幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
同埋大家實習既時候個原任老師對你地好唔好 我今年果個老屎忽黎 完全冇理過我 我都明佢地忙 視導果日想借課室同要帶走幾個小朋友做活動 個老師同主仼都勁唔想咁 我覺得自己只係個免費打雜

對我幾好架! 實習過左都搵我番去
做義工
Degree grad 18k
第一年做緊
慶幸既係搵到間好學校 同事好好人又傾得埋 好多90後
可能因為係細校 大家關係好好無乜明爭暗鬥
同埋一班30合仔有三個老師一齊分擔工作量
所以唔算多野做 多數唔洗ot同唔洗帶野番屋企做
但真係聽唔少同我一齊畢業既同學入左黑店 做到狗咁無哂生活
所以好想同大家分享 唔係無好學校 只係好難搵

想轉去你間做
30都有3個
我少你兩三個但得兩個老師
羨慕呀

29個得我同埋個成日要上堂既lan teacher
人有三急都要開中央咪搵人入黎頂

有朋友帶27個全日班K3 日日襯佢地訓先去廁所...

我都就忍到就黎爆,唯有唔飲水,唔洗去
下年免費優質幼稚園 都2皮起薪啦

好似係,到時實大把人衝去讀幼教,之後又勁多人quit哂
Fresh grad有兩萬啵,d老屎忽做左廿幾三十年年,做到青春期變更年期,都得二萬多d
Fresh grad要準備受氣喇

已經受緊 未拎到兩萬當你左咁
另外 起薪點係升左但可能仲要炒更多人
因為下年人工同學生人數直接掛勾

炒q哂d老屎忽佢啦 可惜個校長好似盲咁覺得佢好好
個老屎忽搞到成間學校個team spirit 都冇哂啦
Ive第二年實習緊
經過呢段時間都只係覺得...人工都多都算,要求中規中矩都夠,最重要係有班好同事就無憾

第一年我去大機構教n班,負責睇我個老師都算係全校最nice....但見佢有時都忙到個樣冇咩表情,而且其他老師都成日黑口黑面,唔會主動打招呼或者扮睇你唔到,好多是非同分晒派,階級觀念又重,校長又係好西,成班八婆 湊n班成日踎低起身已經好攰仲要面對人事真係日日受罪咁

而家嗰間比較細機構基本上係日日番都好開心,校長主任老師都nice同會主動關心,負責幫我個老師直程覺得似係自己呀媽咁 好啱傾,直頭覺得自己去到呢間學校係三生有幸
希望到時出嚟做野都咁好采,呢啲野真係人夾人

大機構真心好_ _!
又多野做,是非又多,篤背篤到你死!
我女友又係讀緊幼教 而家做緊全期實習 我見佢真係好多野做 晚晚都2 3點訓 尋晚又通頂 聽佢講又要視導 壓力好大 有時真係好心痛 因為實習太多野做
我地一星期只見一次 真係唔知點幫佢好
同埋大家實習既時候個原任老師對你地好唔好 我今年果個老屎忽黎 完全冇理過我 我都明佢地忙 視導果日想借課室同要帶走幾個小朋友做活動 個老師同主仼都勁唔想咁 我覺得自己只係個免費打雜

老實講 帶過實習
對你好唔好係睇你個人肯唔肯做
你肯學肯問 我都唔會收收埋埋
對上一個肯問 有私人教佢好多經驗 不論個人同點應對校長
再上一個 自我中心 扮都唔扮下 咪唔教咁多

肯做都比佢嫌三嫌四,次次做哂先同你講唔岩
係都要雞蛋挑骨頭咁
你新人正常都做錯野唔識做,我亦會問
頂佢,周圍同人唱我做錯咩,驚死人唔知咁
佢自己都講到明話我蠢架啦
我女友又係讀緊幼教 而家做緊全期實習 我見佢真係好多野做 晚晚都2 3點訓 尋晚又通頂 聽佢講又要視導 壓力好大 有時真係好心痛 因為實習太多野做

視導真心壓力大,我同男友好彩住得近,想見就行過去,但想見都冇時間見

你幫佢剪下教具都可以
第一年做緊

想轉去你間做
30都有3個
羨慕呀

仲要啲人入到廁所好似唔識出返黎咁

視導真心壓力大,我同男友好彩住得近,想見就行過去,但想見都冇時間見

你幫佢剪下教具都可以

實習生今日視導,琴日同佢係院都整到差唔多八點先收工
第一年做緊

想轉去你間做
30都有3個
羨慕呀

仲要啲人入到廁所好似唔識出返黎咁

偷訓教,偷on whatsapp
我係前者,閉目養神,訓番兩分鐘都好開心

你幫佢剪下教具都可以

實習又慘,出黎做仲慘
真心要比多d support實習生,等佢地對呢行仲keep到團火
我頂唔順果間幼稚園成日都遲放,d老師成日好似唔想放人咁,又抱又錫d學生,大佬我係出面等緊接學生呀

你幫佢剪下教具都可以

好好啊你 我同老師講視導安排 要十幾個與生做大細活動 佢話下 你要拎走我成半班學生啊啊

你幫佢剪下教具都可以

好好啊你 我同老師講視導安排 要十幾個學生做大組活動 佢話下 你要拎走我成半班學生啊啊
聽日家長日
點睇OU hd

有冇人係ou hd,搵唔搵到野做
人工幾多

我戈間有ou畢業但校長對佢好差
聽日家長日

加油 我家長日勁緊張
我頂唔順果間幼稚園成日都遲放,d老師成日好似唔想放人咁,又抱又錫d學生,大佬我係出面等緊接學生呀

做個樣比你睇 等你知道我地好錫佢架
見上面有巴打講教大個深造課程,
想問抵唔抵讀?
另外幼稚園係咪唔會請無CE/pdge嘅人?
有兩年相關pt經驗 但send咗廿間都無人理
見上面有巴打講教大個深造課程,
想問抵唔抵讀?
另外幼稚園係咪唔會請無CE/pdge嘅人?
有兩年相關pt經驗 但send咗廿間都無人理

冇cert,就算有經驗幼稚園都唔會請
你要有QKT CCW
點睇OU hd

人工幾多

ive d導師成日吹奏幼稚園好鍾意ive grad
點睇OU hd

人工幾多

認真一問,無意挑釁,
成日都聽IVE幼教受歡迎,
但我見到d實習生又金髮又戴晒首飾返實習,
其實
IVE幼教有咩優勢既地方?
點睇OU hd

人工幾多

認真一問,無意挑釁,
成日都聽IVE幼教受歡迎,
但我見到d實習生又金髮又戴晒首飾返實習,
其實
IVE幼教有咩優勢既地方?

我唔敢話ive學生既質素好好
但ive的確開辦左好多年,係行內認受性都有番咁上下,而且對比ied易入,價錢係政府資助既課程,對比bu係自資課程平好多
你至於話金髮戴首飾佢地唔一定冇心做幼師,唔可以一概而論,但ive一年收咁多人成十幾班,實有冇心讀但求拎個hd番黎既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞