IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Hi all
我出黎做左一年到,
做緊間si 係technical 果邊
早排公司問我想唔想轉做presale
是咪代表其實轉行好d

IT sales/consultant?
tech底IT sales好值錢

Tech 底 IT sales 咩價位到

睇咩公司做D咩
低既萬幾兩萬都唔出奇
高起黎可以好撚高,特別係b2b個D,3,4萬底再加佣都有

好多都話要sales 經驗

我上頭話叫我跟以家另一個sales搵食,個sales d technical 野仲熟過我

Ching係technical sales?
咁咪好 佢做哂

做vendor sales(唔撚係本地si) 一球 50-50 好平常
見工成日問我個career planing 係點
點睇五年後自己
次次鳩up 做team head, 做analyzt
結果無次有回音

有無巴打知要點答

Up成點先,我成日都吹目標係fg起計7年內做到一個及格既SA,好似冇乜遇過意外

咁就年半多d,先到AP。

人工預料要完第4年先會掂到30 fg份工起薪低左
點睇五年後自己
結果無次有回音

有無巴打知要點答

做完1年去考保安牌
公司想請help desk around 20K

另外請個寫mobile app develop 2年經驗

tg: EL_HKG

help desk咁L高?
有無人可以解答下我既困惑

舊公司好難長做落去, 加上而家呢份夠吸引所以走左
不過做左一排我覺得好多野我都做得唔好, 有少少唔開心,
我無諗住食回頭草, 但對呢份荀工應該要堅持多幾耐呢

千其唔好食回頭草

千其唔好食回頭草

除非第二個title
最近想轉工,發現有一定既阻力
人工好似叫唔上咁

現價約33~34k 想叫40k..

做緊邊範先?

infra..system admin

做咩類型公司比到咁既價

公司出手本身唔算高
純粹係當時急要人..先比高少少

一轉過黎就33k? 定係轉左後再加到33k
3年infra有33k唔係多公司比到, 你出去搵返同一個價都未必有

我都係做vm, storage, db, backup infra野, 無你咁好pay..

黎個陣約30k
做左一年加到33~34
人工好似叫唔上咁

做緊邊範先?

做咩類型公司比到咁既價

公司出手本身唔算高

我最近都轉左呢個post...
但人工係你一半

我都想搵多d

求介紹

即管丟下CV 出去,其實無蝕

千其唔好食回頭草

除非第二個title

梗係唔返轉頭喇, 走果時雖然唔係即刻想走但係已經預計到唔做得多幾耐
不過好猶疑而家堅持落去係咪真係值得呢, 同埋我係咪真係有能力攞到呢d價值
點睇五年後自己
結果無次有回音

有無巴打知要點答

唔再見工, 另起爐灶挑戰方丈

我都唔知應該點答, 尤其係呢一年太大轉變,
去到我覺得要foresee 1,2年已經好難, 仲講5年
可能佢想你答得踏實d掛: "我要繼續做p仔 "
如果答team leader / analyst 果類, 可能佢諗
"你想係我公司做到team leader? 咁我點算呀? 過主啦 "

面試根本玩緊truth or dare
你實誠答就out
大膽鳩up答又out
好難捉摸呀
重未搵到工既巴打可以入黎呢個 tg group
https://t.me/joinchat/AAAAAEDkRLjfB4mh6WhOIw
一齊加油
人工好似叫唔上咁

做緊邊範先?

做咩類型公司比到咁既價

公司出手本身唔算高

一轉過黎就33k? 定係轉左後再加到33k
3年infra有33k唔係多公司比到, 你出去搵返同一個價都未必有

我都係做vm, storage, db, backup infra野, 無你咁好pay..

黎個陣約30k
做左一年加到33~34

你不如直接同公司講要加多d睇下佢點, 你咁既年資好難有朋友會比到
除非係熟人又知你有料
最近D agent狗死晒?
成個月冇收到叫你見工電話

你如果唔係好刻意去update LinkedIn/CV俾佢地,佢地唔會點搵你

你如果唔係好刻意去update LinkedIn/CV俾佢地,佢地唔會點搵你

我隔離位成日update linkedin , 日撚日都有人call 佢 , 佢又成日同我講, 好撚頑

我隔離位成日update linkedin , 日撚日都有人call 佢 , 佢又成日同我講, 好撚頑

有冇咁多野update

有冇咁多野update

點撚知佢

有冇咁多野update

點撚知佢

我好少update linkedin, 但係間唔時都會有d HR send message黎
佢地d message既質素好低, 根本唔會想理佢地
想問下有冇巴打係做緊大學機構?係咪真係會mon住d職員上過咩網同埋出report俾部門主管?

有冇咁多野update

點撚知佢

加減skill, 改下年份又可以彈update

有冇咁多野update

點撚知佢

我好少update linkedin, 但係間唔時都會有d HR send message黎

巴打做大公司中層位?

有冇咁多野update

點撚知佢

巴打做大公司中層位?

細薯仔咋
屌,離左職仲忙過番緊工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞