幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
實習緊
想問下學校老師同實習學生有咩傾好?

我班主任對我都好好
明明我覺得好普通嘅野
佢會話麻煩哂我
不過傾黎傾去都係小朋友咁

多數傾下教學方法,有個實習生唔係我帶,但戈日佢見我同班仔整野食,我都叫埋佢一齊
點睇OU hd

有冇人係ou hd,搵唔搵到野做
人工幾多

我戈間有ou畢業但校長對佢好差

ive d導師成日吹奏幼稚園好鍾意ive grad

認真一問,無意挑釁,
成日都聽IVE幼教受歡迎,
但我見到d實習生又金髮又戴晒首飾返實習,
其實
IVE幼教有咩優勢既地方?

D導師成日話ive係學做實事喎 btw有得金髮?我之前都係啡偏金 一定會染返或比導師叫染好先實習
實習緊
想問下學校老師同實習學生有咩傾好?

我班主任對我都好好
明明我覺得好普通嘅野
佢會話麻煩哂我
不過傾黎傾去都係小朋友咁

多數傾下教學方法,有個實習生唔係我帶,但戈日佢見我同班仔整野食,我都叫埋佢一齊

我去左間好好嘅園實習
個個都對我好好

多謝你對實習學生咁好
我係巴 班主任女
開頭有啲怯

我實習戈陣個老師係男既,都同佢冇野好講,唔敢問佢野
點睇OU hd

人工幾多

認真一問,無意挑釁,
其實

我唔敢話ive學生既質素好好
但ive的確開辦左好多年,係行內認受性都有番咁上下,而且對比ied易入,價錢係政府資助既課程,對比bu係自資課程平好多
你至於話金髮戴首飾佢地唔一定冇心做幼師,唔可以一概而論,但ive一年收咁多人成十幾班,實有冇心讀但求拎個hd番黎既人

咁係咪讀ive好過ied
Ive 又平d同兩樣讀完出黎好似無乜分別
求答
利申:2017dse
點睇OU hd

人工幾多

認真一問,無意挑釁,
其實

D導師成日話ive係學做實事喎 btw有得金髮?我之前都係啡偏金 一定會染返或比導師叫染好先實習

有人實實下習先走去染個綠,雖然係深綠

人工幾多

認真一問,無意挑釁,
其實

但ive的確開辦左好多年,係行內認受性都有番咁上下,而且對比ied易入,價錢係政府資助既課程,對比bu係自資課程平好多
你至於話金髮戴首飾佢地唔一定冇心做幼師,唔可以一概而論,但ive一年收咁多人成十幾班,實有冇心讀但求拎個hd番黎既人

求答

成績夠既話一定入ied 唔夠就揀ive
其實係因為ive幼兒教育好耐歷史,有好多校長其實都係IVE出身,校長自己冇理由唔撐自己讀個間學校架 所以成日覺得ive係高質啲

人工幾多

認真一問,無意挑釁,
其實

求答

不過hd黎講 ied同ou係咪兩年出一次實習?因為ive係兩年兩次
見上面有巴打講教大個深造課程,
想問抵唔抵讀?
另外幼稚園係咪唔會請無CE/pdge嘅人?
有兩年相關pt經驗 但send咗廿間都無人理

冇cert,就算有經驗幼稚園都唔會請
你要有QKT CCW

幼教深造值唔值得讀同依行前景如何
唔該曬巴打
我今年grad以幼教做目標 本身係喜歡小朋友,同埋有種心態一直都係認為幼稚園對一個人日後嘅成長好重要,所以想從事幼教(講到1999sor)諗過幼稚園除左應付小朋友,家長同同事校長呢啲都麻煩
希望將來會遇到好嘅學校,如果真係讀到

淨係喜歡小朋友唔足以令你做到一個幼師
仲要識同家長傾 識執生 耐性好緊要
教小朋友規矩同寫字之類少啲耐性會爆血管
仲有大量paper work 搞活動
同事之間又要識少少交際
仲知好多好多
琴棋書畫舞起碼要有一樣掂 體力更加係必須
因為要抱小朋友 搬重物 呢行無咩男人 大部份都靠自己
OT要無怨言 幼師唔會有空堂比你備課做班務野
仲有好多好多
入行前要諗清楚
Degree grad 18k
第一年做緊
慶幸既係搵到間好學校 同事好好人又傾得埋 好多90後
可能因為係細校 大家關係好好無乜明爭暗鬥
同埋一班30合仔有三個老師一齊分擔工作量
所以唔算多野做 多數唔洗ot同唔洗帶野番屋企做
但真係聽唔少同我一齊畢業既同學入左黑店 做到狗咁無哂生活
所以好想同大家分享 唔係無好學校 只係好難搵

想轉去你間做
30都有3個
我少你兩三個但得兩個老師
羨慕呀

因為我幼兒學校
人手比例跟到足
算良心學校

幼兒學校 少假好多,雖然d兩歲bb好得意

係呀 比幼稚園少假但跟pt同唔忙我覺得都ok
起碼日日有個幾鐘食飯同佢地訓晏教個陣做野
唔洗點ot 同埋我個間已經比其他幼兒學校多假
聖誕新年個d都有成十日 平時仲有四日大假咁
但暑假真係少一半 始終要取捨既
見上面有巴打講教大個深造課程,
想問抵唔抵讀?
另外幼稚園係咪唔會請無CE/pdge嘅人?
有兩年相關pt經驗 但send咗廿間都無人理

冇cert,就算有經驗幼稚園都唔會請
你要有QKT CCW

幼教深造值唔值得讀同依行前景如何
唔該曬巴打

你有心做呢行嘅話其實可以去讀
前到嘅話其實呢行真係好辛苦,建議諗清楚
識人做左兩三年就頂唔順走,
有d三十幾歲就話體力所限同唔到班細路玩咁耐
但都係戈句流失率,肯做肯捱,搵工唔難
我今年grad以幼教做目標 本身係喜歡小朋友,同埋有種心態一直都係認為幼稚園對一個人日後嘅成長好重要,所以想從事幼教(講到1999sor)諗過幼稚園除左應付小朋友,家長同同事校長呢啲都麻煩
希望將來會遇到好嘅學校,如果真係讀到

淨係喜歡小朋友唔足以令你做到一個幼師
仲要識同家長傾 識執生 耐性好緊要
教小朋友規矩同寫字之類少啲耐性會爆血管
仲有大量paper work 搞活動
同事之間又要識少少交際
仲知好多好多
琴棋書畫舞起碼要有一樣掂 體力更加係必須
因為要抱小朋友 搬重物 呢行無咩男人 大部份都靠自己
OT要無怨言 幼師唔會有空堂比你備課做班務野
仲有好多好多
入行前要諗清楚

絕對認同
點睇教協成日大力幫中小學出聲, 幼師就用少少時間理?

因為唔睇重幼教 幼教係可以對一個小朋友影響好大,好多小朋友佢有困難或障礙,都係係幼稚園發現出黎,一定要及早有適當既冶療方法
希望唔好忽視呢班小朋友

咁有無考慮唔join 教協? 我覺得好癈呀教協

認真一問,無意挑釁,
其實

求答

不過hd黎講 ied同ou係咪兩年出一次實習?因為ive係兩年兩次

Ied兩年兩次
Ou兩年一次 仲要自己寫信比學校
實習中
雖然超級忙,但每次聽到學生話掛住我,個心真係好甜

各位加油啊
我女友又係讀緊幼教 而家做緊全期實習 我見佢真係好多野做 晚晚都2 3點訓 尋晚又通頂 聽佢講又要視導 壓力好大 有時真係好心痛 因為實習太多野做
我地一星期只見一次 真係唔知點幫佢好

視導真心壓力大,我同男友好彩住得近,想見就行過去,但想見都冇時間見

你幫佢剪下教具都可以

實習生今日視導,琴日同佢係院都整到差唔多八點先收工

好好啊你 我同老師講視導安排 要十幾個學生做大組活動 佢話下 你要拎走我成半班學生啊啊

我同佢都叫本地long d 所以好難見 只可以幫佢諗下教案 如果可以我都想幫佢多d 另外女友今日順利過左視導 希望各實習生都順利啦
入行第四年,第一次做啟導路過
實習中
雖然超級忙,但每次聽到學生話掛住我,個心真係好甜

各位加油啊

呢個就係呢行最大既滿足感 加油

四年入面有冇遇到老屎忽
我女友又係讀緊幼教 而家做緊全期實習 我見佢真係好多野做 晚晚都2 3點訓 尋晚又通頂 聽佢講又要視導 壓力好大 有時真係好心痛 因為實習太多野做
我地一星期只見一次 真係唔知點幫佢好

視導真心壓力大,我同男友好彩住得近,想見就行過去,但想見都冇時間見

你幫佢剪下教具都可以

實習生今日視導,琴日同佢係院都整到差唔多八點先收工

好好啊你 我同老師講視導安排 要十幾個學生做大組活動 佢話下 你要拎走我成半班學生啊啊

我同佢都叫本地long d 所以好難見 只可以幫佢諗下教案 如果可以我都想幫佢多d 另外女友今日順利過左視導 希望各實習生都順利啦

叫你女友加油,有好多同路人架
點睇台灣讀幼教?返香港入行好困難?學校有無係台灣讀完黎教既老師

四年入面有冇遇到老屎忽

今年轉左第二間,國際校,第一次遇到
之前個間校長主任最老都係三十中,主任鍾意攪事攞威但又未到老屎忽嘅
有冇巴絲分享下grad左唔做幼教仲有咩出路
利申 year1 degree 已經同啲同學仔諗緊其他出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞