IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我想問hd出來做野應該叫幾多錢好?
仲有白紙會唔會請? 小弟只係識少少programming(應該話怕寫rubbish code ) 唔知有乜工啱我做 兩老又日日叫我搵工 我宜家好迷惘

仲有我想問下qa係做D乜?
呢度有冇巴打做過銀行既uat tester
IT 狗向各位請安,話咁快又星期四

無錯 明明好似琴日先係星期一
又就來3月了

又就來3月了

就出糧啦
可以去買 m 記加大

又就來3月了

就出糧啦
可以去買 m 記加大

玉子將軍好撚正
岩岩先番到公司

今朝早晨食乜呀?

又就來3月了

就出糧啦
可以去買 m 記加大

玉子將軍好撚正

我好期待佢出返黑椒漢堡
岩岩先番到公司

我今朝好早明明起左身但係好攰同唔想起身,訓返跟住就遲大到了
你地講既白紙其實係咪就係non-cs grad (not related to IT)
假設我會三大non-cs grad
我已經諗緊我幾年後一出黎就叫18k(等比人禁到17k),計堆通脹差唔多啦

其實咁喊價work唔work架
我驚出到去喊連登價會立即比人罵我on99
會唔會冇offer架
目前為止,正在日常維護和協助某小眾mmorpg私服(即係修bug)
用既language因為係私服呢行比較少見,講左會自爆

白紙係CS related grad,冇intern

如果唔係CS related,甚至唔係maths,入IT一定叫唔到17,甚至低過HD

介唔介意講下咩科?

computing here
搭單問如果想做p仔有咩種類好做?大約咩價?

個人覺得Web Dev幾有潛力
App就飽飽地,上面成堆人塞係中層
Game就OT無極限兼人工同工作量唔成比例

除左Game之外,其他今年FG都應該係16.5-19
實際多幾多就睇你有幾多料

做緊game 2年html5, 16k , 點算
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎
你地講既白紙其實係咪就係non-cs grad (not related to IT)
假設我會三大non-cs grad
我已經諗緊我幾年後一出黎就叫18k(等比人禁到17k),計堆通脹差唔多啦

其實咁喊價work唔work架
我驚出到去喊連登價會立即比人罵我on99
會唔會冇offer架
目前為止,正在日常維護和協助某小眾mmorpg私服(即係修bug)
用既language因為係私服呢行比較少見,講左會自爆

白紙係CS related grad,冇intern

如果唔係CS related,甚至唔係maths,入IT一定叫唔到17,甚至低過HD

介唔介意講下咩科?

computing here
搭單問如果想做p仔有咩種類好做?大約咩價?

個人覺得Web Dev幾有潛力
App就飽飽地,上面成堆人塞係中層
Game就OT無極限兼人工同工作量唔成比例

除左Game之外,其他今年FG都應該係16.5-19
實際多幾多就睇你有幾多料

做緊game 2年html5, 16k , 點算

估唔到香港 game 仲有得做
警犬可以屌人老母, IT犬只可以比人屌老母
警犬可以屌人老母, IT犬只可以比人屌老母

駁唔到
我想問hd出來做野應該叫幾多錢好?
仲有白紙會唔會請? 小弟只係識少少programming(應該話怕寫rubbish code ) 唔知有乜工啱我做 兩老又日日叫我搵工 我宜家好迷惘

仲有我想問下qa係做D乜?

16k

各種testing
IVE HD SE 年半前入職12k上年加左2k今年6月再review應該叫幾多同埋升唔升到senior

利申: Android P仔

12k mobile 都肯做
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

差果少少就有成就,唔係咁都唔遲埋佢呀ma
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

我都連續遲左半年到,老細都無出聲。上個禮拜請假,問都無問就簽左了
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

差果少少就有成就,唔係咁都唔遲埋佢呀ma

連續遲一個月有加乘
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

我都連續遲左半年到,老細都無出聲。上個禮拜請假,問都無問就簽左了

高層

btw 我之前聽我老細屌過另一個同事
日日 5 點幾就放工先返工
7 點幾就走人
佢又唔炒得條友,因為個同事做野真係好快手
岩岩先番到公司

遲到又有咩好驚喎

問題係今個月未試過唔遲
聽日真係要準時

今日都23號啦
未試過唔遲
遲埋呢個月都唔爭在啦

巴打細公司?
遲到洗唔洗補番鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞