網絡小說集中討論區【二】

1001 回覆
30 Like 4 Dislike
講起上黎好似冇同大家介紹從零開始

你可以用少於一百字嚟介紹已經好好野

有無人真係睇曬

完咗未
其實講佛教入侵中國佛祖係個仆街個思路幾特別
奈何真係好難一直追落去

呢個思路係洪荒類大把

有咩洪荒類推介??
其實講爽其實睇間客係幾爽
唔知大家有無同類推介
間客完全令我覺得貓膩可以駕馭各種類型既故事 令我真真正正鍾意呢個作家

另一個就係全職高手 搵唔到一個同類型小說係拍得住 真係神台級

貓膩fans
但佢各類型故事主角背景成日都一樣

有個世界第一嘅師父
世界第一硬嘅背景

你最硬
重睇緊將夜 你準備出場嗱

我都重睇緊,第四次

睇到好中意嘅人物,蓮生三十二

我重睇咁多次都唔明蓮生點輸

又要分享下

老僧沈默了很長時間,微枯的臉頰上浮現出一絲湛然的光澤,傲然說道:「知我罪我,唯春秋耳,無論是你還是世人抑或軻浩然,都沒有這和資格。」

寧缺聲音微顫問道:「你究竟是什麼人?」

「佛子道士大魔頭,神仙老虎癩皮狗,我這一生扮演的角色太多,到最後甚至我自巳都險些忘了自己是誰,我究竟是神殿的大神官,佛宗的山門護法還是魔宗的大祭者?然而身份這等外在和內在真正的你我又有什麼關係?」

慈悲溫和的神情漸漸隨風而去,老僧輕揮破爛襤褸的僧袖,風姿動人,氣度好不灑脫,淡然說道:「我乃蓮生三十二,瓣瓣各不同,卻不知為何世人總要以一瓣之美忖全蓮之形?我要成佛便成佛,要成魔便成魔。」

話音漸落,老僧神情恰嘛牽起葉紅魚纖細的手臂,低頭咬了上去,然後左右擺動頭顱,艱難地撕下一片血肉入唇,開始認真而專注地咀嚼。
老僧想著數十年前那袂飄過魔殿的青衣,神經質一般笑了起來:「軻浩然把我封在這個與世隔絕的地獄之中,就是想逼我吃人肉,後來又有一個傢伙來過這裡,無論我怎樣苦苦哀求他,他也不肯放了我或殺死我,反而又去揀了十幾具屍首扔給我當飯吃,說這是昊天對我的恩賞,如果我食人是魔,那他們是什麼?」

他看了一眼掌心下倔犟抿著嘴唇,不肯求饒也不肯呼痛、臉色蒼白的葉紅魚,望向寧缺冷漠說道:「這個道門女子是我這幾十年來吃到的第一份鮮肉,相較而言味道已經好了很多,你要不要吃一口試試?」

甯缺看着老僧幽幽如鬼的雙眼,沉默片刻後說道:“不用,我知道不好吃。”

虛弱靠在他後背上的莫山山沒有聽懂他的這句話,以爲他隻是在叙述一個事實,任何人都不需要親口嘗試,才能知道人肉不好吃這個道理。

然而老僧聽懂了他的話,蒼老的面容上浮現出詫異的神色,怨毒的眼神瞬間變回悲憫慈愛,贊歎感慨說道:“書院果然還是書院,佩服。”
這名老僧有時天真純潔如同新生的嬰兒,有時刻薄暴躁如同市井間潑辣的婦人,有時熱血激昂如同都城裏清淡救世的青年書生,有時豪情縱橫如同持劍打抱不平的青年俠客,有時慈悲憐憫像一名佛門大德,有時殘酷冷漠真身似魔。

無論哪一種形象都無比真實,根本看不出一絲虛假處,各種面目截然不同,卻均發自本心,純粹地令人心悸,便如那句要成佛便成佛,要成魔便成魔,都是真佛真魔或悲憫或冷漠地看着這個人世間。

他簡單卻善變,孤獨而脆弱,複雜又討厭,有時嫉妒有時陰險,喜好爭奪偶爾埋怨,自私無聊卻又變態冒險,愛詭辯愛幻想,善良博愛卻又懷恨報復,專橫責難,他輝煌時得意,默淡時傷感,他矛盾而虛偽,歡樂卻痛苦,偉大卻渺小。

蓮生三十二,瓣瓣各不相同。
貓膩小說集中討論區
貓膩小說集中討論區

估唔到貓膩連連登都請左人做打手
樓上有人屌驚悚樂園同鬼喊抓鬼
佢d斷章真係睇撚到我
成日搵係咪睇少左幾章
不過我鍾意佢d人物互動
王翔同貓爺好耐未試過睇小說大笑出黎
樓上有人屌驚悚樂園同鬼喊抓鬼
佢d斷章真係睇撚到我
成日搵係咪睇少左幾章
不過我鍾意佢d人物互動
王翔同貓爺好耐未試過睇小說大笑出黎

係 係鬼喊入面佢刻畫配角果度真係唔錯 特別寫王翔同貓爺d對話真係好好笑,齊冰,水雲孤呢d配角都比好深刻既印象我

宜家睇小說已經唔太鐘意睇d 主角單線發展 其他配角全部係茄哩啡既小說,
反而鐘意睇d作者點樣將配角融入個故事入面
eg.褻瀆,惡魔狂想曲,紫川 呢d都係配角刻畫得唔錯既小說
岩岩開左擇天記睇
覺得個套路好似有d似將夜
上面有人話最鍾意既係蓮生三十二
我最鍾意既係二師兄君陌
實在太撚型 真男人
我最鍾意既係二師兄君陌
實在太撚型 真男人

君陌 君陌
君子不行陌路

我最中意緊係唔係蓮生

係Jesus同大ching

小人物中意上官揚羽同何明池

反派中意夏候

簡介佢要成個族以佢為姓好撚霸氣

描寫夏候無法擋下嘅拳頭同

唐從天而降嘅腳

貓膩真係寫到個感覺,好震撼,無奈
又要做貓膩打手

中意佢呢種寫法

葉蘇同大師兄嘅第一次接觸

「聽聞你十三歲開悟,三十不惑,再三月洞玄,一日之內知命。」

「聽聞那十七年間你日日登山,卻毫無阻礙。」

「聽聞你第一次登書院後山時,在柴門外看到了四個宅 」

「那四個字是仁者樂水。」

「所以你這一生極喜愛與清溪幽潭親近。」

「今日看來,果然如此。」

葉蘇聽著遙遠山腰間那面小潭畔傳來的嘩嘩輕響,在心裡默默想著這些話,然後發出一聲極幽寂極滿足的嘆息聲,微笑著向雪峰邊緣走了一步。
我最鍾意既係二師兄君陌
實在太撚型 真男人

君陌 君陌
君子不行陌路

我最中意緊係唔係蓮生

反派中意夏候

唐從天而降嘅腳

夏侯咁樣都比貓膩諗到 真係好霸氣
我最鍾意既係二師兄君陌
實在太撚型 真男人

君陌 君陌
君子不行陌路

我最中意緊係唔係蓮生

反派中意夏候

唐從天而降嘅腳

成卷第三卷都好正
寧缺段故事真係
我最鍾意既係二師兄君陌
實在太撚型 真男人

君陌 君陌
君子不行陌路

我最中意緊係唔係蓮生

反派中意夏候

唐從天而降嘅腳

成卷第三卷都好正
寧缺段故事真係

第二卷正啲
貓膩小說集中討論區

變咗單一討論
睇左十年書,感覺網文界真係每況愈下

咁以前有啲咩好睇

以架公式文泛濫 最近都好返啲
貓膩小說集中討論區

變咗單一討論

咁大家可以開新話題講既

咁以前有啲咩好睇

已經去到見到簡介就唔想禁入去既地歩

咁以前有啲咩好睇

啲咩重生/穿越/絕世天才俾人打落神壇個啲
攪到勁難開新書

仲有見到有啲大陸人話剩係會睇穿越文
土著主角唔會睇

唔怪之得而家我冇書啱睇

咁以前有啲咩好睇

攪到勁難開新書

土著主角唔會睇

唔怪之得而家我冇書啱睇

成日d新書睇左十幾廿章已經唔想睇

又係個d情節

反而最近返睇飛升之後仲過癮

咁以前有啲咩好睇

攪到勁難開新書

土著主角唔會睇

唔怪之得而家我冇書啱睇

成日d新書睇左十幾廿章已經唔想睇

又係個d情節

反而最近返睇飛升之後仲過癮

頭10章內 成日見到啲主角俾人打之後話要復仇/好鬼記仇 一定要反擊個啲

心諗寫番少少平凡啲得唔得
貓膩小說集中討論區

變咗單一討論

咁大家可以開新話題講既

咁貓膩真係出足糧(字數)俾我做打手嘛

睇佢書同衛光明見桑桑感覺差不多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞