網絡小說集中討論區【二】

1001 回覆
30 Like 4 Dislike
呢排睇緊<放開那個女巫>
主角無特別無特異功能無系統
幾OK

作者唔係憤青

但我嫌佢d 科技發展快過坐火箭所以棄左

唔算快啦, 入面女巫啲能力愈嚟愈勁, 中期啲女巫又一車車送過嚟咁, 到而家先啱啱開始有'電'依樣野
我覺得而家先係正式開始個女巫與魔鬼之間既故事

Btw 狩魔領主(箭皇)依本同女巫嗰本差唔多, 都係講用現代知識打舊時代人, 分別氣係依本係遊戲異界, 同偏打鬥場面同講政策多

我覺得2年由中世紀到蒸氣船大炮機槍乜都有已經好誇張
佢又剩係一個普通打工仔(even專家都無可能記得咁多由原理到生產上既野

作為主角佢已經唔算屈,係身份上優勢比較大
而且偏安一偶可以穩定發展
而且有女巫能力輔助加速工業發展都算講得通

反而我唔係咁鍾意睇佢啲戰鬥女巫情節
兵王系列有冇人有介紹
其實我覺得擇天記好撚好睇不過巴打們反應好似幾冷淡
之前睇過不良之xxxx系列既小說 有冇類似既推介?
幾OK

作者唔係憤青

唔算快啦, 入面女巫啲能力愈嚟愈勁, 中期啲女巫又一車車送過嚟咁, 到而家先啱啱開始有'電'依樣野

Btw 狩魔領主(箭皇)依本同女巫嗰本差唔多, 都係講用現代知識打舊時代人, 分別氣係依本係遊戲異界, 同偏打鬥場面同講政策多

佢又剩係一個普通打工仔(even專家都無可能記得咁多由原理到生產上既野

一條友用兩年由中世紀發展到工業革命咁其實係好誇張既事
佢講女巫d野其實好多好重複

一開頭睇我覺得佢本書個idea幾新鮮 用科幻元素去整火槍大炮
但追落就覺得佢對d人既感情描寫得好誇張同片面 十足一堆機械人咁
同埋過左頭半年之後主角就一路順風順水不停拎槍扲炮恰d生番 好悶
幾OK

作者唔係憤青

一開頭睇我覺得佢本書個idea幾新鮮 用科幻元素去整火槍大炮
但追落就覺得佢對d人既感情描寫得好誇張同片面 十足一堆機械人咁
同埋過左頭半年之後主角就一路順風順水不停拎槍扲炮恰d生番 好悶

yes 不過開頭睇幾吸引
有冇類似<重生日本高校生>既文推介

yes 不過開頭睇幾吸引

睇下佢打魔鬼嗰時, 會唔會俾人屌打
成400年, 我先唔信魔鬼啲科技冇變過
講開擇天記
貓膩比強國憤青圍 話佢漢奸
劇情方面周園之後 完全唔吸引
巴打睇小說用手機,平板定kindle睇?手機睇會唔會傷眼?

手機,訓起床都睇到,返緊工又睇到
我想問有冇啲比較寫實可以了解到歷史既小說介紹

明朝那些事兒
書荒可以上優書網,d推介幾好。
之前睇左幾本修真書,好公式化,睇完都唔記得講咩,真係好悶,又太多後宮書,好難揾好睇嘅書

毛豆腐個post
啱啱睇左本末世書人族訓練場想講兩句

屌你老母閪
睇書睇撚到啲聖母主真係嘔心到核分裂
仲要係末世都聖母,我屌你老母
呢本閪書人族訓練場同呢個作者真係永久black list
主角一班人係度打怪好撚危險咁
跟住就有10幾條友臨陣退縮走撚左去
打撚完仲想走返黎拎戰利品
男主想殺人果陣個女主仲要拉撚住男主話:殺人會對你心態唔好架~
撚樣聖母主唔殺不特止仲要連罰都冇
結果轉個頭比人偷鳩哂啲戰利品

你話小白文我都接受到,依家主流係咁樣冇計
但係冇撚腦到咁撚樣真係接受唔撚到呢
建議各位得閒真係去睇下,好快架咋睇到28章就夠
兩三個字睇完
你就可以見識到係幾咁on9
我真係好撚嬲
一個大好既星期六就比呢本閪書破壞哂啦屌
想搵返本書, 唔記得咗本書名
網遊類, 主角係遊戲入面係刺客, 現實能力係sss級食夢者
本書有寫網遊, 又有寫現實打鬥
我仲隱約記得主角身邊有隻貓, 可以係現實世界穿去另一邊空間, 令主角完全係現實世界消失咗, 但仍然可以係現實世界自由行走
最近睇左個作者:三天兩覺
有三本書,三本都互有少少關聯,幾有趣
鬼喊抓鬼:第一本書,文筆略為一半,情節都係比較俗氣,不過過程d吐糟幾搞笑。輕鬆時候可以一睇
販罪:第二本。感覺似用左蒙太奇既手法。無明顯主角之分,但係當你抽離出黎,整體去睇會發現成個故事甚至世界係好特別。當中既能力者寫得精彩,不過都係有種扮型既感覺。
驚悚樂園:未完本。無限類小說,主角高智慧,所以唔會睇到係無腦碾壓。
推薦輕鬆類
希靈帝國
魔王神官
暗黑破壞神之毀滅
修真聊天群
冒牌大英雄

爸爸是傳說中勇者最強的伙伴
反派NPC求生史
我的百鬼夜行那有這麼萌
早幾日開左本最喪屍
成個世界d人都係逗b
我覺得幾好笑
睇完 極品家丁 同 回到明朝當王爺
大推家丁
但係王爺就一般
好多廢話
而且成日都要出去打仗兵器又cls手榴彈火箭炮出曬嚟
都係比較鍾意家丁寫多啲情嘅情景
btw想問各位巴打有冇咩大陸小說網推薦
最好係最多最齊
等我滿滿發掘睇吓有冇咩小說呢到冇介紹
手機app好似用嚟睇就方便搵就麻煩
之前打過
小弟推薦下自己睇完覺得好睇既比呢個POST既新巴打(一定係已完本)

仙俠/修仙小說:
仙劍神曲
劍諜
誅仙
仙逆
我欲封天
凡人修仙傳
覓仙路
覓仙
仙神易
求魔 (睇到喊)
清風修仙錄
仙道求索
斬風
法相仙途
真靈九變
無仙

武俠:
英雄志
昆侖
杯雪
洛陽女兒行
陳二狗的妖孽人生

另外果D:

悟空傳
隨波逐流一代軍師
天行健
死人經
間客
將夜
慶餘年
回到明朝當王爺
九州縹緲錄
極品家丁

我最愛睇修仙小說
但自己top 3 無一本係

1: 英雄志 (金庸封筆古龍逝,江湖唯有英雄誌) 盧雲
2: 天行健
3: 間客 /慶餘年/將夜(桑桑未變肥前)

修仙top 3就
1: 凡人
2: 仙逆 /求魔
3: 仙道求索

唔明點解仙道求索可以成為冷門書,本書好好睇,雖然個大鋼係7左D,奸角張虛聖描寫非常成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞