幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
做果行厭果行,好快就會唔鍾意小朋友。
請問點教一個識英文既k2 小朋友學中文,佢母語算係英文。

但佢有冇講過中文?
如果一d中文都唔識、上堂會照用中文,佢唔明就會用英文解釋,等佢明左個意思就請佢用中文講一次,係要用多d時間,隔離班老師係咁做

我都做到個人好無自信

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功

有d 學術野請求下你可唔可以,我其實好驚自己d 同事點睇自己

我答到就盡答啦
我都係好著緊人地對我既睇法

telegram 講ok? 放心,只講純行內野

?

代答 佢唔玩TG
叫緊佢試下裝黎玩

Down左點用

雖然對呢行的確有d卻步,但仲係覺得佢地好可愛
覺唔覺呢行呀豬呀狗都入到 冇質素可言?

之前有個朋友 又煙又酒又撈過黑掂過毒 又有紋身
最後去左讀幼教 女仔嚟 以前好fd

覺 有中同 dse 10分都冇 中英 拎 1都做到 咁都可以叫老師

係真唔係啊
ied 都要3322
ive中英無2好似都唔收架喎

讀完Ive fd升ive ece 我都唔敢信 咁都可以做幼教

因為讀完fd就當你5科合格,我諗就黎學位化,要諗定讀pt degree

我有同事都驚自己會被淘汰 都報定pt degree
我仲有一年先讀完pt degree
放工再番學 真心攰

我有朋友番ied多野做到
日日放工搭的番學
今年grad 就快實習 已經好擔心
同事好真係好緊要
我宜家呢間差唔多全都係九十後
大家日日有講有笑
好肯分擔 做唔晒野會一齊搞掂佢

唔似d老屎忽 理得你死
俾野做即係俾個機會你學野
做唔晒係你既事
俾上頭鬧都係你既事

利申:做緊第二年

羨慕你
同事真係好大影響,好既會令你愈做愈有心,唔好咪好似我咁

但我嗰間宜家收生唔多夠
出年唔知加幾多人工

屋邨學校黎?
覺唔覺呢行呀豬呀狗都入到 冇質素可言?

之前有個朋友 又煙又酒又撈過黑掂過毒 又有紋身
最後去左讀幼教 女仔嚟 以前好fd

覺 有中同 dse 10分都冇 中英 拎 1都做到 咁都可以叫老師

係真唔係啊
ied 都要3322
ive中英無2好似都唔收架喎

讀完Ive fd升ive ece 我都唔敢信 咁都可以做幼教

因為讀完fd就當你5科合格,我諗就黎學位化,要諗定讀pt degree

我有同事都驚自己會被淘汰 都報定pt degree
我仲有一年先讀完pt degree
放工再番學 真心攰

我有朋友番ied多野做到
日日放工搭的番學

我都係教大
唔想遲到真係要飛的
都係睇個tutor既
同事好真係好緊要
我宜家呢間差唔多全都係九十後
大家日日有講有笑
好肯分擔 做唔晒野會一齊搞掂佢

唔似d老屎忽 理得你死
俾野做即係俾個機會你學野
做唔晒係你既事
俾上頭鬧都係你既事

利申:做緊第二年

羨慕你
同事真係好大影響,好既會令你愈做愈有心,唔好咪好似我咁

但我嗰間宜家收生唔多夠
出年唔知加幾多人工

屋邨學校黎?

我今年grad以幼教做目標 本身係喜歡小朋友,同埋有種心態一直都係認為幼稚園對一個人日後嘅成長好重要,所以想從事幼教(講到1999sor)諗過幼稚園除左應付小朋友,家長同同事校長呢啲都麻煩
希望將來會遇到好嘅學校,如果真係讀到

好似漏左未覆
加油呀,呢行有心做,際遇好就好快上手
以生命影響生命呀,身教重於言教!
你搞掂個小朋友,家長自然會信你
最麻煩係老屎忽會影響你信心
想讀 但驚grad完搵唔到工

放心,只要interview有準備,唔會難搵得去邊
想問下你啲男同學grad左之後做咩 讀書定直接做幼師

幼教巴打表示唔知前途點好
今年grad 就快實習 已經好擔心

加油呀!唔好擔心咁多,實習只係體會到幼師一少部分既工作量,但你呢一行所得到既滿足感係其他生業得唔到架
點睇佳寶
難唔難入
想問下你啲男同學grad左之後做咩 讀書定直接做幼師

幼教巴打表示唔知前途點好

識得4個讀幼教既同學全部已經入行做老師!
的確有學校唔請男仔,但我戈4個同學都入哂行,可以放心
愈黎愈多男仔做,以前實習個主任係男仔!
我女朋友都讀緊幼教HD,但又唔係I大唔係Ied都唔係BU,佢今個三月就要成個月日日都去實習,前排佢有個月每星期四都去實習一日,都已經感覺佢實習都幾chur下咁,即使知道佢好堅強好叻女都好驚佢頂唔順。同埋係咪真係個個老屎忽都咁賤格,唔想佢比人蝦

同埋搭單問下我女朋友讀完HD,應該再主修咩科既pt degree最好?係咪語文科最好?
點睇佳寶
難唔難入

唔清楚,好似有同學係入面實習過幫你問下先
點睇佳寶
難唔難入

唔清楚,好似有同學係入面實習過幫你問下先

謝絲打
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

唔好問我點解少過13k 衰戇鳩

我女友做第四年IVE grad都25k啦

每年升一個pt.?
我知我蠢架喇

邊有pt跟
魚要過塘先會肥
普通文科degree grad入行幼教點入手?
如果由助教做起要用幾耐做返上去?

利申:問定先
我女朋友都讀緊幼教HD,但又唔係I大唔係Ied都唔係BU,佢今個三月就要成個月日日都去實習,前排佢有個月每星期四都去實習一日,都已經感覺佢實習都幾chur下咁,即使知道佢好堅強好叻女都好驚佢頂唔順。同埋係咪真係個個老屎忽都咁賤格,唔想佢比人蝦

同埋搭單問下我女朋友讀完HD,應該再主修咩科既pt degree最好?係咪語文科最好?

冇話咩科最好
有經驗多既老師同我講最緊要揀自己有興趣,想係戈方便作為你專長
例如:我對音樂有興趣,想鑽研音樂對幼兒既影響/學多d音樂方面既教學方式,培養小朋友透過音樂去學習,咁你可以揀音樂作為你第日係幼稚園既強項,而其他老師都冇你咁勁,咁你就有立足之地
覺唔覺Ive啲同學質素好差?

冇話咩科最好
有經驗多既老師同我講最緊要揀自己有興趣,想係戈方便作為你專長
例如:我對音樂有興趣,想鑽研音樂對幼兒既影響/學多d音樂方面既教學方式,培養小朋友透過音樂去學習,咁你可以揀音樂作為你第日係幼稚園既強項,而其他老師都冇你咁勁,咁你就有立足之地

漏左覆上面
有d經驗多既老師都好有心教你架
真係好睇你女友際遇
實習已經唔算chur
但你女友有心做既就支持佢啦
覺唔覺Ive啲同學質素好差?

每間學校都有豬一樣的隊友同free rider

咪玩啦,呢行最大嘅敵人不嬲都係家長同同事

果啲細路根本唔算問題 如果咁都覺得難嘅中小學老師應該全部激死哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞