幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
入冇人清楚讀完ied ece hd 要點先入到中大個幼教degree

gpa過3.3係基本
3以下基本上連in都唔in你
今年grad 就快實習 已經好擔心

加油呀!唔好擔心咁多,實習只係體會到幼師一少部分既工作量,但你呢一行所得到既滿足感係其他生業得唔到架

我明嗰種滿足感真係其他行業畀唔到 特別係k1 d 寶寶 睇住佢地一日比一日進步真係好開心 好幸福 睇到小朋友係我入呢行最大的動力
想問下知唔知邊d大機構有資助進修
但又唔會做到想死?

K1 bb做到老師就黎死,但真係好可愛,但常規好難搞呀!
大機構出名多野做,做到想死!
留名
入冇人清楚讀完ied ece hd 要點先入到中大個幼教degree

gpa過3.3係基本

知唔知中大嘅interview 大概係點
絲打加油!
真係好憎d人成日踩BU 幼教
話晒都係入左jupas,唔係呀豬呀狗都入得

好似冇入jupas 得教大degree/hd先有
同ive一樣經eapp報

Sorry自 左 我都係聽返黎
但佢入學要求都係要3322

gpa過3.3係基本

其實好想知點解會想讀cu
好少聽到
Degree grad 18k
第一年做緊
慶幸既係搵到間好學校 同事好好人又傾得埋 好多90後
可能因為係細校 大家關係好好無乜明爭暗鬥
同埋一班30合仔有三個老師一齊分擔工作量
所以唔算多野做 多數唔洗ot同唔洗帶野番屋企做
但真係聽唔少同我一齊畢業既同學入左黑店 做到狗咁無哂生活
所以好想同大家分享 唔係無好學校 只係好難搵
我都係幼教grad但無做幼教

本身好鐘意小朋友同對教學好有熱誠
所以實習時對小朋友好開心
但係同事關係令到好唔開心
so far實習最後都有credit

啲人最鐘意恰新人 不論做左1年定3年
早過你入職就恰你
成日持住自己exp多啲就一定岩
完全唔聽人講
又特別鐘意啲刷鞋叻獻殷勤既人

我自己做野好有效率同組織
多數早做好野準時走
有時就會拎翻屋企自己再做
但係比啲人話我唔勤力仲講好多說話我聽
相反另幾個人成日傾計hea住
係幼稚園hea到8,9點走 就比人話勤力又剩 女人偏見心真係好重

你而加有冇讀pt degree?
講真,做得唔開心就quit算啦
無人話一定要寫落cv 唔寫無人知
如果有讀pt degree就話第一年想認真讀書先
無就話自己去學野/休息/旅行
如果唔係壓力積落去好易出事

Sor,我覆到已經亂左,唔知有冇覆漏
我反而好多野做,但係你準時唔到收就話你做得慢,但係佢想一知身一年做既人可以做得幾快呢?

未讀pt degree準備讀,我都知簽好易出事,但而家班仔跟左我大半年走又唔係,唔走又唔係,好多顧慮

我係做得快準時走/做唔哂翻屋企做
但就話到我無做野咁

一係頂埋個學期7月頭即走,自己情緒都好影響班仔架

我驚已經影響到班仔,我對住佢地都想喊
我都係幼教grad但無做幼教

本身好鐘意小朋友同對教學好有熱誠
所以實習時對小朋友好開心
但係同事關係令到好唔開心
so far實習最後都有credit

啲人最鐘意恰新人 不論做左1年定3年
早過你入職就恰你
成日持住自己exp多啲就一定岩
完全唔聽人講
又特別鐘意啲刷鞋叻獻殷勤既人

我自己做野好有效率同組織
多數早做好野準時走
有時就會拎翻屋企自己再做
但係比啲人話我唔勤力仲講好多說話我聽
相反另幾個人成日傾計hea住
係幼稚園hea到8,9點走 就比人話勤力又剩 女人偏見心真係好重

你而加有冇讀pt degree?
講真,做得唔開心就quit算啦
無人話一定要寫落cv 唔寫無人知
如果有讀pt degree就話第一年想認真讀書先
無就話自己去學野/休息/旅行
如果唔係壓力積落去好易出事

咁sis你最後轉左邊行?
做得ok嗎
其實我都好唔想做呢行,自己有degree 但其他工種人工真係差太遠,唉

我考左政府啊
不過入左啲唔係好正既位

考政府前做私補 其實人工都幾ok
啲家長幾鐘意ied同幼教老師
教得好啲家長會出高人工啲留你
時間又彈性

好開心咁 個人工拍得住幼教呢行嗎?
其實我grad都無諗住死都考左政府先

都差唔多,只係起薪無咁高
不過對小朋友其實最開心
所以私補時對乖既係最開心
可以觀察到佢強弱
又無麻煩同事 又可以自由發揮

係學校真係好難令d能力較弱既學生跟到
始終顧唔到咁多,做唔到單對單既教導
絲打加油!

大家咁話
第一年做緊

想轉去你間做
30都有3個
我少你兩三個但得兩個老師
羨慕呀

gpa過3.3係基本

好少聽到

Cu ft degree讀2年
Hd+degree都係4年時間

但ied pt degree依家得4年
HD+degree要6年

gpa過3.3係基本

好少聽到

Cu印象中係新開架啵(好似係)
第一年做緊

想轉去你間做
30都有3個
羨慕呀

29個得我同埋個成日要上堂既lan teacher
人有三急都要開中央咪搵人入黎頂
點睇教協成日大力幫中小學出聲, 幼師就用少少時間理?
第一年做緊

想轉去你間做
30都有3個
羨慕呀

29個得我同埋個成日要上堂既lan teacher
人有三急都要開中央咪搵人入黎頂

同你情況差唔多,我戈個協班成日走左去,1對27
睇到咁多 覺得好辛苦
自己做實習已經憎呢份工 係為咗現實諗緊低唔低頭
照做

你實習已經用憎黎形容,我驚你出黎做野會精神崩潰
我都已經做到有情緒問題

你有無睇醫生?因為上年我視導比好大壓力我
我都成日喊 有焦慮 每日都過得好辛苦
成日擔心佢又會打比我 叫我重做所有野
今年好小小 換咗視導 但都係已經有陰影
加上實習都見得到幼稚園人事關係複雜成點
想睇心理醫生好耐 想快d畢業

我實習左兩年
實習親都病幾獲同喊幾獲
呢行既人事又恐怖
讀到好想死
點睇教協成日大力幫中小學出聲, 幼師就用少少時間理?

因為唔睇重幼教 幼教係可以對一個小朋友影響好大,好多小朋友佢有困難或障礙,都係係幼稚園發現出黎,一定要及早有適當既冶療方法
希望唔好忽視呢班小朋友
睇到咁多 覺得好辛苦
自己做實習已經憎呢份工 係為咗現實諗緊低唔低頭
照做

你實習已經用憎黎形容,我驚你出黎做野會精神崩潰
我都已經做到有情緒問題

你有無睇醫生?因為上年我視導比好大壓力我
我都成日喊 有焦慮 每日都過得好辛苦
成日擔心佢又會打比我 叫我重做所有野
今年好小小 換咗視導 但都係已經有陰影
加上實習都見得到幼稚園人事關係複雜成點
想睇心理醫生好耐 想快d畢業

我實習左兩年
實習親都病幾獲同喊幾獲
呢行既人事又恐怖
讀到好想死

你壓力都好大啵
我都聽唔少,咁你點解仲會繼續讀?

gpa過3.3係基本

好少聽到

Cu ft degree讀2年
Hd+degree都係4年時間

但ied pt degree依家得4年
HD+degree要6年

同埋
怕如果讀完兩年就出黎做老師好似太早
想繼續進修 但又唔想邊返工邊讀
你女友姓林?
你女友姓林?

唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞