幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
留名 ps女友讀幼教,見佢都好辛苦,有時搵佢都驚阻住佢
有冇巴絲分享下grad左唔做幼教仲有咩出路
利申 year1 degree 已經同啲同學仔諗緊其他出路

Bu?仲有3年先讀完喎 咁快覺得自己唔會做幼師

我都係bu讀緊year 2
呢度搞到人好頹好想走

係bu學校太多野迫到人好頹係真
成日會有透唔到氣嘅感覺,真係bu人先明

已經冇咩期望
淨係想快d完sem

加油啊

唉,呢行就係咁,好似斷六親咁
屌 鬼妹partner走左,好想辭職但又唔捨得份糧同暑假

辭啦,辭職信打埋
屌 鬼妹partner走左,好想辭職但又唔捨得份糧同暑假

辭啦,辭職信打埋

辭喇,無必要幫佢賣命

唉,呢行就係咁,好似斷六親咁

我只係實習緊 但呢個月已經攰到返完學 返屋企做教案教具反思 訓教 冇其他生活 唔敢想像如果我真係入行會點
呢行真係怨氣好大 唔係講笑
而加final year 聽返 除咗ied無咁辛苦
其他學院嘅幼教都chur到仆街 搞到好多人quit
其實我由year1已經好想quit
都幾後悔接觸咗呢行 而加搞到 唔想做呢行
但又揾唔到一出黎有18k 局住要做咁
又唔可以浪費呢2年 但真係超唔想做

真心建議,知道自己唔岩做就唔好做
你可以試做playgroup
一陣你為左18k而勉強自己番
一陣搞到自已身體就唔好啦
毒撚報左ive幼教
如果有interview要注意咩?

睇完個post都係好想讀

見我個fd讀ou都好似冇咁chur
btw今日食飯 d老師話試過係學校做到夜晚11點先走 好癲

見我個fd讀ou都好似冇咁chur
btw今日食飯 d老師話試過係學校做到夜晚11點先走 好癲

我老細日日留守到8點 當自己屋企咁
毒撚報左ive幼教

點解咁想讀嘅?
而加要諗復活節主題 教4日左右
主題 分組 音體 起碼16個活動
最行都係畫下復活蛋 講下復活節由來 揾下蛋
仲可以有咩 完全創新唔到 不在狀態
求指教 各位有經驗嘅老師

真心建議,知道自己唔岩做就唔好做
你可以試做playgroup
一陣你為左18k而勉強自己番
一陣搞到自已身體就唔好啦

就算唔做 都要捱埋佢先
毒撚報左ive幼教

點解咁想讀嘅?

想教人 好有滿足感 見到小朋友開心自己都會開心
不過我覺得自己唔係好識點同小朋友相處 哄到佢地開心
同埋課程內容 我見到有心理學 好有興趣

問左我姑姐佢都覺得我岩讀 佢都係幼師
毒撚報左ive幼教

你有幾毒?唔講野
靚唔靚仔?高唔高大?
為乜黎讀?認真問

如果你係為女黎讀
你會失望

高大靚仔唔洗做毒撚啦
毒到有女同我傾計我會面都紅曬 得男仔朋友咁濟
為乜黎讀就係上面堆原因
希望有得讀
毒撚報左ive幼教

你有幾毒?唔講野
靚唔靚仔?高唔高大?
為乜黎讀?認真問

如果你係為女黎讀
你會失望

高大靚仔唔洗做毒撚啦
毒到有女同我傾計我會面都紅曬 得男仔朋友咁濟
為乜黎讀就係上面堆原因
希望有得讀

男校?

如果你入到黎都咁怕醜
我諗你會好辛苦
因為真係大部分女仔
一班可能得三四個

男女校
我都知 我最驚係呢樣
毒撚報左ive幼教

點解咁想讀嘅?

歡迎加入
毒撚報左ive幼教

點解咁想讀嘅?

歡迎加入

希望加入到
唔識整教具其實大唔大影響?
回樓上 我係阿sir 做緊班主任

完全唔識做board/紙雕/圖工 但都仲生存到
毒撚報左ive幼教

點解咁想讀嘅?

歡迎加入

希望加入到
唔識整教具其實大唔大影響?

教具唔難整,難整係個board
回樓上 我係阿sir 做緊班主任

完全唔識做board/紙雕/圖工 但都仲生存到

我都唔叻,次次整親個老屎忽就嫌戈樣嫌呢樣,又比人ban哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞