一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
返過Starbucks
先唔評論得$37人工
返part time返到好似full time咁
每次返工都要返足八個半鐘
得九個字放飯
每個禮拜都要返足至少18個鐘
即喺要返三個full shift
以一個學生嚟講即喺要返星期六日加一日school day
完全唔使唞
重要睇分店最大粒嗰個嘅面色
神憎鬼厭
諗起都唔想返

依加做緊,真心chur

我做電話sales 40蚊返8粒鐘
係鋪入面成日都好似零存在感咁
發覺sale d老屎忽特別多特別黑人憎
之前番過f21又係
明明大家都係pt佢地只係做耐少少
憑咩點人做野
班女人特別多是非
嗰日著得求其d又話你柒
喂 家陣我番工炸 行fashion show咩
$20 m記

星期六夜晚廚房全部人放飛機唔返工,
我一個企哂,炸野煎野包野
觀塘旺鋪

牛頭角道?
番飲食part time,朝早6點番去開鋪,跟住有人唔番,老細叫拍硬檔頂住先,跟住夜晚12點收鋪先走
番飲食part time,朝早6點番去開鋪,跟住有人唔番,老細叫拍硬檔頂住先,跟住夜晚12點收鋪先走

18小時
返面包店企10個鐘無得坐,第二日即刻唔做

10個鐘無放飯?
夏天返倉 真係痴撚線
返i.t無啦啦比個pt妹恰 又話我唔笑又話我摺衫唔好
觸發我走係因為條臭閪臨收工個晚話我摺衫唔好之後咪由佢執 我就做其他野 佢就係咁口up up 又同其他人講是非 講到我聽到 之後我火都黎埋 一野發左脾氣對住店長
個晚店長就問我發生咩事 無耐以為件事完 原來個臭閪不停講我個晚發佢脾氣先又要比說話佢聽

我心諗返得呢d笑到幾多啊 成日對住班西客 加上天生黑面樣又唔會笑
返低時薪果啲真係種壞老闆
50以下
留名
我先
翻aeo真係好撚閪

樓主邊間
岩岩quit左
返過gucci$50一個錢
一開始以為係揀邊幾日返
返左先知係cred假
一個月八日假
清潔執貨上貨斟水抹玻璃拎貨
三十幾度着住套黑色西裝拎住五對鞋送去第二間鋪
次次請親啲倉務同pt都做唔長,因為人工低做野辛苦,所以我地兩個pt做哂4個ft既工作量
門口保安食飯去廁所要你頂埋佢個位
Pt冇staff discount,着既u都要自己買
暑假做左幾個月做到返學冇做
另外做過nike又係西工
見到d uniquo pt成日叫春真係笑而不語
上年做過一間觀塘工廈好大ge一間西餐廳
$55一個鐘,有個經理特別閪 以為自己經理好撚勁 但只不過係個讀唔成書ge過氣mk
成日睇低d新人,覺得新人就係垃圾 但又老馮當人乜都識 第二日返工就問我:「你唔識㩒機落單咩?」 態度又西,同d ft係背後話人廢
諗起都覺得佢好柒,做個垃圾經理都可以拎黎威 讀得成書洗撚做經理咩傻閪
d老細又想低人工請你,又用到盡。再係咁落去邊有人做
做緊某大名牌pt(bxxxxxxy)勿相認
好聽啲咪pt!難聽啲就係地底泥 成日比班臭閪點黎點去,佢地就係到unun腳唔洗做講是非 做野慢左少少就會靜雞雞篤9你背隻!屌你老母我收左工入返黎睇野,你咪又係做我隻狗sale我 唔撚鐘意邊個就會篤背隻踢你走嫁啦!
呢班臭閪狗眼看人低! 事實上咪又係雞吊金龜
Y-3 $45/1hr pt
清潔pack貨上落貨飛貨汁倉拎貨
就算搞好矖都一定是旦比啲嘢我做
又唔比用電話 唔比對客 企下floor都得
食煙去廁所3分鐘內
Ft淨係對客 其他佢地要做既野我一個pt做矖

有冇工好介紹
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪

我之前係你對面果間做,啲人真係好撚閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

做過大鋪
做完一個暑假走都走唔切

點解大鋪啲人可以咁撚閪 不過我發現仔都好少少 女真係慘過食屎

班女見到啲仔就係到扮晒nice咁對住啲女就閪到唔閪 同佢地一齊做野我完全想像唔到係做緊迪士尼

du係咁洗你腦話你知係到做有幾開心幾好 一返工個落差實在太大
我先
翻aeo真係好撚閪

樓主邊間
岩岩quit左

moko
返緊倉
未返過其他倉,不過呢間可以成日坐又唔係成日搬搬抬抬,又有60/hr己經好滿足
見到大家的慘烈
我就覺得自己好幸福,45 大型連鎖飲食
FT 勁nice,你唔識埋堆都唔會突登搞你
早排先收左一百開工利是:p
翻開promotion girl part time ,早排遇着有個好有問題嘅同事,果日份job係cwb幫某銀行派野派成7個鐘,個同事由一翻工開始係咁話自己靠個靚樣搵食話足咁多個鐘 重點係其實佢唔靚同幾矮 係我翻過所有job最想死嘅7個鐘
上年做過一間觀塘工廈好大ge一間西餐廳
$55一個鐘,有個經理特別閪 以為自己經理好撚勁 但只不過係個讀唔成書ge過氣mk
成日睇低d新人,覺得新人就係垃圾 但又老馮當人乜都識 第二日返工就問我:「你唔識㩒機落單咩?」 態度又西,同d ft係背後話人廢
諗起都覺得佢好柒,做個垃圾經理都可以拎黎威 讀得成書洗撚做經理咩傻閪

同我以前返酒吧個經理一樣
個人認為飲食真係厭惡性工作之首

做清潔起碼唔洗對住啲閪、閪、閪經理同客

做咗幾日已經決心依世唔撚柒會做,當係體驗下世情算啦

香港客本身已經閪,內部同事加經理仲要閪埋一份,打壓新pt(出得40蚊左右人工但要你做200蚊野;做乜都屌一餐)

咁撚恨做咁撚把炮自己做飽佢啦廢中廢老
唔好話依代後生唔捱得唔識做餐飲做幾日就quit,係讀書多過你唔撚洗同你一個級數打牛工咋(唔想做教畜補習就無知apply咗份閪餐飲),仲妄想啲後生做牛幫你搬搬抬抬,不如養隻牛仲快啦
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪

我之前係你對面果間做,啲人真係好撚閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

做過大鋪
做完一個暑假走都走唔切

點解大鋪啲人可以咁撚閪 不過我發現仔都好少少 女真係慘過食屎

班女見到啲仔就係到扮晒nice咁對住啲女就閪到唔閪 同佢地一齊做野我完全想像唔到係做緊迪士尼

du係咁洗你腦話你知係到做有幾開心幾好 一返工個落差實在太大

可能lob問題 我之前返a&gs幾開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞