幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
講番我個情況
一入去都冇咩野
可能我學野唔算快,亦都易緊張
D老屎忽已經嫌我太蠢,直頭係你面前話你累成校,變成犯眾憎,明明其他心地好既老師同我講係佢小事化大黎講
釘壁報就明玩我,要我釘哂先黎話唔係咁做,
係背後篤我,講到我有幾唔掂,明屈我

日日係班仔面前話我令我係班仔面前冇哂威嚴,到班仔唔聽我講,就話而家班仔聽佢講多過聽我講,我管唔好佢地

我好想中途走但又怕影響cv,而家日喊夜喊,番工前又喊覺得好灰,番去為左比人鬧咁,可以用個驚字黎形容番工 我唔知我係有情緒病定純粹精緒低落

真係好辛苦

我都做到個人好無自信

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功

有d 學術野請求下你可唔可以,我其實好驚自己d 同事點睇自己

我答到就盡答啦
我都係好著緊人地對我既睇法
講番我個情況
一入去都冇咩野
可能我學野唔算快,亦都易緊張
D老屎忽已經嫌我太蠢,直頭係你面前話你累成校,變成犯眾憎,明明其他心地好既老師同我講係佢小事化大黎講
釘壁報就明玩我,要我釘哂先黎話唔係咁做,
係背後篤我,講到我有幾唔掂,明屈我

日日係班仔面前話我令我係班仔面前冇哂威嚴,到班仔唔聽我講,就話而家班仔聽佢講多過聽我講,我管唔好佢地

我好想中途走但又怕影響cv,而家日喊夜喊,番工前又喊覺得好灰,番去為左比人鬧咁,可以用個驚字黎形容番工 我唔知我係有情緒病定純粹精緒低落

真係好辛苦

我都做到個人好無自信

曾經同自己講,只要肯做,有心做就一定得!但點知一日一日咁磨滅緊自已當初既夢想,當初既決心,覺得自已點做都係比人話,點做都唔會成功

有d 學術野請求下你可唔可以,我其實好驚自己d 同事點睇自己

我答到就盡答啦
我都係好著緊人地對我既睇法

telegram 講ok? 放心,只講純行內野
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

唔好問我點解少過13k 衰戇鳩

因為你無cert?
咁既西工13k都做
同行
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

下 你正教?你收緊助教人工喎

係呀,我正教黎,咪就係比人氹左入去
助教人工應該都高過我

頂爛市

間學校咪聰明囉,講到除左做班主任之外,就好似唔多野做咁,得閒可以周圍學下野咁,其實就忙到冇時間比你周圍睇人上堂
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

因為你無cert?
咁既西工13k都做
同行

冇cert應該唔請
係我衰戇鳩,戈陣有人請就簽,唔洗再等interview
覺唔覺呢行呀豬呀狗都入到 冇質素可言?

之前有個朋友 又煙又酒又撈過黑掂過毒 又有紋身
最後去左讀幼教 女仔嚟 以前好fd
噤錯制send左出去

d老屎忽預左係仆街
校長都咁仆街真係聞所未聞

我實習時個賤西校長
因小個小朋友un櫈
佢係後面一野扯開張櫈,小朋友唔知情下成個向後仆掉落地嚇死
其他老師扮睇唔到

同埋呢行d女人都好撚西
又蠢又賤又自私又八婆 有得揀千其唔好搵呢行既女人
女友今年加拿大ece grad
想返香港搵工
有冇咩建議既方法

聽聞做native 英文老師人工高啲?
我都係幼教grad但無做幼教

本身好鐘意小朋友同對教學好有熱誠
所以實習時對小朋友好開心
但係同事關係令到好唔開心
so far實習最後都有credit

啲人最鐘意恰新人 不論做左1年定3年
早過你入職就恰你
成日持住自己exp多啲就一定岩
完全唔聽人講
又特別鐘意啲刷鞋叻獻殷勤既人

我自己做野好有效率同組織
多數早做好野準時走
有時就會拎翻屋企自己再做
但係比啲人話我唔勤力仲講好多說話我聽
相反另幾個人成日傾計hea住
係幼稚園hea到8,9點走 就比人話勤力又剩 女人偏見心真係好重

你而加有冇讀pt degree?
講真,做得唔開心就quit算啦
無人話一定要寫落cv 唔寫無人知
如果有讀pt degree就話第一年想認真讀書先
無就話自己去學野/休息/旅行
如果唔係壓力積落去好易出事
聽講IVE出黎既老屎忽好唔鍾意BU既fresh grad 好似話BU一出黎人工高過佢地 搞到有啲人番placement係幼稚園比啲IVE老師杯 其實可唔可以解釋下咩事?

唔出奇 因為Bed出黎人工高
以前既幼師多數無乜學識,老果班可能剩係讀左個文憑
所以唔GUR人地做野方式/人工高
其實係自己垃圾,俾人批時其他人一係一齊批 一係扮唔知
女人既世界就係咁黑暗

覺 有中同 dse 10分都冇 中英 拎 1都做到 咁都可以叫老師

入去讀既過,有分就入到啦
讀書見過有女仔食煙既,但最後畢左業都唔做呢行啦
但係唔係做緊幼師先?做得呢行好難有d咁既人
想返香港搵工
有冇咩建議既方法

可以sd cv去international school
鐘意請外國讀過英文好既老師

覺 有中同 dse 10分都冇 中英 拎 1都做到 咁都可以叫老師

係真唔係啊
ied 都要3322
ive中英無2好似都唔收架喎
聽講IVE出黎既老屎忽好唔鍾意BU既fresh grad 好似話BU一出黎人工高過佢地 搞到有啲人番placement係幼稚園比啲IVE老師杯 其實可唔可以解釋下咩事?

(個人認為)而家起薪點愈黎愈高,fresh grad同經驗多既可能只差4-5千,將來可能相距仲近
你身為老屎忽都會覺得唔公平啦?
其實ied出身既老屎忽都會睇唔起ive既畢業生架啦

但事實ied既人係西利啲
人地入學/學既theory/堷訓都嚴同advance好多
同事好真係好緊要
我宜家呢間差唔多全都係九十後
大家日日有講有笑
好肯分擔 做唔晒野會一齊搞掂佢

唔似d老屎忽 理得你死
俾野做即係俾個機會你學野
做唔晒係你既事
俾上頭鬧都係你既事

利申:做緊第二年

係真唔係啊
ied 都要3322

讀完Ive fd升ive ece 我都唔敢信 咁都可以做幼教
想返香港搵工
有冇咩建議既方法

有冇話咩月份掟cv 最好?
過左某月份就唔請人咁?
想返香港搵工
有冇咩建議既方法

我唔清楚佢加拿大戈邊讀完,番到黎香港洗唔洗再讀
可以上下教協網,有d幼稚園係請教專科(英文)
你可以睇下佢既入職條件
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

我女友做第四年IVE grad都25k啦
想讀 但驚grad完搵唔到工
我今年grad以幼教做目標 本身係喜歡小朋友,同埋有種心態一直都係認為幼稚園對一個人日後嘅成長好重要,所以想從事幼教(講到1999sor)諗過幼稚園除左應付小朋友,家長同同事校長呢啲都麻煩
希望將來會遇到好嘅學校,如果真係讀到

入去讀既過,有分就入到啦
讀書見過有女仔食煙既,但最後畢左業都唔做呢行啦
但係唔係做緊幼師先?做得呢行好難有d咁既人

收生標準咁低 真係唔怕誤人子弟?
雖然係教abc123 但我一直都覺得中英都要有3先合理
想返香港搵工
有冇咩建議既方法

有冇話咩月份掟cv 最好?
過左某月份就唔請人咁?

無講 佢請人就得
不過真係要英文好好
st.cat個啲名幼稚
但好似都要讀翻個牌,有啲學校會比你pt 讀

係真唔係啊
ied 都要3322

而家幼師入職要求係5科合格
Ive15 16分,有5科合格包括中英文就多數收

不過好耐以前係好似係可以一路做一路讀(在職進修?)但真係好好耐之前既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞