IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
好耐無入黎(其實以前係高登上開)
想問下而家出面係咪仲係好好景,而家成鬼日收到whatsapp話揾人
今個月扮工日子好長
29,30,31都要番

返23日
想問下fg p仔就黎做夠一年 寫java .net 14k, 可以加幾多
利申:ive hd se

加4K啦
30%左右唔過份

企硬18k 唔過份

真係加到咁多咩
想問下fg p仔就黎做夠一年 寫java .net 14k, 可以加幾多

加4K啦
30%左右唔過份

企硬18k 唔過份

真係加到咁多咩

base 底冇計
hd 14k合理
好耐無入黎(其實以前係高登上開)
想問下而家出面係咪仲係好好景,而家成鬼日收到whatsapp話揾人

暫時都缺人,但好唔好pay就難講
今個月扮工日子好長
29,30,31都要番

返23日

今日先一號咋
好忙 作code作到個人好攰好麻木

加4K啦
30%左右唔過份

企硬18k 唔過份

真係加到咁多咩

你唔好諗加4k定30%,而係比著你搵過第二份,18k根本唔過份

加4K啦
30%左右唔過份

企硬18k 唔過份

真係加到咁多咩

你唔好諗加4k定30%,而係比著你搵過第二份,18k根本唔過份

好唔過份啦...咪又係去考完test,再面試
不過講真,有d agent真係好鐘意壓價同串人,以前聽到呢d人既回應真係直接cut線再block鳩埋佢
我6月先grad
依家搵工係咪太早
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係
U grad全部都1~3月搵工
有D公司會安排3,4月interview避過你地考試時間
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係

thx 巴打
琴日有agent問我6月先返得做乜咁早send cv, 話5月先call back我
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係

thx 巴打
琴日有agent問我6月先返得做乜咁早send cv, 話5月先call back我

想你自己搵唔到工要靠佢咋 agent 吸血鬼
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係

thx 巴打

其實一路去到六七月都唔少工,然後年尾就冇咁易
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係

thx 巴打

通常大公司會先開始搵人
1~2月去大學擺booth講talk
跟住1~2個月時間搞下行政,screening,約interview
係3~4月開始1st IN. 2nd IN, Nth IN
搞一大堆野再派offer,俾人reject,搵spare派,再reject無限loop
細公司簡單得多,5,6月先搵人,收cv一望一in即日派埋offer都重得
不過大公司長期都請人,你考完試再apply應該都重有位
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係

thx 巴打

通常大公司會先開始搵人
跟住1~2個月時間搞下行政,screening,約interview
搞一大堆野再派offer,俾人reject,搵spare派,再reject無限loop
細公司簡單得多,5,6月先搵人,收cv一望一in即日派埋offer都重得

唔一定嫁,有時headcount 爆左要到有人走先請嫁
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係

thx 巴打

通常大公司會先開始搵人

唔一定嫁,有時headcount 爆左要到有人走先請嫁

ibm個D就係
好多聽都未聽過個名既大公司永遠都請唔夠人
不過點都係早D apply好
拎左個offer拖一排再慢慢揀
最近想轉工,發現有一定既阻力
人工好似叫唔上咁

現價約33~34k 想叫40k..
打緊份荀工, 不過有幾個原因搞到唔太開心, 仲應唔應該堅持落去
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係

thx 巴打

想你自己搵唔到工要靠佢咋 agent 吸血鬼

吸血都算
有d態度仲要差到爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞