幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
有個老屎忽放低個負評就走左去
唔該哂你先絲打
我另外仲想問下而家幼教等唔等人用
如果今年grad難唔難搵到工

放心,唔難!你可以去下教協既職位空缺睇下,呢行好等人用
噤錯制send左出去

d老屎忽預左係仆街
校長都咁仆街真係聞所未聞

仆街校長 我實習遇過 佢果個點仆街法
女朋友讀緊幼教
留名
唔該哂你先絲打

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生
邊一間會令到d校長卻步同唔考慮?
噤錯制send左出去

d老屎忽預左係仆街

蠻不講理,佢認為係咁就係咁,假民主
同佢反映d老屎忽明屈我,講既說話好難聽
佢都仲要幫住佢,話佢好好要跟佢學多d野,叫我同佢打好關係
頂佢,唔係我唔想打好關係而係個老屎忽有心為難我
唔該哂你先絲打

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生

有fd唔過2.5 一樣有人請
第一年實有少少壓價,除非大機構就跟足point,好似係
唔清楚邊一間會令校長卻步
但普遍對ive/ied畢業既學生印象好d
但只要interview做得好就唔理你邊間畢業啦
聽講IVE出黎既老屎忽好唔鍾意BU既fresh grad 好似話BU一出黎人工高過佢地 搞到有啲人番placement係幼稚園比啲IVE老師杯 其實可唔可以解釋下咩事?

D老屎忽係好唔据 fresh grad一出黎人工就高過伍同或者同佢地差唔多
聽講IVE出黎既老屎忽好唔鍾意BU既fresh grad 好似話BU一出黎人工高過佢地 搞到有啲人番placement係幼稚園比啲IVE老師杯 其實可唔可以解釋下咩事?

(個人認為)而家起薪點愈黎愈高,fresh grad同經驗多既可能只差4-5千,將來可能相距仲近
你身為老屎忽都會覺得唔公平啦?
其實ied出身既老屎忽都會睇唔起ive既畢業生架啦
噤錯制send左出去

d老屎忽預左係仆街

嘩!我上年實習個校長又係呢類人喎!
佢諗咩就係咩 佢覺得係咁就係咁
邊個擦鞋就升邊個 就要加邊個人工
佢鐘意嘅老師 就算遲到都問佢食咗早餐未
我地實習生無擦佢鞋 每人份評語一人一個不滿意
A0女仔 係咪入左去做幼稚園就好難識男仔
噤錯制send左出去

d老屎忽預左係仆街

嘩!我上年實習個校長又係呢類人喎!
佢諗咩就係咩 佢覺得係咁就係咁
邊個擦鞋就升邊個 就要加邊個人工
佢鐘意嘅老師 就算遲到都問佢食咗早餐未
我地實習生無擦佢鞋 每人份評語一人一個不滿意

講起就嬲 你只要扮好多野都唔識,成日走去問校長(白痴問題就唔好問啦),個校長就覺得你肯學有心做,學校就有呢d扮哂野既人
所以佢做錯野,校長都會就住就住咁話,我地呢d一做錯野就冇面比,明知唔關你事都捉住你鬧
唔該哂你先絲打

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生

絲打你in過幾多間先有人請
通常interview會做d咩架?
我聽人講過即場寫教案同埋入班試教
會咪真
A0女仔 係咪入左去做幼稚園就好難識男仔

都係,除非本身個社交圈子好大,否則一唔好彩做到主任校長級都冇男友,做老姑婆啦
邊有咁多時間識男仔呀
下年免費優質幼稚園 都2皮起薪啦
想叫條女唔好做 admin 野多過教細路 做reception 都無咁撚嬲
唔該哂你先絲打

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生

會咪真

我in左3間,cv就send左好多間
有簡單有複雜
簡單: 問下你點解揀呢間,自己有咩專長可以勝任呢份工,優缺點,有咩計劃,情景題(有小朋友打交你點處理)等等

複雜:佢即時比班仔你叫你帶個活動/事前會叫你準備個活動,叫你彈下琴,寫教案都會
我女朋友做緊第三年,晚晚朝8半夜7/8 試過11/12添,仲要真係返屋企都要繼續做,好痴線

哇,大機構黎?事實上就係你女友就算做到11/12點,放左工都會同你講:我大把野未做完呀
就係有無限既工作量
唔該哂你先絲打

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生

會咪真

有簡單有複雜
簡單: 問下你點解揀呢間,自己有咩專長可以勝任呢份工,優缺點,有咩計劃,情景題(有小朋友打交你點處理)等等

複雜:佢即時比班仔你叫你帶個活動/事前會叫你準備個活動,叫你彈下琴,寫教案都會

複雜面試嘅多唔多
唔識彈琴係咪死左一半

好似係,到時實大把人衝去讀幼教,之後又勁多人quit哂
Fresh grad有兩萬啵,d老屎忽做左廿幾三十年年,做到青春期變更年期,都得二萬多d
Fresh grad要準備受氣喇

好似係,到時實大把人衝去讀幼教,之後又勁多人quit哂
Fresh grad有兩萬啵,d老屎忽做左廿幾三十年年,做到青春期變更年期,都得二萬多d
Fresh grad要準備受氣喇

咁到時你會唔會加人工
睇到咁多 覺得好辛苦
自己做實習已經憎呢份工 係為咗現實諗緊低唔低頭
照做
唔該哂你先絲打

如果實習期間成績唔理想
會唔會無乜人請同壓價?
咁多間學院嘅幼教畢業生

會咪真

有簡單有複雜

複雜面試嘅多唔多
唔識彈琴係咪死左一半

以我所知多數大機構既會多d用複雜d既方式,不排除屋邨學校都會
唔識彈琴係蝕底d,讀書既時候話做幼師要琴棋書畫都精,就算冇樣樣精,都要有兩樣精旁下身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞