IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
最近想轉工,發現有一定既阻力
人工好似叫唔上咁

現價約33~34k 想叫40k..

做緊邊範先?

infra..system admin

做咩類型公司比到咁既價

公司出手本身唔算高
純粹係當時急要人..先比高少少
話說小弟想轉工
最大問題係唔知Expected Salary寫幾多
大家點知自己programming skill去到咩程度?
話說小弟想轉工
最大問題係唔知Expected Salary寫幾多
大家點知自己programming skill去到咩程度?

Expected Salary 我會參考番現價>=20%
因為我覺得大部分情況下...如果加得10零個%..唔太值得走
當然仲有好多因素要考慮..例如你急唔急走..現價本身高低
人工好似叫唔上咁

做緊邊範先?

做咩類型公司比到咁既價

公司出手本身唔算高

一轉過黎就33k? 定係轉左後再加到33k
3年infra有33k唔係多公司比到, 你出去搵返同一個價都未必有

我都係做vm, storage, db, backup infra野, 無你咁好pay..
Fg做大公司好定細公司好,定無分別
Fg 做infra title會係咩 好似真係無咩點學過呢飯唔知入唔入到行

同問
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係
U grad全部都1~3月搵工
有D公司會安排3,4月interview避過你地考試時間

thx 巴打
琴日有agent問我6月先返得做乜咁早send cv, 話5月先call back我

想你自己搵唔到工要靠佢咋 agent 吸血鬼

吸血都算
有d態度仲要差到爆

西態度仲要壓到西價
我6月先grad
依家搵工係咪太早

唔係
U grad全部都1~3月搵工
有D公司會安排3,4月interview避過你地考試時間

thx 巴打
琴日有agent問我6月先返得做乜咁早send cv, 話5月先call back我

agent都好信
到時咪又話你太遲揾工比其它f g搵晒壓你價

同問

睇人工
諗著學野就唔好啦
個starting最緊要高

同問

好難講, 大公司好穩定咁你做錯少少野間公司唔會咁易執
但換句話講細公司就刺激d, 你做既野相對影響大d, 做得好都多d成就感
都係人夾公司, 公司夾人架姐

同問

但換句話講細公司就刺激d, 你做既野相對影響大d, 做得好都多d成就感

講到呢度我都好迷茫
行吹水路線就大公司
行tech路線就中小公司

反正fg好快就轉工,人工最緊要

同問

睇人工福利多數冇錯 話知咩公司
2年Java 叫幾錢?
ive 仔hd

同問

之前見到個comment 冇錯
有心做,money oriented programming/benefit oriented programming冇死

同問

之前見到個comment 冇錯
有心做,money oriented programming/benefit oriented programming冇死

benefits driven design BDD
Hi all
我出黎做左一年到,
做緊間si 係technical 果邊
早排公司問我想唔想轉做presale
是咪代表其實轉行好d
Hi all
我出黎做左一年到,
做緊間si 係technical 果邊
早排公司問我想唔想轉做presale
是咪代表其實轉行好d

IT sales/consultant?
tech底IT sales好值錢
2年Java 叫幾錢?
ive 仔hd

18k
又開會
2年iOS經驗 非三大
應該叫幾多?
大家點睇福利好, 不過已經有段時間覺得自己唔係做得太好既公司
前面講過, 打緊荀工
人工好似叫唔上咁

做緊邊範先?

做咩類型公司比到咁既價

公司出手本身唔算高

我最近都轉左呢個post...
但人工係你一半

我都想搵多d

求介紹
仆你個街,就走啦仲有 feature 加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞