幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
有冇男仔做呢行?
唉 換第四手partner

Sad,,話比我知咩學校等等唔好入
Btw做左大半年先轉會唔會太遲呢?新partner好難handle番特別既小朋友
有冇男仔做呢行?

呢度

Btw做左大半年先轉會唔會太遲呢?新partner好難handle番特別既小朋友

其實係咪行政好混亂 不停咁轉 D家長會點諗...
HD畢業出黎做幼師 之後係咪都要繼續讀degree ?定因應幼稚園要唔要求?

英文唔好係咪好大獲
有冇男仔做呢行?

呢度

食唔食到囡囡
有冇男仔做呢行?

呢度

食唔食到囡囡

意思係同行果啲女教師

國際新校黎 基本上乜都係靠自己
好難得呢個好 畀衰人攪到佢頂唔順走左

我都擔心我走左家長會點諗
我覺得學校既人事先最重要
係工作量點多好,但如果你日日番工同班好朋友一齊有傾有講,有咩都一齊商量一齊分享,呢個工作環境我諗就算多野做都未必走
但如果同班老屎忽一齊做,你再少野做都唔想留係戈到

國際新校黎 基本上乜都係靠自己
好難得呢個好 畀衰人攪到佢頂唔順走左

衰人真係害左好多有熱誠既老師一個一個走哂

我都擔心我走左家長會點諗
我覺得學校既人事先最重要
係工作量點多好,但如果你日日番工同班好朋友一齊有傾有講,有咩都一齊商量一齊分享,呢個工作環境我諗就算多野做都未必走
但如果同班老屎忽一齊做,你再少野做都唔想留係戈到

完全正確,大家拍住上收工食飯行街真係好正
希望下年轉校遇到
有冇巴絲分享下grad左唔做幼教仲有咩出路
利申 year1 degree 已經同啲同學仔諗緊其他出路

Bu?仲有3年先讀完喎 咁快覺得自己唔會做幼師

我都係bu讀緊year 2
呢度搞到人好頹好想走

係bu學校太多野迫到人好頹係真
成日會有透唔到氣嘅感覺,真係bu人先明

已經冇咩期望
淨係想快d完sem
我今年實習個間都幾好
有時要整壁報
老師會夾手夾腳係食完飯 得閒就做哂
個個老師都互相幫手清哂d野
每日5點我就見主任老師好多都收得工
某d老師可能留低剪多陣野
不過聽佢地講幼稚園5點半定6點會落閘
最正就係校長係3間聯校既校長
聽講佢好嚴格
不過一個月都冇幾日係幼稚園

我記得有日要番實習
個陣病病地 朝早又好趕
我食藥食到嘔 嘔完仆番幼稚園
勁淆咁同主任講對唔住同原因
佢聽完淨係話:怕咩 校長又唔係度

呢間人事又好 又唔算太多無謂野要做
如果我grad肯請我就好
聽日視導 求打氣
你地通常食飯食幾耐 今年實習果間得3個字
聽日視導 求打氣

加油
順暢d做完就收工喇

食足兩個鐘冇人理
以前試過同仔一齊食,好辛苦
另外做過兩間,一間半粒鐘,一間九個字
我今年實習個間都幾好
有時要整壁報
聽講佢好嚴格

我記得有日要番實習
個陣病病地 朝早又好趕

大機構?好正喎
聽日視導 求打氣

加油
開波之前由頭諗一次要d咩,執齊野
淡定慢慢講,記住多d笑容

Same 15-20mins
HD畢業出黎做幼師 之後係咪都要繼續讀degree ?定因應幼稚園要唔要求?

英文唔好係咪好大獲

樓主
我今年實習個間都幾好
有時要整壁報
聽講佢好嚴格

我記得有日要番實習
個陣病病地 朝早又好趕

大機構?好正喎

唔係大機構
不過呢間有幾間聯校
都算幾勁

佢yr1咋 佢體質咁弱真係好驚,仲要有幾次同佢出街佢係條街行行下暈,但又唔知因咩事暈

btw佢呢個小食貨應該唔會為左做野唔食野既

係咪I大? yr1 都咁, yr2驚你女友入廠
yr2實習果排我幫我老婆做哂d功課佢先grad 到, 其實佢都係每日訓得3粒鐘, 唔幫佢做, 肯定無得訓

BTW, 我老婆發夢話出左指引, 下年合資格kg老師標準薪金係20k起

有幾多間真係會比20k

政府貼, 硬性規定, 我老婆發夢見到既內部文件黎

岩岩上網睇新聞又好似得18k

正確黎講, 係20K 跟PT升到頂37K, 內部文件黎, 我女人發夢拎左比我睇, 大家捱過佢就有好前途啦, (不過要補DEGREE)

英文唔好係咪好大獲

樓主

大勢所趨係要讀埋degree
你預左英文唔好係比較辛苦
我英文都唔好,有theory 既時候真係死背爛背
靠自己努力查字典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞