IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
大陸同印度D code見得人嘅,通常人工仲高過我
大陸同印度D code見得人嘅,通常人工仲高過我

12k請你班it fg 算係咁
你地乜野都唔識
入到來又要教你野
又要比熟習期你

你做得好 我再加你500啦
有冇人黎緊考cisa??

It audit=/=It

你地個標題

你地個標題

有冇人有做下freelance 寫網/mobile
一個project d野點報價?
一樣樣function 計

巴打招人寫freelance?
其實而家寫apps 用翻android studio + swift 定用 react native node.js 寫好
其實fg係咪好難搵到ba 做?
覺得自己好廢 應該搵唔到人請我做p

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

有心想行BA,搵D consultant/associate XXX應該都可以既
但如果係覺得打唔掂code而去做勸你唔好
冇技術底去做sale會變吹水佬,俾做個班問候祖宗十八代

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

有心想行BA,搵D consultant/associate XXX應該都可以既

搵唔到p做 太多野唔識了
其實而家寫apps 用翻android studio + swift 定用 react native node.js 寫好

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

係囉我都有咁上下既問題
如果我想做ba
但係又想學熟tech底先做
去見p仔又唔請我
可以點算
工餘時間自己練?

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

係囉我都有咁上下既問題
如果我想做ba
去見p仔又唔請我
可以點算
工餘時間自己練?

我個問題係全部都係識啲細野 js css html php 呢堆全部都係入門
Java果啲太耐無寫都差不多唔記得哂

俾個function我我花啲時間google 都寫到既
但你話幾個program複雜啲真係搞唔掂
今日睇個animating resume 都睇左好耐

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

係囉我都有咁上下既問題
如果我想做ba
去見p仔又唔請我
可以點算
工餘時間自己練?

我個問題係全部都係識啲細野 js css html php 呢堆全部都係入門

BA唔洗確實落手揼code
但要好清楚各種technique,知有咩易,有咩難,有咩冇可能做到
個人覺得一個專業既BA起碼要有SA~PM既實力先做到,不過當然,大把人實際上係呃飯食,所以先咁多BA vs IT狗既世界大戰
想問如果要讀top-up degree 邊到會好啲?
依家有 VTC Shape 既UWE ,Thei 同poly 既speed 簡 全部都係it related thx
同埋搵工 係邊到出黎既degree 重要啲 定係 學左啲咩language 重要啲
想問如果要讀top-up degree 邊到會好啲?
依家有 VTC Shape 既UWE ,Thei 同poly 既speed 簡 全部都係it related thx
同埋搵工 係邊到出黎既degree 重要啲 定係 學左啲咩language 重要啲

我覺得topup度度都差唔多架啦
爭在教到有幾貼近

出到黎做野 功夫 吹水實際d
搵左十幾份工經驗之談

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

係囉我都有咁上下既問題
如果我想做ba
去見p仔又唔請我
可以點算
工餘時間自己練?

但要好清楚各種technique,知有咩易,有咩難,有咩冇可能做到
個人覺得一個專業既BA起碼要有SA~PM既實力先做到,不過當然,大把人實際上係呃飯食,所以先咁多BA vs IT狗既世界大戰

但一個BA 唔係都係2X K到 ?如果有PM實力直接做PM咪得
同埋BA唔係要做埋data analysis?

BA真心難做高P
冇tech底俾人玩死

係囉我都有咁上下既問題
如果我想做ba
去見p仔又唔請我
可以點算
工餘時間自己練?

但一個BA 唔係都係2X K到 ?如果有PM實力直接做PM咪得
同埋BA唔係要做埋data analysis?

咁有D會搵埋個consultant去一齊見客
即係拆開左純BA同tech part
有D係同個客傾完一大輪,返去搵tech人傾,傾完再搵返個客傾,無限loop
依D個BA要求相對低,淨係做好BA個part都夠
如果講到係tech sales 人工當然唔止2X k,double都唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞