幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
下年免費優質幼稚園 都2皮起薪啦

好似係,到時實大把人衝去讀幼教,之後又勁多人quit哂
Fresh grad有兩萬啵,d老屎忽做左廿幾三十年年,做到青春期變更年期,都得二萬多d
Fresh grad要準備受氣喇

咁到時你會唔會加人工

實會
不過都諗住轉校,但一諗起又要去interview就

放心,唔難!你可以去下教協既職位空缺睇下,呢行好等人用

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生
邊一間會令到d校長卻步同唔考慮?

有fd唔過2.5 一樣有人請
第一年實有少少壓價,除非大機構就跟足point,好似係
唔清楚邊一間會令校長卻步
但普遍對ive/ied畢業既學生印象好d
但只要interview做得好就唔理你邊間畢業啦

絲打你in過幾多間先有人請
通常interview會做d咩架?
我聽人講過即場寫教案同埋入班試教
會咪真

我in左3間,cv就send左好多間
有簡單有複雜
簡單: 問下你點解揀呢間,自己有咩專長可以勝任呢份工,優缺點,有咩計劃,情景題(有小朋友打交你點處理)等等

複雜:佢即時比班仔你叫你帶個活動/事前會叫你準備個活動,叫你彈下琴,寫教案都會

複雜面試嘅多唔多
唔識彈琴係咪死左一半

以我所知多數大機構既會多d用複雜d既方式,不排除屋邨學校都會
唔識彈琴係蝕底d,讀書既時候話做幼師要琴棋書畫都精,就算冇樣樣精,都要有兩樣精旁下身

無乜時間學彈琴
唔該絲打先
睇到咁多 覺得好辛苦
自己做實習已經憎呢份工 係為咗現實諗緊低唔低頭
照做

你實習已經用憎黎形容,我驚你出黎做野會精神崩潰
我都已經做到有情緒問題

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生
邊一間會令到d校長卻步同唔考慮?

會咪真

有簡單有複雜
簡單: 問下你點解揀呢間,自己有咩專長可以勝任呢份工,優缺點,有咩計劃,情景題(有小朋友打交你點處理)等等

複雜:佢即時比班仔你叫你帶個活動/事前會叫你準備個活動,叫你彈下琴,寫教案都會

複雜面試嘅多唔多
唔識彈琴係咪死左一半

以我所知多數大機構既會多d用複雜d既方式,不排除屋邨學校都會
唔識彈琴係蝕底d,讀書既時候話做幼師要琴棋書畫都精,就算冇樣樣精,都要有兩樣精旁下身

無乜時間學彈琴
唔該絲打先

上網學下睇簡譜,幼稚園歌唔難彈
左手多數d s m s 右手睇簡譜彈
我有學過琴大約一年,冇考琴試,但即場教新歌只要唔複雜都彈到

會咪真

有簡單有複雜

複雜面試嘅多唔多
唔識彈琴係咪死左一半

無乜時間學彈琴
唔該絲打先

上網學下睇簡譜,幼稚園歌唔難彈
左手多數d s m s 右手睇簡譜彈
我有學過琴大約一年,冇考琴試,但即場教新歌只要唔複雜都彈到

唱歌已經五音不全
自學一定搞唔掂 我覺得我係呢方面好蠢
睇到咁多 覺得好辛苦
照做

我都已經做到有情緒問題

你有無睇醫生?因為上年我視導比好大壓力我
我都成日喊 有焦慮 每日都過得好辛苦
成日擔心佢又會打比我 叫我重做所有野
今年好小小 換咗視導 但都係已經有陰影
加上實習都見得到幼稚園人事關係複雜成點
想睇心理醫生好耐 想快d畢業
講番我個情況
一入去都冇咩野
可能我學野唔算快,亦都易緊張
D老屎忽已經嫌我太蠢,直頭係你面前話你累成校,變成犯眾憎,明明其他心地好既老師同我講係佢小事化大黎講
釘壁報就明玩我,要我釘哂先黎話唔係咁做,
係背後篤我,講到我有幾唔掂,明屈我

日日係班仔面前話我令我係班仔面前冇哂威嚴,到班仔唔聽我講,就話而家班仔聽佢講多過聽我講,我管唔好佢地

我好想中途走但又怕影響cv,而家日喊夜喊,番工前又喊覺得好灰,番去為左比人鬧咁,可以用個驚字黎形容番工 我唔知我係有情緒病定純粹精緒低落

真係好辛苦
講番我個情況
一入去都冇咩野
D老屎忽已經嫌我太蠢,直頭係你面前話你累成校,變成犯眾憎,明明其他心地好既老師同我講係佢小事化大黎講

日日係班仔面前話我令我係班仔面前冇哂威嚴,到班仔唔聽我講,就話而家班仔聽佢講多過聽我講,我管唔好佢地

我好想中途走但又怕影響cv,而家日喊夜喊,番工前又喊覺得好灰,番去為左比人鬧咁,可以用個驚字黎形容番工 我唔知我係有情緒病定純粹精緒低落

真係好辛苦

我覺得係你遇人不淑姐
睇到咁多 覺得好辛苦
照做

我都已經做到有情緒問題

你有無睇醫生?因為上年我視導比好大壓力我
我都成日喊 有焦慮 每日都過得好辛苦
成日擔心佢又會打比我 叫我重做所有野
今年好小小 換咗視導 但都係已經有陰影
加上實習都見得到幼稚園人事關係複雜成點
想睇心理醫生好耐 想快d畢業

我想睇,但唔識分自己只係情緒低落過一陣就冇事定真係情緒病
我實習就冇比人叫重做,但係趕deadline交教案反思都好辛苦但對比出到黎做已經係小兒科
絲打們 加油 我好欣賞做幼教的女仔
講番我個情況
一入去都冇咩野

真係好辛苦

我覺得係你遇人不淑姐

我都知 我呢幾日番工我冇哂動力,覺得突然嚴重左,對住細唔唔識笑,上上下堂講講下野都突然想喊

可惜到而家對幼教呢行唔熟既人,覺得做幼師幾好玩,日日對住小朋友都係教下abc 123,根本唔明白呢行有幾辛苦
上年我實習唔算太辛苦
反而見到同我一齊實習嘅同學辛苦到每日無得訓
但係我每晚就準備11點訓教 一教訓天光
視導前一晚可能會緊張到1,2點先訓得著
講真 大家做嘅野差唔多
只係我一早做好 唔拖到deadline先黎做
同埋個時我實習學校班主任幾肯幫我
至於人事真係好複雜 曾經俾主任暗地裡話過我
即使我做返好 佢都唔鍾意 好小氣
不過算啦 諗諗下又唔係同佢過世
做返好同做好自己本份咪算 人事嘅野唔理得咁多
炒到埋黎咪食
講番我個情況
一入去都冇咩野

真係好辛苦

我覺得係你遇人不淑姐

我都知 我呢幾日番工我冇哂動力,覺得突然嚴重左,對住細唔唔識笑,上上下堂講講下野都突然想喊

唔好將佢地講嘅野太上心
我唔信班老野一岀身就乜都識做

可惜到而家對幼教呢行唔熟既人,覺得做幼師幾好玩,日日對住小朋友都係教下abc 123,根本唔明白呢行有幾辛苦

幼稚園工作 真係有朝做到晚 放工都要做 無得抖
講番我個情況
一入去都冇咩野

真係好辛苦

我都做到個人好無自信
上年我實習唔算太辛苦
講真 大家做嘅野差唔多
炒到埋黎咪食

曾經都係好樂觀咁諗,唔好理人咁多,做好自己就算,但係最後發現我做唔到,自己既性格又係好睇重人地點睇我,日日真係企定定比佢鬧,講野又侮辱性,最後真係頂唔到,諗住同學校反映下,點知個校長一知半解仲幫佢講好說話,好無助
其實係咪個個實習完校長都叫你返去做
上年我實習唔算太辛苦
講真 大家做嘅野差唔多
炒到埋黎咪食

曾經都係好樂觀咁諗,唔好理人咁多,做好自己就算,但係最後發現我做唔到,自己既性格又係好睇重人地點睇我,日日真係企定定比佢鬧,講野又侮辱性,最後真係頂唔到,諗住同學校反映下,點知個校長一知半解仲幫佢講好說話,好無助

我明白無助的感受 好似無人幫到自己咁,講比其他人又唔明
講番我個情況
一入去都冇咩野

真係好辛苦

我都做到個人好無自信

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

唔好問我點解少過13k 衰戇鳩

下 你正教?你收緊助教人工喎
其實係咪個個實習完校長都叫你返去做

等人用既咪會叫你番去做
講番我個情況
一入去都冇咩野

真係好辛苦

我都做到個人好無自信

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功

有d 學術野請求下你可唔可以,我其實好驚自己d 同事點睇自己
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

係呀,我正教黎,咪就係比人氹左入去
助教人工應該都高過我
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

係呀,我正教黎,咪就係比人氹左入去
助教人工應該都高過我

頂爛市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞