IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

每年 renew 一次 contract 果份?
有朋友入左去做,係幾得閒既
不過會唔會太早開始 hea 呀?
趁後生又岩岩出黎做野仲有火
好似去搏下好 d?

冇乜所謂
唔岩咪到時再轉
而家係想轉返正常價單既工姐

入左政府好難出返黎

點解咁講

除左AO其他出唔返黎已經唔止近廿年咁講
九十年代大家都話廢人入政府
呢個觀念係HR/老細眼中冇乜變過

事實政府做野太慢,做IT慣左hea做一定返唔到轉頭

三四十歲撈唔掂先入去都未遲

咁我做夠一年都唔加就閃人啦
起碼夠一年個CV都好睇啲

你做夠一年就玩完
自己諗掂佢,轉工最多加百分之三十
你呢個case我當你加三千
你要幾耐先追到fg

人工咁低大部分hr都會當你冇料
有得走好走喇,你而家走,出去叫15-16都為時未晚
再唔係去PCCW solution 行個圈出返黎

如果轉果時同人講我拎緊14K?
request 16k 咁得唔得?
佢會唔會問舊公司我拎緊幾多架?

[9 UP]扮搵唔到工仲好啦 [/9 UP]

入左政府好難出返黎

點解咁講

你做夠一年就玩完
你要幾耐先追到fg

講大話reference check到你就係咁先
拎緊幾多就講幾多,最簡單就入去PCCW Solution.
你直接叫17啦,白紙一張都叫到
俾d勇氣

入左政府好難出返黎

點解咁講

你做夠一年就玩完
你要幾耐先追到fg

講大話reference check到你就係咁先
拎緊幾多就講幾多,最簡單就入去PCCW Solution.
你直接叫17啦,白紙一張都叫到
俾d勇氣

唔該巴打
上jobsdb望望先
HR真係好狗 幾百蚊都要壓
唔熟CODE P狗過PROBA 先有正常價
起碼叫有份P仔做住先,唔洗捐枱底
科學園career expo去唔去得過?

要屌就屌老闆
我地d hr 狗都係聽order

我連比人壓既機會都冇
見親都冇offer

要屌就屌老闆
我地d hr 狗都係聽order

我連比人壓既機會都冇
見親都冇offer

HR巴打話捐枱底番工 ,男朋友過夜加300
準備收工

呀呀呀呀呀呀呀呀
準備收工

又一日
準備收工

又一日

又hea左一日
準備收工

又一日

又hea左一日

呀呀呀呀呀呀呀呀冇得放工呀
第一次見完工agent係會有feedback email返黎講返我in成點

btw仲未有result
準備收工

又一日

又hea左一日

呀呀呀呀呀呀呀呀冇得放工呀

終於拎到第一

走啦,走啦
第一次見完工agent係會有feedback email返黎講返我in成點

agent 好正常會比feedback wor

通常唔會講in成點 淨係會講得唔得同壓價做唔做
CX IT GT interview 有冇人知問乜?

agent 好正常會比feedback wor

通常唔會講in成點 淨係會講得唔得同壓價做唔做

通常feedback咪話no offer囉
最後唔係去agent果份
最後自己搵係直接上間公司in
hr in果時問我個價幾多(果時已經去左agent比佢大過)
所以寫13k
最後我答12-13k都ok架啦
冇乜見工經驗比佢大撚左
最後佢offer 12.5k
fg果然係fg

屌你,你答得12~13 唔通俾 13 你咩
佢俾 12.5 咪算好囉

下次醒 d 啦知唔知?

長經驗啦
岩岩apply左政府果份二級電腦操作員
似做support野
如果請既話,去唔去好

每年 renew 一次 contract 果份?
有朋友入左去做,係幾得閒既
不過會唔會太早開始 hea 呀?
趁後生又岩岩出黎做野仲有火
好似去搏下好 d?

應該係Perm果份

perm 正苦我都想做呀

APPLY LA
睇下有冇機會做同事

巴打係Cop?
我想問hd出來做support應該叫幾多錢好?
仲有白紙會唔會請? 小弟只係識少少programming(認該話怕累街坊 ) 唔知有乜工啱我做 兩老又日日叫我搵工 我宜家好迷惘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞