幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
無追post 我係幾頁前個阿sir

好多同行巴打都未必會擔班 但我就自己擔一班做班主任 教k3

我上主題 其實同女老師差唔多 扮聲呀 用手偶個d我都可以

至於同小朋友相處的話 我都好難講比你地聽係點 只可以話小朋友都幾鐘意我

請問你間園 每級有幾多班?
有幾班既話,咩都要同隔離班夾,我覺得好麻煩

咁得人驚嘅完全冇傾得埋?
我見親d九十後都係開開心心返工,除左有個勁不負責任之外
個個都玩得好埋喎

90後戈d唔會點傾計,都分哂小圈子
老屎忽就直頭冇計好傾,鬧你戈陣咪搵你囉
有冇人知即時離職,係唔係要賠償?如果我有證明到自己因爲情緒問題而離職咁仲洗唔洗賠?

即時離職要賠錢架,通常遞信要一個月通知,你睇下份合約喇

即係即使我有醫生證明建議我即時離職都要賠架?

去到咁嚴重你不如揾校長傾下
傾多幾次扮可憐,講到好大壓力咁
臨尾就透露醫生都建議你走
搏佢同情睇下有冇得特別處理

無錯,同校長傾下你嘅情況喇
校長應該都好了解新人嘅心態,傾下可能會有個解決方法呢

有次我都有開口同校長講
我一講話同佢夾唔到,佢已經幫住個老屎忽,話佢好好,好幫得手架,咁我仲可以點

老屎忽多經驗,比我係校長都會鍾意老屎忽多d嘅...
呢行師徒制真係人夾人
btw你見左家長未?
入行第2年 男 自己擔一班k3 做緊人啟導

可唔可以做我啟導

大家都成年人 我都唔敢話用教既心態同實習生傾計

只可以朋輩間 分享我實習時候既經驗 一般視導老師會睇你d咩
做呢行需要d乜野

如果有實習生都想同佢好似朋友咁溝通,交流下,呻下都好

至於同小朋友相處的話 我都好難講比你地聽係點 只可以話小朋友都幾鐘意我

3班 同其他班夾就好正常啦 派野 / 做美勞 / 寫功課 / 出參觀 乜都好
假設a班有 b班無 b班家長知道a班有 就會打黎問下 嚴重既又踩上門嘈

有冇人知即時離職,係唔係要賠償?如果我有證明到自己因爲情緒問題而離職咁仲洗唔洗賠?

有次我都有開口同校長講
我一講話同佢夾唔到,佢已經幫住個老屎忽,話佢好好,好幫得手架,咁我仲可以點

呢行師徒制真係人夾人
btw你見左家長未?

家長日?見左啦
有d家長都同我講話佢小朋友鐘意我既
有d有擺明信唔過新人
但我寧願同家長溝通都唔想同個老屎忽溝通
聽日又要番工
講真我對放假冇咩感覺,因為諗到隔一兩日又番
工我就繼續sad

3班 同其他班夾就好正常啦 派野 / 做美勞 / 寫功課 / 出參觀 乜都好
假設a班有 b班無 b班家長知道a班有 就會打黎問下 嚴重既又踩上門嘈

睇黎我比較鐘意細院既規模,大院有得分工合作
雖然合作唔到,我呢排做野成日出錯
我已經去到番緊工都冇心機做野,做咩都漏野,又打錯野,已經好灰
以前實習既時候 啟導老師做到抑鬱症

我睇住佢係課室喊得好勁... 之後請左段時間假 最後辭職

呢行真係好大壓力 特別係當你愈想做好 偏偏就做極都唔好

仲要身邊既人睇住都唔幫 真係好難做落去

樓主加油 反正下年叫價都唔同 去個新地方重新出發
以前實習既時候 啟導老師做到抑鬱症

我睇住佢係課室喊得好勁... 之後請左段時間假 最後辭職

呢行真係好大壓力 特別係當你愈想做好 偏偏就做極都唔好

仲要身邊既人睇住都唔幫 真係好難做落去

樓主加油 反正下年叫價都唔同 去個新地方重新出發

仲有4個幾月先畢業,黎緊搞畢業禮既野,我好驚我搞唔到,而家已經擔心緊驚緊
我驚我再頂落去真係崩潰
唔知點開口同校長講
做左年幾 工作量都算係咁
同同事關係極好 不過兒園
而家揾幾多

唔過13k

大機構通常過16k
細機構點壓都有15k

唔好問我點解少過13k 衰戇鳩

而家咁少細路仲有得做咩

咁得人驚嘅完全冇傾得埋?
我見親d九十後都係開開心心返工,除左有個勁不負責任之外
個個都玩得好埋喎

有次我都有開口同校長講

呢行師徒制真係人夾人
btw你見左家長未?

同地盤都幾似
好彩跟到好大佬就學到野
唔係就
做左年幾 工作量都算係咁
同同事關係極好 不過兒園

關係好已經勝過好多
起碼大家攰仲有得互相扶持
Btw 有宗教背景?
保良 東華 大機構係咪好黑暗
而家咁少細路仲有得做咩

當然有,有人走就有人入,
何況咁多人走

有次我都有開口同校長講

呢行師徒制真係人夾人
btw你見左家長未?

同地盤都幾似
好彩跟到好大佬就學到野
唔係就

跟到好大佬但佢討厭你都冇用
女人就係咁
討厭一個人係冇原因
咪就係睇你唔順眼
係咪多數都有宗教信仰?其實我個人唔太鍾意咁快教小朋友呢d 可能因為我冇宗教信仰啦
係咪多數都有宗教信仰?其實我個人唔太鍾意咁快教小朋友呢d 可能因為我冇宗教信仰啦

好多辦學機構都係宗教團體 我自己無信仰 都係其一間機構任教

每日照樣聽祈禱 睇其他老師教聖經

都係既 其實中小學都係咁 只係覺得幼稚園太細個 見教聖經果個(唔係老師) 問d小朋友邊個信主既舉手 信主既就係好寶寶 就覺得怪怪的

基督教學校個人事關係係唔係多數好d

我自己呢間幾好 同機構既都有3,4間算唔錯

不過都係人夾人 你話無是非無小圈子無可能啦 不過有呢D野存在既同時

大家個工作氣氛同環境都可以正面 而且互相扶持

特別係對校長既立場上面 永遠一致 雞蛋與高牆
岩岩畢業易唔易搵到正教做?

我自己呢間幾好 同機構既都有3,4間算唔錯

不過都係人夾人 你話無是非無小圈子無可能啦 不過有呢D野存在既同時

大家個工作氣氛同環境都可以正面 而且互相扶持

特別係對校長既立場上面 永遠一致 雞蛋與高牆

有冇做過其他大機構?有冇朋友做過?對大機構有咩睇法?

容易

客易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞