幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
男方留言:
逼左女友去訓教 聽朝又要返早

本身開呢個post預左一班行內絲打係到傾下心事、互吐苦水

但係我見都有唔少女友係做幼教既巴打上黎問野
我想講男朋友對佢地既支持真係好緊要
我本人就唔多鐘意細路
但係自從佢揀左呢條路之後就接觸多左關於幼稚園既野

關於佢工作上既野 乜都唔識但又乜都八卦下 成個學師仔咁款
得閒聽下佢吐苦水 搞到我份人都好似變得八左

anyway 最緊要比另一半知道仲有人支持佢行落去 無論佢點揀都好

哪有另一半 依家讀緊書唔識返個 第時真係入左行既話會唔會孤獨終老

呢個真 我同佢都係讀書識

再睇下佢學校個老屎忽成四張幾五張野都未結婚

絲打有冇咩打算
Degree grad 18k
第一年做緊
慶幸既係搵到間好學校 同事好好人又傾得埋 好多90後
可能因為係細校 大家關係好好無乜明爭暗鬥
同埋一班30合仔有三個老師一齊分擔工作量
所以唔算多野做 多數唔洗ot同唔洗帶野番屋企做
但真係聽唔少同我一齊畢業既同學入左黑店 做到狗咁無哂生活
所以好想同大家分享 唔係無好學校 只係好難搵

想轉去你間做
30都有3個
我少你兩三個但得兩個老師
羨慕呀

29個得我同埋個成日要上堂既lan teacher
人有三急都要開中央咪搵人入黎頂

有朋友帶27個全日班K3 日日襯佢地訓先去廁所...
同埋大家實習既時候個原任老師對你地好唔好 我今年果個老屎忽黎 完全冇理過我 我都明佢地忙 視導果日想借課室同要帶走幾個小朋友做活動 個老師同主仼都勁唔想咁 我覺得自己只係個免費打雜

實習同做呀四冇分別
覺得做呢行好易冇拖拍
教下教下就變老姑婆

實習係執頭執尾多過真係學到野
同埋大家實習既時候個原任老師對你地好唔好 我今年果個老屎忽黎 完全冇理過我 我都明佢地忙 視導果日想借課室同要帶走幾個小朋友做活動 個老師同主仼都勁唔想咁 我覺得自己只係個免費打雜

實習個陣基本上同d班主任無咩交流 其實我以前實習好多時都自己搞掂自己就算 因為d老師都唔得閒理我

我都係啊 但都有同學既班主仼好好人又好配合佢地 比埋學校d教案或者自己以前功課佢地參考
男方留言:

我本人就唔多鐘意細路

anyway 最緊要比另一半知道仲有人支持佢行落去 無論佢點揀都好

哪有另一半 依家讀緊書唔識返個 第時真係入左行既話會唔會孤獨終老

絲打有冇咩打算

其實讀緊書都係全女班 可以點打算
第一年做緊

想轉去你間做
30都有3個
羨慕呀

29個得我同埋個成日要上堂既lan teacher
人有三急都要開中央咪搵人入黎頂

有朋友帶27個全日班K3 日日襯佢地訓先去廁所...

咁癲 1對27仲要係全日 我依家實習果到全日班係2對20
男方留言:

我本人就唔多鐘意細路

絲打有冇咩打算

咁誇
佢讀i大果陣都叫有幾個男仔同班
下年免費優質幼稚園 都2皮起薪啦

好似係,到時實大把人衝去讀幼教,之後又勁多人quit哂
Fresh grad有兩萬啵,d老屎忽做左廿幾三十年年,做到青春期變更年期,都得二萬多d
Fresh grad要準備受氣喇

已經受緊 未拎到兩萬當你左咁
另外 起薪點係升左但可能仲要炒更多人
因為下年人工同學生人數直接掛勾

實習個陣基本上同d班主任無咩交流 其實我以前實習好多時都自己搞掂自己就算 因為d老師都唔得閒理我

我都係啊 但都有同學既班主仼好好人又好配合佢地 比埋學校d教案或者自己以前功課佢地參考

睇人架姐 比我都會比好多support實習生 但我間學校唔收實習生 但我d師妹而家實習緊我都有比學校d教案佢地參考
男方留言:

我本人就唔多鐘意細路

絲打有冇咩打算

搵番中學同學
我見身邊好多人都同番中學同學一齊
男方留言:

我本人就唔多鐘意細路

絲打有冇咩打算

搵番中學同學

我中學都係女校喎
Ive第二年實習緊
經過呢段時間都只係覺得...人工都多都算,要求中規中矩都夠,最重要係有班好同事就無憾

第一年我去大機構教n班,負責睇我個老師都算係全校最nice....但見佢有時都忙到個樣冇咩表情,而且其他老師都成日黑口黑面,唔會主動打招呼或者扮睇你唔到,好多是非同分晒派,階級觀念又重,校長又係好西,成班八婆 湊n班成日踎低起身已經好攰仲要面對人事真係日日受罪咁

而家嗰間比較細機構基本上係日日番都好開心,校長主任老師都nice同會主動關心,負責幫我個老師直程覺得似係自己呀媽咁 好啱傾,直頭覺得自己去到呢間學校係三生有幸
希望到時出嚟做野都咁好采,呢啲野真係人夾人
男方留言:

我本人就唔多鐘意細路

絲打有冇咩打算

搵番中學同學

我中學都係女校喎

Ive第二年實習緊
經過呢段時間都只係覺得...人工都多都算,要求中規中矩都夠,最重要係有班好同事就無憾

第一年我去大機構教n班,負責睇我個老師都算係全校最nice....但見佢有時都忙到個樣冇咩表情,而且其他老師都成日黑口黑面,唔會主動打招呼或者扮睇你唔到,好多是非同分晒派,階級觀念又重,校長又係好西,成班八婆 湊n班成日踎低起身已經好攰仲要面對人事真係日日受罪咁

而家嗰間比較細機構基本上係日日番都好開心,校長主任老師都nice同會主動關心,負責幫我個老師直程覺得似係自己呀媽咁 好啱傾,直頭覺得自己去到呢間學校係三生有幸
希望到時出嚟做野都咁好采,呢啲野真係人夾人

運係同人緣好 做咩都順d

我女友有次實習去埋d山卡啦地方 仲要有段路車都入唔到去 我真係想叫佢直接騎牛返工算

之後出到黎做野
d體力勞動
爬高爬低整壁報教案勞作上刀山落油鑊都算
加埋班老屎忽d單單打打 又ban鳩晒自己d橋
聽到都覺得
屌 爸打你女朋友同我女朋友同一個人黎架

陳寶珊

陳寶珊

做乜爆佢全名

老實講 帶過實習
對你好唔好係睇你個人肯唔肯做
你肯學肯問 我都唔會收收埋埋
對上一個肯問 有私人教佢好多經驗 不論個人同點應對校長
再上一個 自我中心 扮都唔扮下 咪唔教咁多
我女友同學未grad (加拿大 u)
之前做placement 果度就已經請左佢做英文老師
26000 起薪
我女友同學未grad (加拿大 u)
之前做placement 果度就已經請左佢做英文老師
26000 起薪

補充返
係香港做

你實習已經用憎黎形容,我驚你出黎做野會精神崩潰
我都已經做到有情緒問題

你有無睇醫生?因為上年我視導比好大壓力我
我都成日喊 有焦慮 每日都過得好辛苦
成日擔心佢又會打比我 叫我重做所有野
今年好小小 換咗視導 但都係已經有陰影
加上實習都見得到幼稚園人事關係複雜成點
想睇心理醫生好耐 想快d畢業

我實習左兩年
實習親都病幾獲同喊幾獲
呢行既人事又恐怖
讀到好想死

你壓力都好大啵
我都聽唔少,咁你點解仲會繼續讀?

其實我都鐘意小朋友同教學既
我覺得係去中d好恐怖既幼稚園
上年year 1去左間大機構幼稚園實習
因為我係k1班
我發現d老師好惡
又扯又推d小朋友
最誇張係隔離班有個小朋友唔肯食茶點
個老師帶佢黎我個班
係咁逼佢食
個妹妹喊到好勁 又唔肯食
個老師就推佢 推到佢張凳向後反

個陣我就開始好負面
覺得原來呢行咁恐怖
我係比個環境同做既野搞到有壓力
不過今年去左間質素好既
只係有時大多野做唔哂先心情唔好

咁唔得喎,有機會令個小朋友唔敢番學
呢行咩老師都有,呢個老師應該有番咁上下經驗?
我自問係惡唔起既老師,我嬲佢地當我玩下
冇威嚴,但點都唔應該用呢個方法對仔!

個陣見住d老師對小朋友咁差
但對住家長就好好笑容
雖然我明唔可以得罪家長
但個下有少少心寒

我都有老屎忽嫌個仔太蠢日日係到鬧
咁每個人都有學野快學野慢
因為咁去鬧仔
覺得鬧令到班仔怕佢秩序就好,係岩架咩
我都想講下 最近覺得好煩好唔開心 當初我揀幼教讀 唔係貪佢出黎人工唔錯 係因為我個人冇目標 覺得呢科grad左之後前途明朗d 係知道可以做咩工 鍾意小朋友都有既同唔抗拒 但係慢慢開始 我覺得我既熱情早已係未入行就消磨殆盡 除左龐大既功課量 實習期間既體驗 都令我覺得幼師呢個工作亦同我理想中有落差 實際上好多老師都係靠惡去教小朋友 仲有都見到唔少老屎忽 持住自己做得耐熟路d就勁串勁mean
未實習之前覺得人工出黎都唔錯 但依家會覺得人工同工作量根本唔成正比

訓醒一路番工一路覆
出到黎做先覺得有落差
我已經預左工作量大
我係覺得人工除左同工作量唔成正比,同個待遇都唔成正比
人人比人剷到上天光板,明明我都係聽主任指示,校長一ban個主任就話我,頂,你擺明比個氹我踩!
做呢行有苦有甜 如果實習都覺得好吃力 出到黎只會仲辛苦

認同,實習已經唔洗你做英文 主題board
唔洗你改簿唔洗你處理小朋友情緒問題,學習問你,個老師比班細路你帶完就得,而家覺得自己做緊鐵人咁
入行第2年 男 自己擔一班k3 做緊人啟導

其實我都好想睇下阿sir教書 實習過2間都冇 你同d同事/小朋友相處會唔會有咩特別

以前實習戈間個男仔好乸,sor 佢應該個別例子
第一年做緊

想轉去你間做
30都有3個
羨慕呀

因為我幼兒學校
人手比例跟到足
算良心學校

幼兒學校 少假好多,雖然d兩歲bb好得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞