網絡小說集中討論區【二】

1001 回覆
30 Like 4 Dislike
睇左十年書,感覺網文界真係每況愈下

咁以前有啲咩好睇

以架公式文泛濫 最近都好返啲

最主要都係規限就越黎越多
小說題材本身就作一個少一個

宗教唔比寫
政治唔比寫
連言情中既調戲都比人捉
根本都無位入...
哇大哥 惡魔法則伏到咁都推? 個尾求其到戇鳩 腰斬咁收尾 9成伏線又無收返 垃圾

不過無限恐怖

另外鍾意睇無限流可以一試 無盡武裝 主角係軍師型 只係睇主角出既計謀都飽

睇下係咪新入坑
以前中五中六叫左幾個同學睇 惡魔法則
有幾個由唔睇書變到一樣搵小說睇

新入坑標準唔使咁高 唔係就無乜書睇

無盡武裝睇左第n次都無動力睇哂 其實係好睇

可能人大個 無左以前一定要追哂果種感覺
有冇人睇過天蠶土豆嘅仙真小説
鬥破蒼穹,大主宰呢啲

有咩好講,新人入門書,但有番咁上下書齡就想屌柒佢

睇一兩本就夠

真心入坑作
之後睇多一年半載就狗都不屌系列.....

蕃茄三少辰東都係一本起兩本止 再睇浪費生命
呢個post好似見唔到

無罪
柳下揮

其實有冇人睇佢地既書

我以前好鍾意睇呢種輕鬆類
不過可能全部都係大陸梗大家未必岩睇
我就細個睇大陸書睇到大所以無乜問題
有冇人追緊 辰東嘅 "聖墟"

覺唔覺得辰東其實已經江郎才盡寫到好悶?

打鬥又寫得唔好睇,劇情又成日老套路,仲要成日話咩咩高手,但過幾章又出過絕頂高手,D高手好似大白菜咁,但又要俾主角兩章內吊打

辰東我由細個唔識野睇神墓開始就有睇
睇到棄坑變黑既 係遮天
遮天既開頭我到依家仍然覺得 作得好靚
但係中期就乏力 劇情張力越黎越低 尤其辰東成日構思到世界觀好宏大既時候 佢根本無能力去駕馭到
佢文字蒼白 筆力薄弱支撐唔到一個豐滿既人物

事實上我記到 無限恐怖既角色特質 星辰變既主角
但係就記唔到辰東任何一套既角色(其實都有一、兩個搞笑既記到)

與其用江郎才盡 我覺得更似傷仲永

辰東永遠用同一套寫法去寫
番茄至少會有改變 所以佢既九鼎記係成績仆街插水

自恃才高

曾經係舊登有人覺得辰東文筆好
我覺得只不過係詞藻既八股文種類

利申:辰東究黑

出咁多本已經算好運,

大把一作者得一剎那光輝,

eg. 靜官
呢個post好似見唔到

無罪
柳下揮

其實有冇人睇佢地既書

我以前好鍾意睇呢種輕鬆類
不過可能全部都係大陸梗大家未必岩睇
我就細個睇大陸書睇到大所以無乜問題

我係睇太多網上小說,搞到睇輕小說同高登d故仔,硬係唔慣,格格不入咁
我自己係電話睇一本長小說一定會用"JNovelDownloader 小說下載器"DL TXT檔

1.係卡提諾論壇搵你想睇既小說
https://ck101.com/forum-237-1.html

2.下載JNovelDownloader 小說下載器(JNovelDownloader_v4_8.jar)<---最新https://www.pupuliao.info/jnoveldownloader-%E5%B0%8F%E8%AA%AA%E4%B8%8B%E8%BC%89%E5%99%A8/

3.左鍵開JAR檔,填網址果D

4.放係電話 再用起點官方APP睇(有自動斷章)(繁簡轉換)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

睇更新就用"免費線上小說閱讀器"(有預載功能)(有廣告)
https://www.facebook.com/WebNovelReader/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

以前有個叫"追書神器"好方便,但改左版之後要俾錢
要用返舊版本先得,所以棄用

ps:有更好方法可以話我知 拋玉引玉

我多數自己搵網dl 小說txt,簡繁亂碼就用ConvertZ.exe轉,

係手機用(靜讀天下)睇
想問下有無啲主角係尾機到傻 又好睇嘅想搵一本睇下

獸血沸騰

仲要少甜

驚悚樂園 by 三天兩覺
三天呢本寫到主角好撚屈機,但佢行文真係好好笑好撚好睇
商業既睇過幾本,冇咩創意,9成9係穿越,然後記得個幾年乜野賺錢就做乜。

反而記得高登故-創業王,年宵賣水泡,戴左水泡咁就唔會同人逼,然後見一個用就個個用。戇鳩得嚟好似幾有道理。
有江山如此多嬌無六朝
我自己係電話睇一本長小說一定會用"JNovelDownloader 小說下載器"DL TXT檔

1.係卡提諾論壇搵你想睇既小說
https://ck101.com/forum-237-1.html

2.下載JNovelDownloader 小說下載器(JNovelDownloader_v4_8.jar)<---最新https://www.pupuliao.info/jnoveldownloader-%E5%B0%8F%E8%AA%AA%E4%B8%8B%E8%BC%89%E5%99%A8/

3.左鍵開JAR檔,填網址果D

4.放係電話 再用起點官方APP睇(有自動斷章)(繁簡轉換)

睇更新就用"免費線上小說閱讀器"(有預載功能)(有廣告)
https://www.facebook.com/WebNovelReader/

以前有個叫"追書神器"好方便,但改左版之後要俾錢
要用返舊版本先得,所以棄用

ps:有更好方法可以話我知 拋玉引玉

https://play.google.com/store/apps/details?id=cc.cdcat.android.book
有無d好睇又無咁陰沉(全程復仇/愈睇愈心up之類)既輕鬆好睇修仙作品

爬左文未呀
有無d好睇又無咁陰沉(全程復仇/愈睇愈心up之類)既輕鬆好睇修仙作品

爬左文未呀

岩岩睇左幾本既介紹,想問下修真四萬年同凡人修仙傳邊本好睇又唔會心情沉重

你又話要心up?

爬左文未呀

岩岩睇左幾本既介紹,想問下修真四萬年同凡人修仙傳邊本好睇又唔會心情沉重

你又話要心up?

凡人修仙傳一定唔會心情沉重

仲有排你追
凡人修仙傳
魔天記
超正
近排睇緊仙逆都唔錯

爬左文未呀

你又話要心up?

凡人修仙傳一定唔會心情沉重

仲有排你追

好唔好睇,最驚水份多
不過見到好多巴打推介,照開先 thanks

十大最多人睇過既修仙小說,我覺得唔錯,水份唔算多
凡人修仙傳
魔天記
超正
近排睇緊仙逆都唔錯

忘語凡人之後已經江郎才盡
魔天同玄界之門悶到
一念永恆終於追到最新果章,
好唔夠喉囉
凡人修仙傳
魔天記
超正
近排睇緊仙逆都唔錯

仙逆個男主好似成日俾人打爆就搵地方修練返再打返去然後無限loop 暫時睇到8百幾停左無睇

睇到後面夢道先好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞