[PC/PS4]Final Fantasy XIV Online(21) 5.0 漆黑之反逆者

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
國際服只係同中國服區分, 日/歐/美帳都係玩國際服
屌pccw食左屎呀,係咁斷
一多人就跌fps, 如果換ssd會唔會好d? (PS4)
玩左成晚乜事都無
主城吧?
主城多人係關CPU 事.
你換Pro 可能好d?
定係已經係Pro?

換 SSD 最明顯影響只係換MAP 個Loading speed...
已經係pro了
用direct11就成日都話directX致命11000002
用direct9.0c玩一陣就開始lag機
我之前都係
有人話用windows mode 會冇事
但我個人會提議試下GPU 降頻玩
我1080Ti 降左50Mhz 之後冇冇彈呢個message
Reddit都係同樓上ching講既一樣,你試吓,另外SE官方都有講過哩個問題,佢地個做法係display day card driver update,同幾FFXIV BOOT LOADER設相容性為windows 7(如果你係windows 10)。

岩岩玩左2日 啲支線根本做唔哂
其實太過低lv既支線任 係咪可以唔使接 齋主線同藍色感嘆任務就得
唔會做唔哂啦
唔洗心急推進喎
你咁問其實只做主線同職業任都得了
請問隻game係咪冇得改名?

同埋surname 係咪好似某啲game咁set左就同ser全部角色都叫同一個surname只能改given name?

仲有兔女個種族係咪要買左5.0先有得創角?
想問有冇繁中漢化包架???
上一版我先貼完!
下一版再問過!
可以課金改名 名就逐個SER計
兔女係要買左5.0先用得
唔該晒
試玩左10lv都覺得唔錯應該會買(雖然60美金有些少貴
試玩可以升到35嘅話我係咪應該升到隻人35lv再買正式版然後等解主線解到唔知邊度送改樣道具再轉種族會抵玩啲?
想知點樣用同埋有冇link 日文玩到好灰 同埋有個19lv主線要排個raid 搵唔到人排 唔知點好 大佬救命
https://na.finalfantasyxiv.com/lodestone/worldstatus/
國際服包三個region, JP/NA/EU
每個region有唔同DC, gaia係屬於JP既DC
DC下面再分server
爬多幾頁文有曬link 仲教埋點俾錢
好似解完2.0故事就會送你幻想藥
1st level:國服 vs 國際(NA/EU/JP) 《呢兩個決定左就冇得轉

2nd level (假設你係選擇國際): NA vs EU vs JP <地區,決定ping, 可以比錢轉, 3個區旗下有唔同Data Center

3nd level (假設你選擇左JP既Gaia DC) : 再細分入邊個server, (如ifrit/baha) 主要影響入公會,一齊玩係冇影響
或者咁講
首先, 買Game, 分3種版本
US, EU, JP
買Game 影響的係你要去邊度的Square Enix 網開Account 同埋點俾月費.
語言係可以隨時轉冇影響的.

講返先, 美版GAME, US (North America) 就俾美金, 可用香港信用卡
EU 就俾歐羅, 都可以用香港信用卡俾月費
JP 就俾Yen, 香港一般信用卡唔得, 多數人都係買webmoney 去charge
以上對PC user 黎講其實分別唔大.
PS4 user 的話就要做多一步. 要去返US/ EU/ JP region 的PSN 先買到隻game.

好喇.
買完game, 開左相對應的square enix account, 就可以activate 隻game (入cd key)
之後就裝game.
經過漫長的download 同patch update, 個Launcher 就會叫你login
係你Login 前, 可以隨意揀日文, 英文, 法文, 德文做Game 入面的language, 呢個係乜版的game 都可以.

揀好, login 左就可以GAME START 了.
入到入去, 佢就會問你玩乜Data Center. 你無論買乜版本的game 都係呢一下先決定你係邊度玩.
呢度就真係所謂的 "玩乜服了"
咁亞州的Data Center, 呢度的人來講都係揀Gaia Data Center.
揀左個Data Center 之後就可以再揀Server.

就係咁了.

簡單d 講.
唔想諗又信得我過的話.
買美版game > 開人果時data center 揀Gaia > server 就揀Ifrit.

P.S. 想玩中文的話一係玩大陸版 (中文字, 大陸Server) , 或者國際版自己加patch (需要用wechat pay / 支付寶大陸錢包, 5蚊人仔, 詳情碌上上一兩版就有.)

完.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞