幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
岩岩畢業易唔易搵到正教做?

客易

打錯 容易
唔知點開口同校長講

你同你partner唔係因為佢唔分莊閒帶返你轉頭?
係嘅就揾校長,開頭扮哂有野問佢
之後就講下有時唔知自己係班個角色
問下佢係咪應該全部聽哂partner話定堅持己見
暗示下自己做得唔開心嘅原因
做左年幾 工作量都算係咁
同同事關係極好 不過兒園

關係好已經勝過好多
起碼大家攰仲有得互相扶持
Btw 有宗教背景?
保良 東華 大機構係咪好黑暗

以前見同學做東華做到夜晚返學都冇時間
所以in過佢請我都唔做
有次夜晚十一點行過,入面仲有人做緊野

即係即使我有醫生證明建議我即時離職都要賠架?

去到咁嚴重你不如揾校長傾下
傾多幾次扮可憐,講到好大壓力咁
臨尾就透露醫生都建議你走
搏佢同情睇下有冇得特別處理

無錯,同校長傾下你嘅情況喇
校長應該都好了解新人嘅心態,傾下可能會有個解決方法呢

有次我都有開口同校長講
我一講話同佢夾唔到,佢已經幫住個老屎忽,話佢好好,好幫得手架,咁我仲可以點

老屎忽多經驗,比我係校長都會鍾意老屎忽多d嘅...
呢行師徒制真係人夾人
btw你見左家長未?

同地盤都幾似
好彩跟到好大佬就學到野
唔係就

跟到好大佬但佢討厭你都冇用
女人就係咁
討厭一個人係冇原因
咪就係睇你唔順眼

無錯 女人一睇你唔順眼,你做得幾好,佢都可以話錯
話人事好嗰啲巴絲介唔介意講間幼稚園係邊區
可以參考下

東區 但真係要睇彩數
係咪多數都有宗教信仰?其實我個人唔太鍾意咁快教小朋友呢d 可能因為我冇宗教信仰啦

好多辦學機構都係宗教團體 我自己無信仰 都係其一間機構任教

每日照樣聽祈禱 睇其他老師教聖經

基督教學校個人事關係係唔係多數好d

我自己呢間幾好 同機構既都有3,4間算唔錯

不過都係人夾人 你話無是非無小圈子無可能啦 不過有呢D野存在既同時

大家個工作氣氛同環境都可以正面 而且互相扶持

特別係對校長既立場上面 永遠一致 雞蛋與高牆

有冇做過其他大機構?有冇朋友做過?對大機構有咩睇法?

大機構好忙同埋上司成日唔太識體諒下屬 因為好多都第二間空降黎 保良東華做死人係呢行出哂名 反正我聽番黎中形規模既機構好似最正常(e.g. 宗教團體)
係咪多數都有宗教信仰?其實我個人唔太鍾意咁快教小朋友呢d 可能因為我冇宗教信仰啦

不過都係人夾人 你話無是非無小圈子無可能啦 不過有呢D野存在既同時

大機構好忙同埋上司成日唔太識體諒下屬 因為好多都第二間空降黎 保良東華做死人係呢行出哂名 反正我聽番黎中形規模既機構好似最正常(e.g. 宗教團體)

偏向正常囉 都係睇校長 同 本身班底既風氣係點
Degree grad 18k
第一年做緊
慶幸既係搵到間好學校 同事好好人又傾得埋 好多90後
可能因為係細校 大家關係好好無乜明爭暗鬥
同埋一班30合仔有三個老師一齊分擔工作量
所以唔算多野做 多數唔洗ot同唔洗帶野番屋企做
但真係聽唔少同我一齊畢業既同學入左黑店 做到狗咁無哂生活
所以好想同大家分享 唔係無好學校 只係好難搵

想轉去你間做
30都有3個
我少你兩三個但得兩個老師
羨慕呀

媽咪做緊幼稚園打雜,佢本身係更生人士黎,番呢份工d老師對佢好好校長都好人,令佢個人開朗左 我地你地印象好好 加油
做左年幾 工作量都算係咁
同同事關係極好 不過兒園

關係好已經勝過好多
起碼大家攰仲有得互相扶持
Btw 有宗教背景?
保良 東華 大機構係咪好黑暗

以前見同學做東華做到夜晚返學都冇時間
所以in過佢請我都唔做
有次夜晚十一點行過,入面仲有人做緊野

大機構真係好癲
我聽日講兒檔戈d仲癲?
人事關係都複雜
我戈間個放工時間係7點就鎖門

去到咁嚴重你不如揾校長傾下
傾多幾次扮可憐,講到好大壓力咁
臨尾就透露醫生都建議你走
搏佢同情睇下有冇得特別處理

無錯,同校長傾下你嘅情況喇
校長應該都好了解新人嘅心態,傾下可能會有個解決方法呢

有次我都有開口同校長講
我一講話同佢夾唔到,佢已經幫住個老屎忽,話佢好好,好幫得手架,咁我仲可以點

老屎忽多經驗,比我係校長都會鍾意老屎忽多d嘅...
呢行師徒制真係人夾人
btw你見左家長未?

同地盤都幾似
好彩跟到好大佬就學到野
唔係就

跟到好大佬但佢討厭你都冇用
女人就係咁
討厭一個人係冇原因
咪就係睇你唔順眼

無錯 女人一睇你唔順眼,你做得幾好,佢都可以話錯

做女人好煩,起碼你係男仔d老屎忽應該對你好d
好似好耐冇掂過仔咁

我有朋友做保良佢真係就死咁,校長都唔support佢
情況同我差唔多
學校個校長真係世界級
好想走
學校個校長真係世界級
好想走

不如講下點世界級法
學校個校長真係世界級
好想走

管理層真係好重要
呢間學校我十一月尾先入職
已經換左三個partner,依家個個又準備走
學校個校長真係世界級
好想走

管理層真係好重要

哇,發生咩事?
想搞好間學校先要搞好班員工
聽日又要返幼稚園 好想喊 好抑鬱
成日提自己 捱埋呢3個月無事
但真係好唔開心 好辛苦
學校個校長真係世界級
好想走

管理層真係好重要

哇,發生咩事?
想搞好間學校先要搞好班員工

個校長同腦細閪
但真係好唔開心 好辛苦

實習?
但真係好唔開心 好辛苦

實習?

係呀 唉 無論點叫自己正面d都係唔開心
又到咗實習嘅日子 怕自己問漏野 做漏野
之後無辦法做好 學校又會大你無得畢業
心理壓力好大 有焦慮好耐
但真係好唔開心 好辛苦

實習?

明白你既感覺,一直同自己講冇事既,唔好擔心都係冇用
唯一做到既就係不停為人呻
但自己仍要面對問題
唔會咁易fail,除非間園既人針對你或者你成日唔準時交野同缺席實習又冇補
但真係好唔開心 好辛苦

實習?

但自己仍要面對問題
唔會咁易fail,除非間園既人針對你或者你成日唔準時交野同缺席實習又冇補

你邊間呀?我實習生教得勁差都合格
我當年離左題又合格
唔驚喎 你肥佢要寫report架 好少會肥人
最緊要活動安全,達到教學目標,講野正常就ok
唉,我女朋友下個禮拜就正式成個月每日都實習啦⋯今日見佢,佢就同我講好大壓力,因為要好短時間內寫齊兩份教案,明明仲未開始實習就已經眼紅紅同我講大壓力⋯真係好驚佢頂唔順,尤其佢身體算柔弱成日暈果啲,仲要有巴絲話體能好緊要,真係好驚佢實實下習出事⋯琴晚已經skype陪佢寫教案寫到凌晨三點,好驚到時實習佢日日都要咁會攞佢命

真係好擔心佢,好後悔自己冇陪佢一齊揀讀幼教,比自己了解下佢既苦處,同佢一齊捱
但真係好唔開心 好辛苦

實習?

但自己仍要面對問題

你邊間呀?我實習生教得勁差都合格
我當年離左題又合格
唔驚喎 你肥佢要寫report架 好少會肥人
最緊要活動安全,達到教學目標,講野正常就ok

未需要擔心肥唔肥住 我有同學實習係咁請假
視導果日又無教教案入面嘅野 都合格
純粹精神緊張 好怕自己做漏野 一覺訓醒 吓!原來仲未做呢樣 日日都過份焦慮
Part time唔敢返 唔敢約朋友食飯 怕突然有野要做
全部時間留比突發狀況
返學又怕自己唔夠好或者唔小心做咗咩 令啟導唔鐘意我
啟導同視導都好重要架嘛 好彩我今年視導好好
啟導就正常 不過怕自己一失足成千古恨 實習得好小心
唉,我女朋友下個禮拜就正式成個月每日都實習啦⋯今日見佢,佢就同我講好大壓力,因為要好短時間內寫齊兩份教案,明明仲未開始實習就已經眼紅紅同我講大壓力⋯真係好驚佢頂唔順,尤其佢身體算柔弱成日暈果啲,仲要有巴絲話體能好緊要,真係好驚佢實實下習出事⋯琴晚已經skype陪佢寫教案寫到凌晨三點,好驚到時實習佢日日都要咁會攞佢命

真係好擔心佢,好後悔自己冇陪佢一齊揀讀幼教,比自己了解下佢既苦處,同佢一齊捱

其實教案 教具 pj 功課 環境佈置 全部搞掂曬
就會輕鬆好多 佢對間幼稚園唔反感就無乜事
過埋視導合格 啟導又好嘅話 就無問題
寫教案真係好辛苦

其實教案 教具 pj 功課 環境佈置 全部搞掂曬
就會輕鬆好多 佢對間幼稚園唔反感就無乜事
過埋視導合格 啟導又好嘅話 就無問題
寫教案真係好辛苦

因為我冇讀幼教,唔知係咪個個prof既要求都一樣定唯獨果個prof要求高。我其實唔知教案要寫啲咩,女朋友解釋比我聽要寫咩果陣我都覺得煩。同埋我覺得要諗新idea真係好煩同好難

同埋我同女朋友都係果啲唔多中意整手作既人,冇咩技術得黎整教具真係整到好撚炆但佢同我講其實好少老師真係會自己整教具,多數用現成教具,係咪真?至少真係做全職果時佢可以鬆少少少少氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞