幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
HD畢業出黎做幼師 之後係咪都要繼續讀degree ?定因應幼稚園要唔要求?

英文唔好係咪好大獲

樓主

大勢所趨係要讀埋degree
你預左英文唔好係比較辛苦
我英文都唔好,有theory 既時候真係死背爛背
靠自己努力查字典

幼稚園上堂啲英文(k3) 都唔係好識 你有冇咁既情況
HD畢業出黎做幼師 之後係咪都要繼續讀degree ?定因應幼稚園要唔要求?

英文唔好係咪好大獲

樓主

靠自己努力查字典

咁你有冇讀degree?

英文唔好係咪好大獲

樓主

靠自己努力查字典

幼稚園上堂啲英文(k3) 都唔係好識 你有冇咁既情況

K3既字我仲handle到既
我見過有老師讀錯佢地覺得冇問題
[quote]HD畢業出黎做幼師 之後係咪都要繼續讀degree ?定因應幼稚園要唔要求?

英文唔好係咪好大獲

樓主

靠自己努力查字典

咁你有冇讀degree?[/quote]

未讀,我仲考慮緊
[quote]HD畢業出黎做幼師 之後係咪都要繼續讀degree ?定因應幼稚園要唔要求?

英文唔好係咪好大獲

樓主

靠自己努力查字典

未讀,我仲考慮緊

幼稚園有冇比壓力你?

英文唔好係咪好大獲

樓主

靠自己努力查字典

未讀,我仲考慮緊

幼稚園有冇比壓力你?

有,佢話呢一兩年點都要讀
過左3日,未有勇氣行入校長室講想即時辭職
我今日控制唔到情緒,我發完人地脾氣之後我自己擰轉頭爆喊
我好辛苦上唔到堂
我每堂都好想喊我根本專心唔到
我好想逃避
我好驚有一日我控制唔到自己既時候會影響到班仔
有冇話要求你學琴?
留名
諗緊下年續唔續約好

今年轉左第二間,國際校,第一次遇到
之前個間校長主任最老都係三十中,主任鍾意攪事攞威但又未到老屎忽嘅

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
唔岩咪轉囉,我今年都轉左兩份
做得唔開心又人工低冇野學留係到做咩
btw今日失聲射波

幼師射波會唔會比同事白眼 人手本身都緊 特別係新人既話

唔會啦 咁真係有需要先射
病到死死下仲番工點會好番呢
幼師一年病幾劑是常識

我覺得睇同事關係啦
本身fd底知你病冇咩所謂,會覺得冇左個人一齊玩囉,同多左野做
唔fd又成日放就
同埋睇下有冇人會補位入班,個個係咩人
知係麻煩人(eg校長主任)入班就梗係唔想你放

本身身體弱一到冬天就係咁病,我都唔想,佢地應該都慣,只係成日請假我都唔係幾好意思

表示暫時未請過假
只係同事請假真係會踢曬腳
又多野做 又要睇埋佢班仔
通常教唔到書
淨係做完果日嘅功課已經嘔血
(全日班)

佢yr1咋 佢體質咁弱真係好驚,仲要有幾次同佢出街佢係條街行行下暈,但又唔知因咩事暈

btw佢呢個小食貨應該唔會為左做野唔食野既

係咪I大? yr1 都咁, yr2驚你女友入廠
yr2實習果排我幫我老婆做哂d功課佢先grad 到, 其實佢都係每日訓得3粒鐘, 唔幫佢做, 肯定無得訓

BTW, 我老婆發夢話出左指引, 下年合資格kg老師標準薪金係20k起

有幾多間真係會比20k

政府貼, 硬性規定, 我老婆發夢見到既內部文件黎

岩岩上網睇新聞又好似得18k

正確黎講, 係20K 跟PT升到頂37K, 內部文件黎, 我女人發夢拎左比我睇, 大家捱過佢就有好前途啦, (不過要補DEGREE)

唔洗發夢啦下話 20k呢到
只係37k唔係老師個最高掛 會唔會睇錯主任果到
最好發夢睇埋份人工係點計得出先啦
政府唔係無條件比呢條數
想問幼師講野發音係咪要好準確

邊個話,大把有懶音既老師
我拍檔就係其中一個
會唔會因為間野衰而影響你對教小朋友熱誠?當初既諗法有無改變?

我拍檔就係其中一個

我發s,c音個時會漏少少風係咪已經做唔到miss
一直都擔心依個問題

傻啦,唔多關事架。

我拍檔就係其中一個

我發s,c音個時會漏少少風係咪已經做唔到miss
一直都擔心依個問題

你又唔係語文老師 冇咁講究既
Btw見園既英文老師多數請外國人 除左教英文好似幾得閒咁
你地通常食飯食幾耐 今年實習果間得3個字

吓 我兩年都有一個鐘
我好辛苦上唔到堂
我好想逃避

發咗同事脾氣?

佢yr1咋 佢體質咁弱真係好驚,仲要有幾次同佢出街佢係條街行行下暈,但又唔知因咩事暈

btw佢呢個小食貨應該唔會為左做野唔食野既

係咪I大? yr1 都咁, yr2驚你女友入廠
yr2實習果排我幫我老婆做哂d功課佢先grad 到, 其實佢都係每日訓得3粒鐘, 唔幫佢做, 肯定無得訓

BTW, 我老婆發夢話出左指引, 下年合資格kg老師標準薪金係20k起

有幾多間真係會比20k

政府貼, 硬性規定, 我老婆發夢見到既內部文件黎

岩岩上網睇新聞又好似得18k

正確黎講, 係20K 跟PT升到頂37K, 內部文件黎, 我女人發夢拎左比我睇, 大家捱過佢就有好前途啦, (不過要補DEGREE)

唔洗發夢啦下話 20k呢到
只係37k唔係老師個最高掛 會唔會睇錯主任果到
最好發夢睇埋份人工係點計得出先啦
政府唔係無條件比呢條數

跟學生數出常額教席, 緩衝期內補degree, 當然仲有批contract唔跟pt, 好快出現中小學爭教席情況
老師最高去到37k, 跟pt升, 主任就27k至43k
帶頭盔發夢姐, 始終內部文件未對外公佈, 信則有, 不信則無
我好辛苦上唔到堂
我好想逃避

發咗同事脾氣?

我忍唔到
你地通常食飯食幾耐 今年實習果間得3個字

吓 我兩年都有一個鐘

完全冇時間抖下 大家係坐低食完飯盒就即刻起身走
我好辛苦上唔到堂
我好想逃避

發咗同事脾氣?

我忍唔到

咁咪令到你同同事啲關係更差
睇完個post真係好大壓力
屌 鬼妹partner走左,好想辭職但又唔捨得份糧同暑假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞