幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
點睇台灣讀幼教?返香港入行好困難?學校有無係台灣讀完黎教既老師

台灣,真係未聽過,可以註冊做教普通話掛
有冇巴絲分享下grad左唔做幼教仲有咩出路
利申 year1 degree 已經同啲同學仔諗緊其他出路

我有諗過做美容化妝戈方面,番工時間彈性但人工相對唔穩定
入行第四年,第一次做啟導路過

四年入面有冇遇到老屎忽

今年轉左第二間,國際校,第一次遇到
之前個間校長主任最老都係三十中,主任鍾意攪事攞威但又未到老屎忽嘅

點睇做一年就轉?
我想知幼師見工著唔著重咩hon grad

Bu?仲有3年先讀完喎 咁快覺得自己唔會做幼師

四年入面有冇遇到老屎忽

之前個間校長主任最老都係三十中,主任鍾意攪事攞威但又未到老屎忽嘅

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
唔岩咪轉囉,我今年都轉左兩份
做得唔開心又人工低冇野學留係到做咩
btw今日失聲射波

四年入面有冇遇到老屎忽

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
btw今日失聲射波

今日咁凍都想射波
我做左3個月已經成日諗起番工就喊,行路搭車都會喊
我捱到而家覺得自己頂到最盡,但倒數4個幾月就完
我唔知自己要點做,番工愈黎愈提唔起精神
但未夠一年就走係驚個cv花
我上年有三個同事做唔夠一年就走

好奇一問
間院太辛苦?定人事關係?
覺唔覺得未做夠一年走好不負責任?

四年入面有冇遇到老屎忽

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
btw今日失聲射波

幼師射波會唔會比同事白眼 人手本身都緊 特別係新人既話

好奇一問

校長覺得佢地管唔掂班仔
玩針對 不停俾說話佢地聽
但又唔知自己收班仔番黎D質素係點
就係咁 做唔夠一個學期就走
但都即刻搵到工

利申:北區幼稚園你懂的

四年入面有冇遇到老屎忽

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
btw今日失聲射波

唔會啦 咁真係有需要先射
病到死死下仲番工點會好番呢
幼師一年病幾劑是常識

四年入面有冇遇到老屎忽

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
btw今日失聲射波

幼師一年病幾劑是常識

我覺得睇同事關係啦
本身fd底知你病冇咩所謂,會覺得冇左個人一齊玩囉,同多左野做
唔fd又成日放就
同埋睇下有冇人會補位入班,個個係咩人
知係麻煩人(eg校長主任)入班就梗係唔想你放
老母做校長,留名
Lm

我都係bu讀緊year 2
呢度搞到人好頹好想走

我都係bu讀緊year 2
呢度搞到人好頹好想走

我ive咋 不過好多同學都讀到唔太想入返呢行
同埋大家實習既時候個原任老師對你地好唔好 我今年果個老屎忽黎 完全冇理過我 我都明佢地忙 視導果日想借課室同要帶走幾個小朋友做活動 個老師同主仼都勁唔想咁 我覺得自己只係個免費打雜

遇到唔好嘅視導、原任都會好慘
一開始第一次實習已經覺得自己係免費勞工
無人工 仲要貼錢整教具
讀呢科簡直比錢買難受

好奇一問

校長覺得佢地管唔掂班仔
但都即刻搵到工

明白既,我都係咁,自問惡唔起班仔唔驚我,諗唔到有咩方法治佢地

四年入面有冇遇到老屎忽

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
btw今日失聲射波

幼師一年病幾劑是常識

我覺得睇同事關係啦
本身fd底知你病冇咩所謂,會覺得冇左個人一齊玩囉,同多左野做
唔fd又成日放就

本身身體弱一到冬天就係咁病,我都唔想,佢地應該都慣,只係成日請假我都唔係幾好意思

四年入面有冇遇到老屎忽

點睇做一年就轉?

冇睇法
到依家我都覺得自己好新
btw今日失聲射波

幼師一年病幾劑是常識

我覺得睇同事關係啦
唔fd又成日放就

本身身體弱一到冬天就係咁病,我都唔想,佢地應該都慣,只係成日請假我都唔係幾好意思

我以前個間勁多說話聽
早一日下晝近失聲,第二日請假都多多野講
放多日又話“仲未好返?”屌 放一日就好咩
同埋大家實習既時候個原任老師對你地好唔好 我今年果個老屎忽黎 完全冇理過我 我都明佢地忙 視導果日想借課室同要帶走幾個小朋友做活動 個老師同主仼都勁唔想咁 我覺得自己只係個免費打雜

無人工 仲要貼錢整教具
讀呢科簡直比錢買難受

final year實習個陣原任大病請幾個月假
入班個主任乜都唔教我,仲要到視導個日先睇我份教案
攪到我乜都學唔到
好彩第一份工part到個有料又肯教我野嘅同事

好奇一問

校長覺得佢地管唔掂班仔
但都即刻搵到工

明白既,我都係咁,自問惡唔起班仔唔驚我,諗唔到有咩方法治佢地

係粉嶺實習後應承過自己永遠唔去上水粉嶺教
成班都生番黎
規則明確d 做每樣野之前講好規則同後果先好放佢地做
當年初初出黎做我都畀仔恰 上年就畀人投訴惡
經驗真係好緊要,加油絲打

好奇一問

校長覺得佢地管唔掂班仔
但都即刻搵到工

係粉嶺實習後應承過自己永遠唔去上水粉嶺教
成班都生番黎
規則明確d 做每樣野之前講好規則同後果先好放佢地做
當年初初出黎做我都畀仔恰 上年就畀人投訴惡
經驗真係好緊要,加油絲打

班老屎忽覺覺夠惡就治到班仔,成日話我搞唔好佢地秩序
頂,明明佢做助教,係都要係班仔面前話我戈樣唔岩呢樣唔岩,叫我去拎戈樣呢樣,心諗而家係你做班主任定我

無人工 仲要貼錢整教具
讀呢科簡直比錢買難受

自問錢唔多,實習真係死慳為左買多d材料做教具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞