幼教入行冇耐,你問我答

588 回覆
20 Like 7 Dislike
下 唔過13k 係咪好多人都咁低

唔係做全日,但日日同全日既一齊走
今年要畢業 個個叫我唔好哂
做一年試下先
但而加實習緊已經完全感受到 呢行最難頂係同事
你有無後悔入行 仲要人工咁低 而加至少18k喎聽講
我迷茫緊
一個老師要對曬成班小朋友?定會有助教?
返幾多日?
做一年試下先
我迷茫緊

有心做既話,試下一年先,入左去頂唔順好快d轉
做左半年以上會有好多顧慮想走但唔敢走
入行就冇後悔,後悔入錯學校
對住老屎忽仲辛苦過教仔做文件
番去就等比人鬧
做到成日係屋企喊
一個老師要對曬成班小朋友?定會有助教?
返幾多日?

大部分時間都有2個老師係課室,有時自己一個睇一班
短週一星期番5日 長週番6日
忙起上黎試過成個幾月冇星期六放
有無比細路打過
我記得我第一日返學係咁打個missy

但係比個學生摸過

摸成點

隻手係咁上下掃個胸
我女朋友都有考慮過做,但我好驚佢做得唔開心

如果真係入左行要體諒,支持下佢,頭幾年係好辛苦,遇到唔岩既學校好似我咁做到崩潰,男友就要聽我係咁訴苦
加上工時長,工作量大想見對方都係一星期一日咁大把,有時仲要趕番屋企做教具,文件
係咪啲細路放假啲老師都會放假㗎?

復活,新年,暑假戈啲長假有得放既,但係都會有幾日番去做野,好似黎緊復活節咁,細路放8日老師放5日,唔會細路放幾多日我地就放幾多日咁好囉
有無比細路打過
我記得我第一日返學係咁打個missy

但係比個學生摸過

摸成點

隻手係咁上下掃個胸

咁誇張

知佢唔係有心既,但戈刻好尷尬,只可以stop佢話比佢知隻手唔可以亂咁摸人
skip 我
skip 我

佢唔知邊個係許彤
skip 我

佢唔知邊個係許彤

https://lihkg.com/thread/87484/page/1
做一年試下先
我迷茫緊

番去就等比人鬧
做到成日係屋企喊

咁你做完呢年會唔會轉學校?
好慘
skip 我

佢唔知邊個係許彤

https://lihkg.com/thread/87484/page/1

我地共用account
呢個問題留番比佢本人答
唔係特登skip你

做一年試下先
我迷茫緊

番去就等比人鬧
做到成日係屋企喊

咁你做完呢年會唔會轉學校?
好慘

男友代答
無論如何我都會逼佢轉環境
d老屎忽
噤錯制send左出去

d老屎忽預左係仆街
校長都咁仆街真係聞所未聞
我想問到時出黎做野係咪同實習一樣咁忙?
聽人講全期實習真係無得抖
日日番屋企就整下教具同教案 完全無娛樂時間

利申幫朋友問

利申幫朋友問

做左三年
出黎做野忙過實習
點會係一樣
skip 我

佢唔知邊個係許彤

條路佢自己揀...
我既睇法係放係小朋友身上既愛同做性工作既情感係兩回事
佢覺得對住小朋友係賣緊佢既感情,咁我估佢未明白做呢行,就係要有好多既愛心,唔係咩都鬧就得,只有真心喜歡呢一行,喜歡小朋友,先明白到對小朋友的愛係發自內心,而唔係賣愛賣情感

Sorry,講到1999咁

利申幫朋友問

我一開始都覺得實習忙,點知一番工仲忙仲癲

利申幫朋友問

做左三年
出黎做野忙過實習
點會係一樣

做左一年,已經認同
唔該哂你先絲打
我另外仲想問下而家幼教等唔等人用
如果今年grad難唔難搵到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞