幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
普通文科degree grad入行幼教點入手?
如果由助教做起要用幾耐做返上去

利申:問定先

呢樣的唔太清楚sir,我唔係由degree入幼教
唔一定要由助教做起,你可以一做就做正教
當然有人做左一年正教轉番做助教
有人做做下助教轉番做正教
冇話要用幾耐時間
做果行厭果行,好快就會唔鍾意小朋友。

咪玩啦,呢行最大嘅敵人不嬲都係家長同同事

果啲細路根本唔算問題 如果咁都覺得難嘅中小學老師應該全部激死哂

認同,我而家應付老屎忽仲多過班細路
我女朋友都讀緊幼教HD,但又唔係I大唔係Ied都唔係BU,佢今個三月就要成個月日日都去實習,前排佢有個月每星期四都去實習一日,都已經感覺佢實習都幾chur下咁,即使知道佢好堅強好叻女都好驚佢頂唔順。同埋係咪真係個個老屎忽都咁賤格,唔想佢比人蝦

同埋搭單問下我女朋友讀完HD,應該再主修咩科既pt degree最好?係咪語文科最好?

冇話咩科最好
有經驗多既老師同我講最緊要揀自己有興趣,想係戈方便作為你專長
例如:我對音樂有興趣,想鑽研音樂對幼兒既影響/學多d音樂方面既教學方式,培養小朋友透過音樂去學習,咁你可以揀音樂作為你第日係幼稚園既強項,而其他老師都冇你咁勁,咁你就有立足之地

我對幼教呢方面嘅野一啲頭緒都冇,我女朋友啲同學大部分都學過琴考過試,而佢就對音樂方面都可以話連有一知半解都唔算,唔識彈琴唔識睇譜,宜家拎住部電子琴學彈兒歌都好似好困難咁

所以我覺得音樂degree唔岩佢因為連我一個考過八級嘅中同宜家讀緊Ied音樂系都覺得難

但係去讀語文科又好似平平無奇,好似好難突出到佢咁,所以真係好擔心佢,唔知點算好
我都係幼教grad但無做幼教

本身好鐘意小朋友同對教學好有熱誠
所以實習時對小朋友好開心
但係同事關係令到好唔開心
so far實習最後都有credit

啲人最鐘意恰新人 不論做左1年定3年
早過你入職就恰你
成日持住自己exp多啲就一定岩
完全唔聽人講
又特別鐘意啲刷鞋叻獻殷勤既人

我自己做野好有效率同組織
多數早做好野準時走
有時就會拎翻屋企自己再做
但係比啲人話我唔勤力仲講好多說話我聽
相反另幾個人成日傾計hea住
係幼稚園hea到8,9點走 就比人話勤力又剩 女人偏見心真係好重

你而加有冇讀pt degree?
講真,做得唔開心就quit算啦
無人話一定要寫落cv 唔寫無人知
如果有讀pt degree就話第一年想認真讀書先
無就話自己去學野/休息/旅行
如果唔係壓力積落去好易出事

咁sis你最後轉左邊行?
做得ok嗎
其實我都好唔想做呢行,自己有degree 但其他工種人工真係差太遠,唉

我考左政府啊
不過入左啲唔係好正既位

考政府前做私補 其實人工都幾ok
啲家長幾鐘意ied同幼教老師
教得好啲家長會出高人工啲留你
時間又彈性

好開心咁 個人工拍得住幼教呢行嗎?
其實我grad都無諗住死都考左政府先

都差唔多,只係起薪無咁高
不過對小朋友其實最開心
所以私補時對乖既係最開心
可以觀察到佢強弱
又無麻煩同事 又可以自由發揮
我都係幼教grad但無做幼教

本身好鐘意小朋友同對教學好有熱誠
所以實習時對小朋友好開心
但係同事關係令到好唔開心
so far實習最後都有credit

啲人最鐘意恰新人 不論做左1年定3年
早過你入職就恰你
成日持住自己exp多啲就一定岩
完全唔聽人講
又特別鐘意啲刷鞋叻獻殷勤既人

我自己做野好有效率同組織
多數早做好野準時走
有時就會拎翻屋企自己再做
但係比啲人話我唔勤力仲講好多說話我聽
相反另幾個人成日傾計hea住
係幼稚園hea到8,9點走 就比人話勤力又剩 女人偏見心真係好重

你而加有冇讀pt degree?
講真,做得唔開心就quit算啦
無人話一定要寫落cv 唔寫無人知
如果有讀pt degree就話第一年想認真讀書先
無就話自己去學野/休息/旅行
如果唔係壓力積落去好易出事

Sor,我覆到已經亂左,唔知有冇覆漏
我反而好多野做,但係你準時唔到收就話你做得慢,但係佢想一知身一年做既人可以做得幾快呢?

未讀pt degree準備讀,我都知簽好易出事,但而家班仔跟左我大半年走又唔係,唔走又唔係,好多顧慮

我係做得快準時走/做唔哂翻屋企做
但就話到我無做野咁

一係頂埋個學期7月頭即走,自己情緒都好影響班仔架

冇話要用幾耐時間

咁你本身係有幼教background?
你面試個陣問左啲咩?
通常幼稚園係幾時請人同應該去邊度睇?
覺唔覺Ive啲同學質素好差?

每間學校都有豬一樣的隊友同free rider

之前同過個interview
Dse成績好差 教小朋友英文又唔識讀

冇話要用幾耐時間

ugrad讀幼換pgde就ok 一年
但唔suggest 除非你超有心
我女朋友都讀緊幼教HD,但又唔係I大唔係Ied都唔係BU,佢今個三月就要成個月日日都去實習,前排佢有個月每星期四都去實習一日,都已經感覺佢實習都幾chur下咁,即使知道佢好堅強好叻女都好驚佢頂唔順。同埋係咪真係個個老屎忽都咁賤格,唔想佢比人蝦

同埋搭單問下我女朋友讀完HD,應該再主修咩科既pt degree最好?係咪語文科最好?

冇話咩科最好
有經驗多既老師同我講最緊要揀自己有興趣,想係戈方便作為你專長
例如:我對音樂有興趣,想鑽研音樂對幼兒既影響/學多d音樂方面既教學方式,培養小朋友透過音樂去學習,咁你可以揀音樂作為你第日係幼稚園既強項,而其他老師都冇你咁勁,咁你就有立足之地

我對幼教呢方面嘅野一啲頭緒都冇,我女朋友啲同學大部分都學過琴考過試,而佢就對音樂方面都可以話連有一知半解都唔算,唔識彈琴唔識睇譜,宜家拎住部電子琴學彈兒歌都好似好困難咁

所以我覺得音樂degree唔岩佢因為連我一個考過八級嘅中同宜家讀緊Ied音樂系都覺得難

但係去讀語文科又好似平平無奇,好似好難突出到佢咁,所以真係好擔心佢,唔知點算好

我其實都係樣樣都唔精
但做做下發現我對講故事有興趣,咁我可能係帶活動既時候可以運用故事既形式去帶活動令小朋友投入d

而家仲讀緊hd仲可以觀察下自已對邊方面有興趣,再去決定第日揀一樣去加強,我都係做緊野既時候先知自己既長處

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功

有d 學術野請求下你可唔可以,我其實好驚自己d 同事點睇自己

我答到就盡答啦
我都係好著緊人地對我既睇法

telegram 講ok? 放心,只講純行內野

?

代答 佢唔玩TG
叫緊佢試下裝黎玩

Down左點用

左下角禁contacts >>search user name : justdoit999
想問下你啲男同學grad左之後做咩 讀書定直接做幼師

幼教巴打表示唔知前途點好

識得4個讀幼教既同學全部已經入行做老師!
的確有學校唔請男仔,但我戈4個同學都入哂行,可以放心
愈黎愈多男仔做,以前實習個主任係男仔!

好感恩一畢業之後就平平安安咁過左三年
今年grad 就快實習 已經好擔心

加油呀!唔好擔心咁多,實習只係體會到幼師一少部分既工作量,但你呢一行所得到既滿足感係其他生業得唔到架

我明嗰種滿足感真係其他行業畀唔到 特別係k1 d 寶寶 睇住佢地一日比一日進步真係好開心 好幸福 睇到小朋友係我入呢行最大的動力
想問下知唔知邊d大機構有資助進修
但又唔會做到想死?
我今年grad以幼教做目標 本身係喜歡小朋友,同埋有種心態一直都係認為幼稚園對一個人日後嘅成長好重要,所以想從事幼教(講到1999sor)諗過幼稚園除左應付小朋友,家長同同事校長呢啲都麻煩
希望將來會遇到好嘅學校,如果真係讀到

好似漏左未覆
加油呀,呢行有心做,際遇好就好快上手
以生命影響生命呀,身教重於言教!
你搞掂個小朋友,家長自然會信你
最麻煩係老屎忽會影響你信心

仲以為絲打唔覆我
我都想做個好老師
嚟緊dse諗住考好啲入教大,如果真係分數未到就諗住考入hd or其他途徑
依家為緊個dse都已經努力緊,覺得好大壓力
真係好憎d人成日踩BU 幼教
話晒都係入左jupas,唔係呀豬呀狗都入得

冇話要用幾耐時間

咁你本身係有幼教background?
你面試個陣問左啲咩?
通常幼稚園係幾時請人同應該去邊度睇?

Dse > ive child education hd >工作
面試問點解揀呢間,點解做呢行,優缺點,缺點點改善,有咩專長令到我要請你,教育理念,情景題

去教協搵
成日都有幼稚園請人架喇
有d人2月開始搵,但我係5月尾先搵

冇話要用幾耐時間

點解唔suggest?其實pgde讀得一年會唔會認受性唔高
真係好憎d人成日踩BU 幼教
話晒都係入左jupas,唔係呀豬呀狗都入得

好似冇入jupas 得教大degree/hd先有
同ive一樣經eapp報
真心好撚慘。
放工準備教材,寫diary, plan活動,出通告,上堂又要教又勞氣,跟本得番工and 訓。

申利,fd做緊保良局d名校。

保良局,好似有好多慈善野做
點睇OU had
點睇OU hd
入冇人清楚讀完ied ece hd 要點先入到中大個幼教degree
有冇人*

冇話要用幾耐時間

點解唔suggest?其實pgde讀得一年會唔會認受性唔高

讀完發現唔想做就浪費左一年
Pgde讀中小學更好(假如入到)
唔會 一樣認受 實習面試做得好就得
我今年grad以幼教做目標 本身係喜歡小朋友,同埋有種心態一直都係認為幼稚園對一個人日後嘅成長好重要,所以想從事幼教(講到1999sor)諗過幼稚園除左應付小朋友,家長同同事校長呢啲都麻煩
希望將來會遇到好嘅學校,如果真係讀到

好似漏左未覆
加油呀,呢行有心做,際遇好就好快上手
以生命影響生命呀,身教重於言教!
你搞掂個小朋友,家長自然會信你
最麻煩係老屎忽會影響你信心

仲以為絲打唔覆我
我都想做個好老師
嚟緊dse諗住考好啲入教大,如果真係分數未到就諗住考入hd or其他途徑
依家為緊個dse都已經努力緊,覺得好大壓力

我打算pt degree日番工夜番學係好辛苦
希望你可以入到幼教degree
小朋友既將來係我地手,
我地好重要架,小朋友細個學野速度好快,更加唔可以比佢地錯過呢個學習黃金期
加油呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞