幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
覺唔覺呢行呀豬呀狗都入到 冇質素可言?

之前有個朋友 又煙又酒又撈過黑掂過毒 又有紋身
最後去左讀幼教 女仔嚟 以前好fd

覺 讀果啲都係
因為太多學校
但名校老師多數都好高質 教得好又叻又有才華

入去讀既過,有分就入到啦
讀書見過有女仔食煙既,但最後畢左業都唔做呢行啦
但係唔係做緊幼師先?做得呢行好難有d咁既人

收生標準咁低 真係唔怕誤人子弟?
雖然係教abc123 但我一直都覺得中英都要有3先合理

所以話 幼教想跟point起加人工真係要管下行內老師質素先
講番我個情況
一入去都冇咩野
可能我學野唔算快,亦都易緊張
D老屎忽已經嫌我太蠢,直頭係你面前話你累成校,變成犯眾憎,明明其他心地好既老師同我講係佢小事化大黎講
釘壁報就明玩我,要我釘哂先黎話唔係咁做,
係背後篤我,講到我有幾唔掂,明屈我

日日係班仔面前話我令我係班仔面前冇哂威嚴,到班仔唔聽我講,就話而家班仔聽佢講多過聽我講,我管唔好佢地

我好想中途走但又怕影響cv,而家日喊夜喊,番工前又喊覺得好灰,番去為左比人鬧咁,可以用個驚字黎形容番工 我唔知我係有情緒病定純粹精緒低落

真係好辛苦

我都做到個人好無自信

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功

有d 學術野請求下你可唔可以,我其實好驚自己d 同事點睇自己

我答到就盡答啦
我都係好著緊人地對我既睇法

telegram 講ok? 放心,只講純行內野

?
我都係幼教grad但無做幼教

本身好鐘意小朋友同對教學好有熱誠
所以實習時對小朋友好開心
但係同事關係令到好唔開心
so far實習最後都有credit

啲人最鐘意恰新人 不論做左1年定3年
早過你入職就恰你
成日持住自己exp多啲就一定岩
完全唔聽人講
又特別鐘意啲刷鞋叻獻殷勤既人

我自己做野好有效率同組織
多數早做好野準時走
有時就會拎翻屋企自己再做
但係比啲人話我唔勤力仲講好多說話我聽
相反另幾個人成日傾計hea住
係幼稚園hea到8,9點走 就比人話勤力又剩 女人偏見心真係好重

你而加有冇讀pt degree?
講真,做得唔開心就quit算啦
無人話一定要寫落cv 唔寫無人知
如果有讀pt degree就話第一年想認真讀書先
無就話自己去學野/休息/旅行
如果唔係壓力積落去好易出事

咁sis你最後轉左邊行?
做得ok嗎
其實我都好唔想做呢行,自己有degree 但其他工種人工真係差太遠,唉

覺 有中同 dse 10分都冇 中英 拎 1都做到 咁都可以叫老師

係真唔係啊
ied 都要3322
ive中英無2好似都唔收架喎

而家幼師入職要求係5科合格
Ive15 16分,有5科合格包括中英文就多數收

不過好耐以前係好似係可以一路做一路讀(在職進修?)但真係好好耐之前既事

呢兩年發生咋喎佢 ive fd--> ive hd
幼教呢行完全唔理老師公開試分數?
同事好真係好緊要
我宜家呢間差唔多全都係九十後
大家日日有講有笑
好肯分擔 做唔晒野會一齊搞掂佢

唔似d老屎忽 理得你死
俾野做即係俾個機會你學野
做唔晒係你既事
俾上頭鬧都係你既事

利申:做緊第二年

羨慕你
同事真係好大影響,好既會令你愈做愈有心,唔好咪好似我咁

覺 讀果啲都係
因為太多學校

名校老師多數係外籍+做左好耐既老師
讀又唔代表咩既 成身紋身又有煙味既有學校請佢先算啦
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

唔好問我點解少過13k 衰戇鳩

我女友做第四年IVE grad都25k啦

每年升一個pt.?
我知我蠢架喇
同事好真係好緊要
我宜家呢間差唔多全都係九十後
大家日日有講有笑
好肯分擔 做唔晒野會一齊搞掂佢

唔似d老屎忽 理得你死
俾野做即係俾個機會你學野
做唔晒係你既事
俾上頭鬧都係你既事

利申:做緊第二年

羨慕你
同事真係好大影響,好既會令你愈做愈有心,唔好咪好似我咁

但我嗰間宜家收生唔多夠
出年唔知加幾多人工

早過你入職就恰你
完全唔聽人講

多數早做好野準時走
係幼稚園hea到8,9點走 就比人話勤力又剩 女人偏見心真係好重

做得ok嗎
其實我都好唔想做呢行,自己有degree 但其他工種人工真係差太遠,唉

我考左政府啊
不過入左啲唔係好正既位

考政府前做私補 其實人工都幾ok
啲家長幾鐘意ied同幼教老師
教得好啲家長會出高人工啲留你
時間又彈性

覺 有中同 dse 10分都冇 中英 拎 1都做到 咁都可以叫老師

係真唔係啊
ied 都要3322

讀完Ive fd升ive ece 我都唔敢信 咁都可以做幼教

因為讀完fd就當你5科合格,我諗就黎學位化,要諗定讀pt degree

覺 讀果啲都係
因為太多學校

紅字不敢苟同,九龍塘某名幼好多都係20-30歲
多數degree出身就真
而且事實又真係好多呀豬呀狗啲村校都請
見到有個好蠢既幼師朋友 日日好似無野做咁snap啲小朋友行行企企
個個話做到狗咁,好想知點解佢日日無野做
講番我個情況
一入去都冇咩野
可能我學野唔算快,亦都易緊張
D老屎忽已經嫌我太蠢,直頭係你面前話你累成校,變成犯眾憎,明明其他心地好既老師同我講係佢小事化大黎講
釘壁報就明玩我,要我釘哂先黎話唔係咁做,
係背後篤我,講到我有幾唔掂,明屈我

日日係班仔面前話我令我係班仔面前冇哂威嚴,到班仔唔聽我講,就話而家班仔聽佢講多過聽我講,我管唔好佢地

我好想中途走但又怕影響cv,而家日喊夜喊,番工前又喊覺得好灰,番去為左比人鬧咁,可以用個驚字黎形容番工 我唔知我係有情緒病定純粹精緒低落

真係好辛苦

我都做到個人好無自信

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功

有d 學術野請求下你可唔可以,我其實好驚自己d 同事點睇自己

我答到就盡答啦
我都係好著緊人地對我既睇法

telegram 講ok? 放心,只講純行內野

?

代答 佢唔玩TG
叫緊佢試下裝黎玩
幫女朋友問埋 如果想幼師 讀完大學degree 係咪讀一年幼教pgde都得 唔該曬

早過你入職就恰你
完全唔聽人講

多數早做好野準時走

做得ok嗎

我考左政府啊
不過入左啲唔係好正既位

考政府前做私補 其實人工都幾ok
啲家長幾鐘意ied同幼教老師
教得好啲家長會出高人工啲留你
時間又彈性

好開心咁 個人工拍得住幼教呢行嗎?
其實我grad都無諗住死都考左政府先

係真唔係啊
ied 都要3322

讀完Ive fd升ive ece 我都唔敢信 咁都可以做幼教

因為讀完fd就當你5科合格,我諗就黎學位化,要諗定讀pt degree

我有同事都驚自己會被淘汰 都報定pt degree
我仲有一年先讀完pt degree
放工再番學 真心攰

覺 讀果啲都係
因為太多學校

紅字不敢苟同,九龍塘某名幼好多都係20-30歲
多數degree出身就真
而且事實又真係好多呀豬呀狗啲村校都請
見到有個好蠢既幼師朋友 日日好似無野做咁snap啲小朋友行行企企
個個話做到狗咁,好想知點解佢日日無野做

教育工作 熱誠同工作量一向都成正比
請問點教一個識英文既k2 小朋友學中文,佢母語算係英文。

早過你入職就恰你
完全唔聽人講

多數早做好野準時走

Sor,我覆到已經亂左,唔知有冇覆漏
我反而好多野做,但係你準時唔到收就話你做得慢,但係佢想一知身一年做既人可以做得幾快呢?

未讀pt degree準備讀,我都知簽好易出事,但而家班仔跟左我大半年走又唔係,唔走又唔係,好多顧慮
ive仔真係特別on9

好似同hkcc咁上下水準
ive仔真係特別on9

好似同hkcc咁上下水準

利申返 cu

中大護理丫嘛
久仰大名
幫女朋友問埋 如果想幼師 讀完大學degree 係咪讀一年幼教pgde都得 唔該曬

應該就係,詳細情況都要上網搵下資料
因為我唔係呢個情況,sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞