢類interview會講到口乾
上次俾人問abstract class同interface 既分別我都答唔到concept野(Multiple Inheritance,When to use )

識做唔一定識解釋
真係明既話OOP Language冇乜邊隻你會學唔識,都係syntax上有大分別,同一個logic寫 d code唔會太爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞