[26]繼續電單車經驗交流

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Kawa架supermoto新車都只係2萬5
各位巴打,我爸琴晚係九龍城某電單車行落訂買車,但到今日佢比牌簿資料我爸,先知道係7手車,我爸話佢落訂之前咩都冇講,大拿拿成5千蚊 好想幫我爸,但唔知點幫佢好

7手 咩車 幾錢

我轉頭問清楚佢咩型號,佢淨係話比我知係honda 250cc 羊

06 mf08 賣萬九

7手mf08一定甩皮甩骨

係呀,果晚我爸炒左車,自己叫拖車,炒完車個人都悶下悶下,果時先水尻我老豆

十年車賣萬9,俾多幾千出架金發財新車算啦
早兩日駕院第一次租車操
見後邊有個學院車師兄都操車就問聲不如師兄帶路
原來打8字都唔係咁難 之前上導師堂打8字比油上斜未轉都收油就落右腳
本身都擔心要操番一段時間 好彩咁快掌握到不過都會操熟啲
最後諗緊加唔加錢補多次3節師傅堂跟一跟啲動作
早兩日駕院第一次租車操
見後邊有個學院車師兄都操車就問聲不如師兄帶路
原來打8字都唔係咁難 之前上導師堂打8字比油上斜未轉都收油就落右腳
本身都擔心要操番一段時間 好彩咁快掌握到不過都會操熟啲
最後諗緊加唔加錢補多次3節師傅堂跟一跟啲動作

唔洗搵師傅啦, 自己練就得啦
想問下考強制/路試個陣會唔會check 頭盔
細佬諗住平少少淘個for考車
拎到牌出車再買過個
拎到牌出車再買過個

淘個有dot嘅
拎到牌出車再買過個

ZEUS啦,戴左6年,好FIT亞洲頭
買2手車 除左28CAR 仲有咩地方睇?
電子狗留下氣味
-4月路試-

而家唔係興FB睇咩?一係靠熟人搭路
利申:冇FB

而家唔係興FB睇咩?一係靠熟人搭路
利申:冇FB

仲未甩P 想第1次出車乜都唔識 想出新車又無室內場
返嚟留名
唔知買咩車好,之前等緊架duke790

點知出到嚟好撚柒
有冇人覺得,考車唔準拖波係件好on9嘅事?

我個人覺得拖波係救命嘅技術
重考路試留名

之前學沙駕
班導師串過馬撚
上完導師課 問佢任何野都hea答
例如問佢嗰個位置係咪要轉線
佢答你:你平時點渣架 咪照返你平時咁囉
然後就話想知就自己加錢報導師指導課

btw 巴打有無學院推介
咩路線都得
重考路試留名

之前學沙駕
班導師串過馬撚
上完導師課 問佢任何野都hea答
例如問佢嗰個位置係咪要轉線
佢答你:你平時點渣架 咪照返你平時咁囉
然後就話想知就自己加錢報導師指導課

btw 巴打有無學院推介
咩路線都得

大球場 駕得好
補過一次堂 個呀sir幾有心教
有冇人覺得,考車唔準拖波係件好on9嘅事?

我個人覺得拖波係救命嘅技術

其實如果要緊急剎車應該點做??
題外話 上次帶路個師兄佢落波好搞笑
佢收到部車就停定個時連踩幾腳咁落波
唔係一個波一個波咁落
學神一問:
如果我上到3或4波,之後要停車,動作應該係點?試過放晒油門之後拿極力子3轉2,放果下架車好Chok,2轉1更Chok,反而一直拿極力子唔放,之後一波一波落就唔Chok, 但咁轉法會唔會肥?

x2

轉完波,太快放極力子就會好chok 可以試下慢慢放

chok係因為engine brake
因為落波換左個齒輪
但齒輪轉速同上一波一樣
相同轉速但低一波速度就慢啲
呢個時候放極力子就有煞車既效果
想順啲可以試下落波之後慢慢放極力子
再熟手啲可以退檔補油
補一補油減低速度差距
咁engine brake就無咁勁

考車唔好退檔補油 見你手車咁辣唔肥鳩你就假

多謝教路,我會練落波慢放極力子,無記錯補油果下會好大聲

試下車速再慢啲先轉波
考試唔好拖波,9成肥你

拖波點解肥

成班on9,比油拖波呢一招一定要學識

仲要熟練,因為呢招係日後路面必需應用

仲要係救命

想唔chok首要熟習波牙速度

要大約知full大幾多油先放極力子

轉數越高拖波越順,岩轉數甚至唔駛扣極力子都可以拖低波,不過你地學牌就係玩命

利申
習慣上波唔扣極力子
上第一堂強制試,完全揸唔掂
d同學仔兜左2,3個圈,我先兜到1個
想問下係左手揸實牛角,跟住上油先放左牛角到摩擦點,定放左摩擦點先上油
想問下係左手揸實牛角,跟住上油先放左牛角到摩擦點,定放左摩擦點先上油

學車階段,放左先上油. 否則有機會突然飆前.

學車係自己嘅. 唔係鬥快. 放鬆D,享受下個個程

學車係自己嘅. 唔係鬥快. 放鬆D,享受下個個程

過程
200kg嘅車 要幾大隻先hold得住?

棟直唔洗出力都hold得住
200kg嘅車 要幾大隻先hold得住?

棟直唔洗出力都hold得住

如果跌車要執返起呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞