幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
毒撚報左ive幼教
如果有interview要注意咩?

睇完個post都係好想讀

我都報左
回樓上 我係阿sir 做緊班主任

完全唔識做board/紙雕/圖工 但都仲生存到

我都唔叻,次次整親個老屎忽就嫌戈樣嫌呢樣,又比人ban哂

去到最後print出黎過膠就好了

乜Q都要過膠

乜Q都要過膠

我反而少過膠,話會反光唔比過
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

唔好問我點解少過13k 衰戇鳩

咁做咩唔轉過間?

讀完degree去做定其他途徑?

諗住做夠一年先轉
雖然好難頂
但係廢時整花個CV

HD畢業
唔係degree

ive?
諗緊讀唔讀pgde 教小學 ( 主科 常識/英文 副教pe)

原因有三
人工
鐘意小朋友
希望身教

利伸 廿五 搵緊13k

巴打點睇?

巴打依家係咪做緊教育相關工作?
而加final year 聽返 除咗ied無咁辛苦
其他學院嘅幼教都chur到仆街 搞到好多人quit
其實我由year1已經好想quit
都幾後悔接觸咗呢行 而加搞到 唔想做呢行
但又揾唔到一出黎有18k 局住要做咁
又唔可以浪費呢2年 但真係超唔想做

我都想ied 無咁辛苦
因為chur到爆而quit大有人在
已經唔計仲有好多人決定讀完唔入行
工作量同人工 完全唔成正比 點捱?
而加final year 聽返 除咗ied無咁辛苦
其他學院嘅幼教都chur到仆街 搞到好多人quit
其實我由year1已經好想quit
都幾後悔接觸咗呢行 而加搞到 唔想做呢行
但又揾唔到一出黎有18k 局住要做咁
又唔可以浪費呢2年 但真係超唔想做

我都想ied 無咁辛苦
因為chur到爆而quit大有人在
已經唔計仲有好多人決定讀完唔入行
工作量同人工 完全唔成正比 點捱?

聽落起薪點幾好 去實習完都覺得班老師勁多野做
想問有冇人由asso轉去ied幼教degree?
要幾多gpa
定其實冇可能轉到

冇追晒post 有人問過勿屌
想問有冇人由asso轉去ied幼教degree?
要幾多gpa
定其實冇可能轉到

冇追晒post 有人問過勿屌

Ied好似得pt degree ft得大約20個位應該唔會收senior entry 有錯請指正
路過一問,而家係咪一出嚟就有19-20k?
男仔做呢行會唔會吃香OR蝕底啲?

老屎忽又會唔會發仔姣會對男仔好啲?

其實做邊行都好,最撚煩永遠都係啲老屎忽

樓主真係唔好為左份工搞到自己有咩事...真係唔抵,加油

大機構會跟point
細園應該會壓價
下年跟point應該最少都有18k
聽人講有20k,,但預少啲到時冇咁失望
男仔做呢行會唔會吃香OR蝕底啲?

老屎忽又會唔會發仔姣會對男仔好啲?

其實做邊行都好,最撚煩永遠都係啲老屎忽

樓主真係唔好為左份工搞到自己有咩事...真係唔抵,加油

我覺得其實男仔做真係靠彩數,
有園係一定唔會請男仔,搵工己經比女仔要用多少少時間,但應該唔會搵唔到
但老師多數對男同事係好啲既
呢行老屎忽好似好飢渴咁

我辭架喇,係擔心影響將來搵工姐
幼稚園係辛苦
但我想問除左幼稚園外,有咩其他選擇?

大機構會跟point
細園應該會壓價
下年跟point應該最少都有18k
聽人講有20k,,但預少啲到時冇咁失望

我見有大機構都準備跟point加
幼稚園係辛苦
但我想問除左幼稚園外,有咩其他選擇?

幼兒中心/育嬰/playgroup/特殊中心(要有sen牌)
做緊BIG4..見盡人事既黑暗..好想識1個做私教既女朋友
實緊緊
好辛苦
教案教具反思乜乜77都接住交都算
帶活動嘅技巧仲係差咁啲
好彩間院同班主任都好
會用啲時間同我講返
覺得自己仲有好大空間

好攰
實緊緊
好辛苦
教案教具反思乜乜77都接住交都算
帶活動嘅技巧仲係差咁啲
好彩間院同班主任都好
會用啲時間同我講返
覺得自己仲有好大空間

好攰

加油,捱過左實習就係一大進步!
遇到好既班主任就更好
做緊BIG4..見盡人事既黑暗..好想識1個做私教既女朋友

樓主,最後有冇辭到職
中學男女校,我低form既時候有靚女老師剛入行教英文,當時冇男友。
到而家我中學畢業都成8年,open day返去探下老師,依然嫁杏無期,真係好陰公
其實你地有冇得係帶小朋友出去參觀消防局救護站個d,同埋好似可以邀請佢地去幼稚園,乘機識下人
利申,9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞